Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Συγκλονίζει το σκάνδαλο του υπουργού Express Service

Πηγή: protothema.gr
Τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ που δημοσίευσε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και ανάρτησε το protothema.gr παραμένουν στο επίκεντρο της επικαιρότητας, όπως παραμένουν ακόμα αναπάντητα από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου – ή υπουργό Express Service - τα ερωτήματα γύρω από τις πρωτοφανείς εξυπηρετήσεις προς τον επιχειρηματία κ. Γιάννη Ραπτόπουλο, ο οποίος χρωστά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο και στο ΙΚΑ.

Η κοινή γνώμη παρακολουθεί άναυδη τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και την Τετάρτη ήταν η σειρά του κεντρικού δελτίου του Mega Channel να παρουσιάσει τις πτυχές του απίστευτου σκανδάλου που έχει ξετυλίξει με κάθε λεπτομέρεια η δημοσιογραφική έρευνα στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και στο protothema.gr.

Μια έρευνα που επιχειρεί να πνίξει ο μεγαλοοφειλέτης κ. Ραπτόπουλος με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε την Τετάρτη…


Στο ρεπορτάζ του συναδέλφου Θάνου Πασχάλη στο Mega έγινε αναφορά στις επισημάνσεις της Α’ ΔΟΥ Καλλιθέας, στην οποία υπάγεται η εταιρία του κ. Ραπτόπουλου, προς το Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο του υπουργείου Οικονομικών, κατά τις οποίες είχε ζητηθεί όχι μόνο να μην επιστραφεί ο ΦΠΑ που ζητά ο επιχειρηματίας αλλά να κληθεί να καταβάλει επιπλέον ποσά Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, που έχει κακώς εισπράξει από τους πελάτες του!

Αδικαιολόγητος πλουτισμός και …θέλει κι άλλα!
Η Α΄ΔΟΥ ελέγχει τον επιχειρηματία για αδικαιολόγητο πλουτισμό αφού ο επιχειρηματίας όχι μόνο δεν απέδωσε ΦΠΑ ύψους 13 εκατ. ευρώ που είχε εισπράξει από τους πελάτες του, αλλά ζήτησε και ισόποση επιστροφή ΦΠΑ από το Δημόσιο!

Το Mega Channel φιλοξένησε δηλώσεις του κ. Απόστολου Αλωνιάτη, μέλους του δ.σ. του Ινστιτούτου Φορολογικών Μελετών, με τις οποίες χαρακτηρίζεται ως απαράδεκτο το αίτημα για επιστροφή ΦΠΑ από τον mr. Express Service, την άρση της δέσμευσης των καταθέσεων του οποίου – είχαν δεσμευθεί για χρέη προς το Δημόσιο -έχει υπογράψει με δύο αποφάσεις του ο υπουργός Οικονομικών το περσινό καλοκαίρι.

Επίσης το ΔΕΚ απάντησε στο δημοσιογράφο του τηλεοπτικού σταθμού ότι εκκρεμεί ακόμη ο έλεγχος για ποσά 14 εκατ. ευρώ που αφορούν επίσης αίτημα για επιστροφή ΦΠΑ. Το ΔΕΚ απαντά ότι ο έλεγχος για το κατά πόσον έχουν αποδοθεί αυτά τα 14 εκατ. ευρώ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και όμως ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει ήδη χαρακτηρίσει συνολικά τα 27 εκατ. ευρώ ΦΠΑ ως επιστρεπτέα στον μεγαλοοφειλέτη του Δημοσίου!
Δεν στέκει με τίποτε…
Όπως έχει επισημάνει, με βάση τις εκτιμήσεις έγκριτων φοροτεχνικών, το protothema gr.

- Η εταιρία οδικής βοήθειας θα έπρεπε να κάνει αναμόρφωση όλων των λογιστικών καταστάσεων του παρελθόντος, χωρίς να απολαμβάνει και έκπτωσης ΦΠΑ για τις δαπάνες που κάνει. Με αυτήν την έννοια, αν εισέπραξε συνολικά π.χ. 40 εκατ. ευρώ και αφήρεσε τον ΦΠΑ των δαπανών της για να αποδώσει τελικά στο δημόσιο τα 27 εκατ. ευρώ (τα οποία και αναζητεί να της επιστραφούν), τότε χρωστάει και τα άλλα 13 εκατ. ευρώ τα οποία συμψήφισε και αφαίρεσε ως έξοδά της, για να μην τα αποδώσει με προηγούμενες δηλώσεις της στο Κράτος.

- Ο ΦΠΑ που εισπράχθηκε από πελάτες θα έπρεπε να αποδοθεί σε εκείνους που τον πλήρωσαν ως «αχρεωστήτως καταβληθείς», και όχι στην εταιρία, γιατί τα λεφτά αυτά δεν αποτελούν αμοιβή αλλά έμμεσο φόρο του κράτους.

- Ακόμα και στη φανταστική και εντελώς απίθανη περίπτωση, όπου τυχόν το Κράτος επέστρεφε τα 27 εκατ. ευρώ στην εταιρία του κυρίου Ραπτόπουλου, "βαπτίζοντάς" τα ως δικά της χρήματα, τότε αυτομάτως θα έπρεπε επιπλέον να θεωρηθούν και εισόδημά της. Τότε θα έπρεπε να πληρωθούν φόροι μέχρι και 40% του ποσού, πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

Εν κατακλείδι, λένε, είτε από ΦΠΑ που γλίτωσε η επιχείρηση (επειδή συμψηφίστηκε και δεν αποδόθηκε αν και εισπράχθηκε από τους πελάτες της Express Service), είτε και ως φόρος εισοδήματος ακόμη που δεν καταβλήθηκε, το δημόσιο δεν οφείλει να επιστρέψει τα 27 εκατ. ευρώ τα οποία χαρίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στον κ. Ραπτόπουλο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου