Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Σε ετοιμότητα για τα επαγγελματικά ταμεία ασφάλισης

Πηγή: To Bήμα
 
Η Ενωση Ασφαλιστικών ζητεί νομοθετική ρύθμιση για να διαχειρίζονται τα επικουρικά και να δίνουν «ιδιωτικές συντάξεις»
 
Πλώρη να μπουν στα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης έβαλαν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, που βλέπουν ότι εν όψει των αλλαγών στις επικουρικές συντάξεις και του εφάπαξ υπάρχει πρόσφορο έδαφος να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους.

Σε εκδήλωση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ο κ. Αλ. Σαρηγεωργίου, πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της ένωσης, παρουσίασε με εξαιρετική σαφήνεια τις θέσεις της ένωσης που μπορεί να βοηθήσουν τον κλάδο να βγει από την κρίση που αντιμετωπίζει τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της γενικότερης ύφεσης. 
Ο ασφαλιστικός κλάδος συρρικνώνεται ύστερα από μία δεκαετία συνεχούς αύξησης των ασφαλίστρων. Το σύνολο των ασφαλίστρων αυξήθηκε από 2,7 δισ. ευρώ το 2000 στα 5,4 δισ. ευρώ το 2009.

Οπως φαίνεται και στον πίνακα, ο κάθε Ελληνας ξοδεύει για την ιδιωτική του ασφάλιση 483 ευρώ τον χρόνο (κατά μέσον όρο) έναντι 253 ευρώ που διέθετε το 2000.

Ο κ. Σαρηγεωργίου πρότεινε συγκεκριμένα νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα εξασφαλίζεται η δυνατότητα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων να διαχειρίζονται ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης, αλλά και να ιδρύουν ανοιχτά ταμεία επαγγελματικής συνταξιοδοτικής ασφάλισης, τα οποία κατ΄ ουσίαν θα είναι ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα και φυσικά θα παρέχεται πλήρης φορολογική απαλλαγή. Φρόντισε μάλιστα ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Ενωσης να υπενθυμίσει ότι η ανάμειξη των ασφαλιστικών εταιρειών στον δεύτερο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος προβλέπεται και από συγκεκριμένες κοινοτικές οδηγίες.

Και για τον τρίτο πυλώνα ζήτησε υψηλά φορολογικά κίνητρα για τους ασφαλισμένους που θα αποκτήσουν μια νέα κατηγορία ασφαλιστικών προϊόντων, τα οποία, μεταξύ των άλλων, θα έχουν ελάχιστη διάρκεια καταβολής εισφορών δέκα χρόνια, δεν θα υπάρχει δικαίωμα εξαγοράςπαρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις - μετά την ηλικία των 60 ετών, και αφού έχει συμπληρωθεί δεκαετία ασφάλισης ο ασφαλισμένος θα έχει δικαίωμα να επιλέξει εφάπαξ καταβολή ή σύνταξη. Αυτά συνιστούν και την πρόταση της ΕΑΕΕ για την αξιοποίηση του «χώρου» που απελευθερώνει η συρρίκνωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. 
Ωσπου όμως να υπάρξει η νομοθετική κατοχύρωση των προϋποθέσεων κυκλοφορίας των παραπάνω προϊόντων, οι ασφαλιστικές εταιρείες σκοπεύουν να «γκαζώσουν» στην αγορά του αυτοκινήτου, όπου η ασφάλιση είναι υποχρεωτική, τα ασφάλιστρα έχουν αυξηθεί και θα συνεχίσουν να αυξάνονται στα επόμενα χρόνια και η πρόσκτηση όλο και περισσότερων ασφαλίστρων βελτιώνει τη ρευστότητά τους, που δοκιμάζεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου