Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Πρόσκληση Θ. Πάγκαλου για συγχωνεύσεις ασφαλιστικών

Πηγή: Ημερησία
 
Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Γ. Κώτσαλος δήλωσε ότι για να ισχύσουν οι προδιαγραφές φερεγγυότητας και κερδοφορίας των 10 εταιρειών με μετοχικά κεφάλαια της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ θα χρειαστούν 1 δισ. ευρώ αποθεματοποίηση

Πρόσκληση για συγχωνεύσεις και ανάμεσα στις ασφαλιστικές εταιρείες απηύθυνε από το βήμα της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας , ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, τονίζοντας ότι θα βοηθήσει στο άνοιγμα προς την αγορά κεφαλαίων και θα ενθαρρύνει την τάση προς αποταμίευση. 

Ταυτόχρονα, όμως, άφησε αιχμές και για τις πρόσφατες τραπεζικές εξελίξεις τονίζοντας -γενικότερα- ότι οι προσπάθειες για συγχωνεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν.

Σε ό,τι αφορά τις τραπεζικές εξελίξεις, τόνισε, απαιτείται πλέον υψηλή εγρήγορση και ευσυνειδησία, η Τράπεζα της Ελλάδας έχει υψηλές δυνατότητες και κάτω από τις συνθήκες που δημιουργεί η δημογραφική πυραμίδα και ο χρόνος εργασίας σε σχέση με το προσδόκιμο ζωής, μέρος από την κάλυψη των αναγκών των πολιτών για ασφάλιση θα μπορεί να καλυφθούν συμπληρωματικά από την ιδιωτική ασφάλιση.

Ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε και στο παρελθόν του ως υπουργός Εμπορίου την περίοδο 1982-1984 όταν και αφαίρεσε 40 άδειες ασφαλιστικών εταιρειών και προσπάθησε να εισαγάγει την κοινοτική νομοθεσία. Ο διευθυντής Eποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδας, Χαράλαμπος Βογιατζής, τόνισε ότι η ΤτΕ είχε την ευκαιρία να αναλύσει την τακτική που θα ακολουθήσει η ΤτΕ ενώ ο μεγάλος στόχος είναι τα Solvency II.

Συνεργασία 
 
«Στόχος της ΤτΕ είναι, με τη συνεργασία των παραγόντων της αγοράς, να μπορεί ο ελληνικός λαός να προσβλέπει στον κλάδο και στις υπηρεσίες του και να βρεθούν οι τρόποι που θα μετατρέψουν τις προκλήσεις σε ευκαιρίες.» Ιδιαίτερα αναλυτικός ήταν ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας που δήλωσε ότι προκύπτει «συστημικός κίνδυνος» για τις εταιρείες Ιδιωτικής Ασφάλισης από σημερινές πολιτικές προθέσεις που περιβάλλουν την ιδιωτική ασφάλιση.

Στα θέματα φορολογίας, υπάρχει αναντιστοιχία με Solvency II και πρακτικές, στις συντάξεις ο νόμος για τα Επαγγελματικά Ταμεία είναι άχρηστος, στην υγεία είναι παράνομες οι τιμολογιακές παρεμβάσεις για τα ασφάλιστρα υγείας, τονίζοντας μάλιστα ότι για να ισχύσουν οι προδιαγραφές φερεγγυότητας και κερδοφορίας των 10 εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο υγείας με μετοχικά κεφάλαια της τάξης των 500 εκατ. ευρώ θα χρειαστούν 1 δισ. ευρώ αποθεματοποίηση.

Ο κ. Γ. Κώτσαλος ανέφερε ότι η παραγωγή ασφαλίστρων, εάν φτάσει το 8% επί του ΑΕΠ που είναι ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα διαμορφωθεί στα 18,35 δισ. ευρώ από 5,25 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

Στις αρχαιρεσίες της ΕΑΕΕ κατά σειρά ψήφων εκλέχθηκαν οι κ.κ. Κώτσαλος, Μαζαράκης, Κοκκάλας, Παπανικολάου, Ζορμπάς, Κατσουρίδης, Λαπατάς, Χατζηιωσήφ , Bουαρέ, Παπαμιχαλόπουλος, Σαρρηγεωργίου, Μπράβος, Δημητρίου, Βoon, Zorgno, Κleijnen, Νεκτάριος, Μακρόπουλος και Βαγιακάκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου