Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Η τρόικα έρχεται η νηστεία... επιμηκύνεται

Πηγή: Hμερησία

Οι δαπάνες για παροχές κοινωνικού χαρακτήρα, δηλαδή για επιδόματα που καταβάλλονται σε ανέργους, τρίτεκνους και πολύτεκνους, καθώς και για ισόβιες πολυτεκνικές συντάξεις, θα περιοριστούν σημαντικά από φέτος -αντί από την 1η-1-2012 που προγραμματιζόταν αρχικά- εφόσον η καταβολή τους θα συνδεθεί άμεσα με κριτήρια που θα αφορούν στο ύψος του ετήσιου δηλωθέντος εισοδήματος και στα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι δικαιούχοι των επιδομάτων.

Ερχεται... επιμήκυνση της νηστείας ελέω νέων μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος του 2011. Η Γιούροστατ ανακοίνωσε χθες ανοδική αναθεώρηση του περσινού ελλείμματος στο 10,5% του ΑΕΠ ή στα 24,2 δισ. ευρώ από 9,4% και 21,9 δισ. που υπολόγιζε το οικονομικό επιτελείο.

Παρά τη μεγάλη αναθεώρηση, αποτέλεσμα της οποίας είναι η φετινή προσαρμογή να ξεκινά από υψηλότερη βάση κατά 2,3 δισ. ευρώ και η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού που στο πρώτο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε στο 1,5 δισ. ευρώ, στο υπουργείο Οικονομικών επιμένουν ότι θα ληφθούν νέα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ. Θεωρούν ότι είναι αρκετά για να περιοριστεί φέτος το έλλειμμα στο 7,4% του ΑΕΠ.

Ομως, η τρόικα εκτιμά πως θα απαιτηθούν τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ και πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.

Το βέβαιο είναι πως τα χρονικά περιθώρια για την κυβέρνηση στενεύουν. Θα πρέπει να παρουσιάσει τα μέτρα και τους ποσοτικούς στόχους στην τρόικα, η οποία καταφθάνει στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου (4 του μήνα το τεχνικό κλιμάκιο και 9 με 10 οι επικεφαλής), προκειμένου ύστερα από διαπραγματεύσεις να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Οπως σημειώνουν στο υπουργείο Οικονομικών, το βάρος θα πέσει στην περιστολή των δαπανών και τα μέτρα που θα ληφθούν θα τεθούν σε άμεση ισχύ.

Ειδικότερα, θα υπάρξουν περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα με την καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Οι δαπάνες για παροχές κοινωνικού χαρακτήρα, δηλαδή για επιδόματα που καταβάλλονται σε ανέργους, τρίτεκνους και πολύτεκνους, καθώς και για ισόβιες πολυτεκνικές συντάξεις, θα περιοριστούν σημαντικά από φέτος -αντί από την 1η-1-2012 που προγραμματιζόταν αρχικά- εφόσον η καταβολή τους θα συνδεθεί άμεσα με κριτήρια που θα αφορούν στο ύψος του ετήσιου δηλωθέντος εισοδήματος και στα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι δικαιούχοι των επιδομάτων.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει επίσης σε μείωση των κονδυλίων για υπερωρίες και πρόσθετες αμοιβές στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, σε ψαλίδισμα επιχορηγήσεων και σε κατάργηση δημόσιων φορέων.

Προς την ίδια κατεύθυνση η θεσμοθέτηση του ενιαίου μισθολογίου και η εφαρμογή του από τον Ιούλιο θα περιορίσει το μισθολογικό κόστος.

Περικοπές
 
Εξάλλου προωθούνται περικοπές στις φαρμακευτικές δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων, στις προμήθειες των νοσοκομείων και τις λειτουργικές δαπάνες των ΔΕΚΟ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την αναθεώρηση του περσινού ελλείμματος τονίζεται ότι χρειάζονται μεγαλύτερες προσπάθειες στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής και στις δαπάνες σε νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, αυτοδιοίκηση, ΔΕΚΟ.

Ας τονιστεί ότι ήδη εκφράζονται αμφιβολίες αν εν μέσω ύφεσης θα αποδώσουν τα νέα μέτρα.

Πάντως το υπουργείο ξεκαθάρισε πως «σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και όλα τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξή τους έχουν ήδη προβλεφθεί στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 15 Μαΐου».

Βέβαια, ακόμη τα μέτρα δεν έχουν συνδεθεί με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους.

ΕΣΟΔΑ

Περιορισμός φοροδιαφυγής και τέσσερις παρεμβάσεις
 
Στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής ρίχνει το βάρος της η κυβέρνηση για να αυξήσει τα δημόσια έσοδα.

Παράλληλα, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν και τα ακόλουθα μέτρα:
  • Αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας έτους 2012 που θα καταβληθούν το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011. Υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν επιπλέον έσοδα ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ.
  • Επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αναψυκτικά, στους χυμούς, στα εμφιαλωμένα νερά και στο φυσικό αέριο για έσοδα μεταξύ 200 και 300 εκατ. ευρώ.
  • Μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23% από το καλοκαίρι και όχι από την 1η Ιανουαρίου 2012 που αναφέρεται στο μνημόνιο.
  • Τακτοποίηση στα αυθαίρετα κτίσματα, κάτι που ωστόσο έχει προκαλέσει ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις.
ΧΩΡΙΣ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΥΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΡΟΣΤΑΤ

Υφεση, ανεργία και «άνοιγμα» της γενικής κυβέρνησης εκτίναξαν το έλλειμμα
 
Η μεγάλη ύφεση, η έκρηξη της ανεργίας και το «άνοιγμα» της γενικής κυβέρνησης (νοσοκομεία, ταμεία, ΟΤΑ) οδήγησαν στα ύψη το περσινό έλλειμμα σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο τονίζει ότι για πρώτη φορά η Γιούροστατ ανακοίνωσε στοιχεία για την Ελλάδα χωρίς «αστερίσκους».

Ειδικότερα η ύφεση επηρέασε αρνητικά τα φορολογικά έσοδα και η ανεργία τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων από εισφορές.

Οπως στην περίπτωση των φορολογικών εσόδων, τα οικονομικά αποτελέσματα των ταμείων για το 2010 σε εθνικολογιστική βάση καθορίζονται και από την πορεία συγκεκριμένων κατηγοριών εισφορών κατά το πρώτο δίμηνο του 2011.
 
Τα προβλήματα
 
Από τις δύο παραπάνω κατηγορίες το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 1,1% του ΑΕΠ.

Εξάλλου καταγράφηκε υπέρβαση των δαπανών των ΟΤΑ και των νοσοκομείων κατά 0,25% και 0,3% του ΑΕΠ αντίστοιχα. Τελικά η αναθεώρηση του ελλείμματος περιορίστηκε στη μία ποσοστιαία μονάδα λόγω βελτίωσης των αποτελεσμάτων ορισμένων ΔΕΚΟ και της προσαρμογής σε ενθικολογιστική βάση των δεδουλευμένων τόκων.

Το υπουργείο υποστηρίζει δε ότι ακόμη και μετά την αναθεώρηση η μείωση του ελλείμματος είναι η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί ποτέ στην Ελλάδα ή σε οποιοδήποτε κράτος της Ευρωζώνης σε ένα έτος.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΟΛΙ ΡΕΝ

Χαμηλοί τόνοι για την αναθεώρηση, στήριξη στην Αθήνα
 
Ο... λογαριασμός για τα νέα μέτρα θα καθοριστεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα και των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν αρνήθηκε χθες επιμελώς να προσδιορίσει το ύψος της συμπληρωματικής προσπάθειας που θα απαιτηθεί, επισημαίνοντας ότι είναι πρόωρο να γίνουν εκτιμήσεις και παρέπεμψε στις διαπραγματεύσεις κατά την επικείμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα.

Ο κ. Αμαντέο Αλταφάζ επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία της αναθεώρησης, επί τα χείρω, του περσινού ελλείμματος τονίζοντας ότι, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για «ανησυχητικά και σκληρά στοιχεία», ανάλογες αναθεωρήσεις παρατηρήθηκαν και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι αναθεωρήσεις αυτές οφείλονται στην τροποποίηση των κανόνων της Εurostat που συνδέονται με τον τρόπο καταγραφής ορισμένων δαπανών.

Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν αναφέρθηκε στην «αποφασιστικότητα» της Αθήνας, όπως αποδεικνύεται με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 15 Απριλίου (26 δισ. ευρώ και αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ έως το 2015), και στην ετοιμότητά της «για συμπληρωματικές προσπάθειες εφόσον κριθεί αναγκαίο».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής είναι ισορροπημένο, συνδυάζει τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν τη συνεχή μείωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας με απώλειες θέσεων εργασίας και μείωση των εξαγωγών.

Για την Κομισιόν αυτό το πρόγραμμα είναι μονόδρομος: «Aν δεν είχαν εφαρμοστεί τα μέτρα που προβλέπει το πρόγραμμα, το κοινωνικό κόστος στην Ελλάδα θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που τώρα υφίσταται», διεμήνυσε ο Αμαντέο Αλταφάζ.

Οπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, κάποια πρώτα ελπιδοφόρα μηνύματα θα πρέπει να αναμένονται, με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των εαρινών οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν στις 13 Μαΐου, τα οποία θα καταγράφουν βελτίωση της ύφεσης στην Ελλάδα.

Ο Α. Αλταφάζ διέψευσε ότι ο Ολι Ρεν προτίθεται να μεταβεί στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου μαζί με τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον Ντομινίκ Στρος-Καν.

Τα στοιχεία για τις 27 χώρες της ΕΕ

Σε πτώση τα ελλείμματα, αυξήθηκε το χρέος
 
Το 2010 σε σχέση με το 2009 το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε σε 21 κράτη-μέλη και αυξήθηκε σε έξι, ενώ το δημόσιο χρέος ήταν υψηλότερο από την τιμή αναφοράς του 60% του ΑΕΠ σε 14 κράτη-μέλη.

Το συμπέρασμα αυτό συνάγεται από τη χθεσινή πρώτη κοινοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων από τη Eurostat, που επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα εμφανίζει το δεύτερο υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα στην ΕΕ, μετά την Ιρλανδία, και το υψηλότερο δημόσιο χρέος στους «27». Πάντως θετικό γεγονός για την Ελλάδα είναι ότι η κοινοτική στατιστική υπηρεσία εξακολουθεί από τον Νοέμβριο του 2010 να μη θέτει θέμα αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων και ορισμένες επιφυλάξεις διατυπώνονται μόνο για τα στοιχεία της Ρουμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία εμφανίζει το τρίτο υψηλότερο έλλειμμα στην ΕΕ.

Σε γενικές γραμμές, το 2010 σε σχέση με το 2009, διαπιστώθηκε κατά μέσο όρο μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος τόσο στην Ευρωζώνη (από 6,3% σε 6% του ΑΕΠ) όσο και στην ΕΕ (από 6,8% σε 6,4% του ΑΕΠ), ενώ το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη (από 79,3% σε 85,1% του ΑΕΠ) και στην ΕΕ (από 74,4% σε 80% του ΑΕΠ).

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις των κρατών-μελών, το υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα παρατηρήθηκε το 2010 στην Ιρλανδία (32,4% του ΑΕΠ) και ακολουθούν η Ελλάδα (10,5%), η Μεγάλη Βρετανία (10,4%) και η Ισπανία (9,2%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στο Λουξεμβούργο (1,7%), στη Φινλανδία (2,5%) και τη Δανία (2,7%). Η Εσθονία εμφάνισε πλεόνασμα 0,1% και η Σουηδία ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Στο δημόσιο χρέος η Ελλάδα κατέχει με διαφορά τη δυσάρεστη πρωτιά (142,8% με αύξηση 30 δισ. ευρώ από το 2009 στο 2010) και ακολουθούν η Ιταλία (119%), το Βέλγιο (96,8%), η Ιρλανδία (96,2%) και η Πορτογαλία (93%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Εσθονία (6,6%), τη Βουλγαρία (16,6%) και στο Λουξεμβούργο (18,4%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου