Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Marfin Popular Bank: Σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου 1,14 δισ. ευρώ

Κεφάλαια 1,14 δισ. ευρώ σκοπεύει να συγκεντρώσει η Marfin Popular Bank. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Marfin Popular Bank Public Co Ltd., η Εκτελεστική Επιτροπή θα εισηγηθεί στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, στις 11 Νοεμβρίου, την άντληση 488,6 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης υπέρ των παλαιών μετόχων και 660 εκατ. ευρώ μέσω μετατρέψιμων αξιόγραφων.

Όσον αφορά την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, η Εκτελεστική Επιτροπή εκτιμάται ότι έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή των βασικών μετόχων στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προτού αυτή προταθεί στο Δ.Σ. της τράπεζας. 

Από την άλλη πλευρά, στα μετατρέψιμα χρεόγραφα αποκλείονται οι παλαιοί μέτοχοι. Το ποσό των 660 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί σε περίπου 20% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, το οποίο δυνητικά θα μπορούσε να αποκτηθεί από έναν επενδυτή ή άλλη τράπεζα. 

Η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής έχει στόχο «την περαιτέρω βελτίωση της κεφαλαιακής δομής του Ομίλου με στόχο την ενδυνάμωση της οργανικής ανάπτυξης και τη σταδιακή προσαρμογή στους επερχόμενους κανονισμούς αυξημένων κεφαλαιακών απαιτήσεων της Βασιλείας ΙΙΙ», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση. 

Κεφάλαια 
Η Εκτελεστική Επιτροπή κρίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι πρέπει να σπεύσει για τη διενέργεια της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου καθώς λόγω της Βασιλείας ΙΙΙ θα οδηγηθούν στις διεθνείς αγορές για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πολλές τράπεζες την ίδια περίοδο, ζητώντας να αντλήσουν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, η Εκτελεστική Επιτροπή προτίθεται να προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Marfin με σκοπό την άντληση 488,6 εκατ. ευρώ με έκδοση νέων μετοχών υπέρ των παλαιών μετόχων και αναλογία μία νέα μετοχή για κάθε δύο παλαιές με τιμή διάθεσης 1 ευρώ ανά μετοχή. Η προτεινόμενη τιμή έκδοσης θα αντιστοιχεί σε έκπτωση (discount) της τάξεως του 30% στη χθεσινή τιμή κλεισίματος της μετοχής της Marfin Popular Bank.

Ταυτόχρονα, η διοίκηση θα προτείνει προς το διοικητικό συμβούλιο την έκδοση μετατρέψιμων αξιόγραφων κεφαλαίου (Convertible Capital Securities), με αποκλεισμό του δικαιώματος των παλαιών μετόχων, συνολικού ύψους μέχρι του ποσού 660 εκατ. ευρώ, με ελάχιστη τιμή μετατροπής 1,80 ευρώ ανά μετοχή. Τα αξιόγραφα αυτά, σύμφωνα με τις προθέσεις της διοίκησης, δύναται να διατεθούν σε επιλεγμένους επενδυτές κατά την κρίση του διοικητικού συμβουλίου μέχρι τα τέλη του 2011.

Σημειώνεται ότι μετά την έγκριση από το Δ.Σ. οι αποφάσεις θα υποβληθούν προς έγκριση σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων.

Πηγή: Hμερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου