Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Διπλή παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Πηγή: insuranceworld.gr
 
Η αρχή συνέστησε στις ασφαλιστικές εταιρείες να καθιερώσουν δια της Ένωσής τους συγκεκριμένες διαδικασίες προασφαλιστικού ελέγχου υγείας

Παρέμβαση στην ασφαλιστική αγορά για σχετικά με όσους επιθυμούν να ασφαλιστούν στον κλάδο υγείας, αλλά και για τα ιατρικά αρχεία τα οποία τηρούν οι τράπεζες, έκανε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ειδικότερα, Αρχή, μετά από τη διερεύνηση σχετικής καταγγελίας, συνέστησε στις ασφαλιστικές εταιρείες να καθιερώσουν δια της Ένωσής τους συγκεκριμένες διαδικασίες προασφαλιστικού ελέγχου υγείας σχετικά με την ενημέρωση που θα παρέχουν προς κάθε υποψήφιο προς ασφάλιση για το είδος των εξετάσεων που θα πρέπει να υποβληθεί, προκειμένου αυτός να δώσει τη γραπτή συγκατάθεσή του.
 
Επίσης, η Αρχή προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, εξετάζοντας την ίδια απόφαση έκρινε ότι οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην ασφαλιστική αγορά μέσω του bancassurance δεν θα πρέπει να τηρούν ιατρικά δεδομένα για τους ασφαλισμένους. Μάλιστα, για την υπόθεση την οποία διερεύνησε έκρινε ότι η εμπλεκόμενη στον έλεγχο τράπεζα έπρεπε να καταστρέψει εντός τριών ημέρων από την κοινοποίηση της απόφασης της Αρχής κάθε ιατρικό δεδομένο του πελάτη της.

Τέλος, η Αρχή προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, διευκρίνισε ότι για να είναι νόμιμη η τήρηση των ιατρικών αρχείων, καθώς και η επεξεργασία αυτών, η εκάστοτε τράπεζα θα πρέπει να λαμβάνει από την ΑΠΔΠΧ άδεια για τήρηση αρχείου με ευαίσθητα δεδομένα υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου