Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Φουντώνει η μάχη για τις διαγραφές 3000 ασφαλιστών από το ΕΕΑ

Πηγή:asfalisinet.gr
Ο συνδυασμός «Το Επιμελητήριό μας» προχώρησε σε ανακοίνωση απάντηση στα όσα επικαλείται η Διοικητική Επιτροπή του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για τις διαγραφές από τα μητρώα του 3000 ασφαλιστικών συμβούλων. 

Ενώ στο θέμα αναμένεται παρέμβαση και της εποπτικής αρχής των ασφαλιστικών εταιριών, καθώς η όλη διαμάχη σχετίζεται με τα συμβόλαια αστικής ευθύνης, που πρέπει να έχουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές στην άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Σχετικό αίτημα έχουν κάνει οι διαμεσολαβούντες προς την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η σχετική ανακοίνωση του συνδυασμού αναφέρει:
 
«Διαβάζοντας την ανακοίνωση της Διοικητικής Επιτροπής του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για τις διαγραφές των ασφαλιστών έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

1. Από την πρώτη στιγμή έχουμε κάνει γνωστό παντού ότι εμείς υπερασπιζόμαστε μόνο τους συναδέλφους που είναι νόμιμοι, αλλά από λάθη – παραλήψεις δικών τους ή του Επιμελητηρίου δεν κατατέθηκε η άδειά τους, και όχι αυτούς, οι οποίοι δεν έχουν εκδώσει Συμβόλαιο Αστικής Ευθύνης ή έχουν χρόνια να ανανεώσουν την άδειά τους στο Επιμελητήριο.

Είναι όμως σαφές ότι αυτό αφορά μόλις το 10% – 15% των περίπου 3.000 διαγραφθέντων.

2. Μας δημιουργεί μεγάλη εντύπωση ότι η ανακοίνωση είναι της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου και δεν εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο το θέμα δεν έχει τεθεί ποτέ αφού για πρώτη φορά τα τελευταία 37 χρόνια το Επιμελητήριο είχε να συνεδριάσει πάνω από 4 μήνες.

Απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι, στην τελευταία συνεδρίαση, Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011, παρά την άρνηση του Προέδρου και της Διοικητικής Επιτροπής να μπει το θέμα στην ημερήσια διάταξη, οι ασφαλιστές το επέβαλαν στη διαδικασία και σαφώς η Διοικητική Επιτροπή αποδέχθηκε τη σωρεία λαθών που έχει κάνει και τώρα ζητά τη συνεργασία μας για να λήξουμε τα αδιέξοδα που αυτή δημιούργησε.

Ουσιαστικά, τόσο με το ραντεβού της επόμενης Δευτέρας, με τη Διοικητική Επιτροπή, όσο και με το ραντεβού της Τετάρτης με την Τράπεζα της Ελλάδος πιστεύουμε ότι μετά την ταλαιπωρία τόσων μηνών ανοίγει δρόμος για τη διευθέτηση του ζητήματος των διαγραμμένων.

3. Θυμίζουμε σε όλους για άλλη μια φορά ότι ο χειρισμός του θέματος από τη Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Αθηνών αποτελεί μοναδικό φαινόμενο σε ολόκληρη τη χώρα μεταξύ όλων των Επιμελητηρίων της – είναι το μοναδικό που διέγραψε ασφαλιστές.

Η ενέργεια αυτή, με την αποστολή εξωδίκων κόστισε στο Επιμελητήριο, δηλαδή στις τσέπες μας, πάνω από 150.000€. Τόσο στην αποστολή των εξωδίκων όσο και στην αποστολή του εγγράφου διαγραφής που είχε δοθεί νωρίτερα, είναι βέβαιο ότι πάνω από 60% δεν το έλαβε ποτέ.

Απόδειξη του γεγονότος, ότι σήμερα ήδη, μας έγινε γνωστό πως σε πάνω από 300 συναδέλφους δεν έγινε ποτέ η αποστολή γιατί δεν τους βρήκαν στη διεύθυνση που τους αναζήτησαν.

Δεν θα χρειαζόταν πολύ σκέψη για να αντιληφθεί και ο πιο αδαής ότι ένα μεγάλο μέρος των διαγραφέντων προέρχεται από ομαδικά συμβόλαια ασφαλιστικών εταιριών του Agency, κάτι που θα μπορούσε να λυθεί γρήγορα με την αποστολή των συμβολαίων εκ μέρους της ασφαλιστικής εταιρίας.

4. Υπάρχει ένα νομικό αδιέξοδο, το οποίο έχει τεθεί υπ’ όψιν της Διοικητικής Επιτροπής.
Ένας συνάδελφος –που έχει δώσει επιτυχώς τις εξετάσεις– με τη διαγραφή του από το Επιμελητήριο οδηγείται στο να ξαναδώσει εξετάσεις, πράγμα παράλογο αφού είναι ήδη πιστοποιημένος για το επάγγελμα και για τη μη κατάθεση συμβολαίου θα μπορούσε να επιβληθεί μόνο διοικητικό πρόστιμο.

Δηλαδή, αγαπητοί συνάδελφοι, αν ένας δικηγόρος δεν πληρώσει τη συνδρομή του στο δικηγορικό σύλλογο, θα ξαναπάει στη Νομική;

Το Επιμελητήριο είχε τον τρόπο της πίεσής του προς τους διαμεσολαβούντες, καθώς αν δεν τους προσκομίσει το πιστοποιητικό δεν θα μπορούν να εισπράξουν προμήθειες από τις ασφαλιστικές εταιρίες. Αυτό αρκούσε για να λυθεί το θέμα.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Εάν η Διοικητική Επιτροπή δεν αντιληφθεί ότι το Συμβόλαιο Αστικής Ευθύνης θα πρέπει να αποστέλλεται ηλεκτρονικά από τις ασφαλιστικές εταιρίες στο Επιμελητήριο, τότε το ζήτημα που μας απασχολεί θα διαιωνίζεται χωρίς να βρίσκει τη λύση του, με αποτέλεσμα χιλιάδες συνάδελφοι να ταλαιπωρούνται καθημερινά από τις ατέλειωτες ουρές του Επιμελητηρίου και την περιττή διαδικασία, την οποία τους επιβάλλει η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου.

Εμείς πρώτοι είπαμε ότι επιθυμούμε όπως θα όφειλε και για όλα τ’ άλλα επαγγέλματα το Επιμελητήριο, να αναρτήσει τα ονόματά τους στο διαδίκτυο, προστατεύοντας μ’ αυτό τον τρόπο και τους ίδιους και τους καταναλωτές.

Τη δε πιστοποίηση, κάθε χρόνο, αφού αποσταλούν τα νομιμοποιητικά από κάθε ασφαλιστή, να τη λαμβάνει ηλεκτρονικά και όσες φορές εκείνος θελήσει από το διαδίκτυο.

Τέλος, επιθυμούμε όλες οι αποφάσεις του Επιμελητηρίου να αναρτώνται στη διαύγεια (http://diavgeia.gov.gr) όπως επιβάλλει ο πρόσφατος νόμος και η Διοικητική Επιτροπή –αυθαίρετα και παράνομα– όπως και σε πολλά άλλα θέματα δεν υλοποιεί.

Το μεγαλύτερο κακό που έχει πράξει η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Αθηνών είναι ότι ουσιαστικά δίχασε τον επαγγελματικό κόσμο που έχει στις τάξεις της γι’ αυτό πρέπει να τιμωρηθεί πολιτικά και να ζητήσουμε επίσημα από την πολιτεία να επιβάλλει τη νομιμότητα απέναντι στις αυθαιρεσίες των 5 Μελών της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου