Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΙΧ: Μετ' εμποδίων ξεκίνησε η απόσυρση

Πηγή: Ημερησία

Σε δόσεις ξεκίνησαν να αποστέλονται οι εγκύκλιοι στις δημόσιες υπηρεσίες που εμπλέκονται στην απόσυρση. Ειδικότερα, απεστάλησαν σε δύο από τις τρεις δημόσιες υπηρεσίες (τελωνεία και Διευθύνσεις Μεταφορών των Περιφερειών), ενώ στις εφορίες ακόμη δεν έχει αποσταλεί τίποτα.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο που έχει αποσταλεί στα τελωνεία της χώρας για τη χορήγηση απαλλαγής θα πρέπει να προσκομίζονται η Πράξη Οριστικής Διαγραφής καθώς και η Βεβαίωση καταβολής των Τελών Κυκλοφορίας. 

Επίσης, διευκρινίζεται προς όλους τους υπαλλήλους ότι είναι αυτονόητο πως η εκχώρηση δικαιώματος μπορεί να γίνει από τον ιδιοκτήτη και μόνο του αποσυρθέντος αυτοκινήτου κάτι το οποίο πρακτικά σημαίνει πως το δικαίωμα παραχωρείται μόνο μία φορά προς κάποιον και εκείνος δεν μπορεί να το επαναπαραχωρήσει...

Υπεύθυνη δήλωση 
Οσον αφορά στην εγκύκλιο που απέστειλε το Υπουργείο Υποδομών προς τις Διευθύνσεις Μεταφορών των Περιφερειών, και αφορά μόνο τη Μηχανοργάνωση, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως σε περίπτωση απώλειας της Μηχανογραφημένης Πράξης Οριστικής Διαγραφής οι ιδιοκτήτες θα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση και θα τους χορηγείται αντίγραφο από το σύστημα (online αυτοκινήτων).

Σε περίπτωση αναγραφής, επί της άδειας κυκλοφορίας του προς απόσυρση οχήματος, της ένδειξης «Οχι για Κυκλοφορία» λόγω μη προσκόμισης του ΚΤΕΟ, είναι δυνατή η απόσυρση εφόσον κάποιο μέλος της ΕΔΟΕ διαπιστώσει ότι πληρούνται τα υπόλοιπα κριτήρια που αναγράφονται στην απόφαση.

Στην περίπτωση που έχουν αφαιρεθεί τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος από την Τροχαία και εκκρεμεί η καταβολή προστίμου ή άλλη διοικητική πράξη εξυπακούεται ότι διεκπεραιώνεται η εκκρεμότητα αυτή και μετά προχωρεί η διαδικασία απόσυρσης. Τέλος, δεν επιτρέπεται η οριστική διαγραφή Οχημάτων όταν υπάρχει Παρακράτηση Κυριότητας ή οποιαδήποτε άλλη δέσμευση των οχημάτων.

Σύμφωνα με στελέχη των Διευθύνσεων Μεταφορών των Περιφερειών στις εγκυκλίους δεν αναφέρεται τι πρόκειται να γίνει με τα οχήματα που προέρχονται από τον ΟΔΔΥ τα οποία θα ελέγχει ειδική επιτροπή ενώ τα μέλη της ΕΔΟΕ έχουν το δικαίωμα να αποστέλλουν σε οποιαδήποτε Διεύθυνση Μεταφορών τα έγγραφα ώστε να γίνει η Οριστική Διαγραφή του Οχήματος και όταν εκδοθεί θα πρέπει ο ιδιοκτήτης της ή ο εκπρόσωπός του να μεταβεί στη συγκεκριμένη Υπηρεσία Μεταφορών για να την παραλάβει.

Πάντως, τόσο τα στελέχη των Διευθύνσεων Μεταφορών των Περιφερειών όσο και οι έμποροι αυτοκινήτων εκτιμούν πως το χρονοδιάγραμμα που έχουν προσδιορίσει τα συναρμόδια υπουργεία για την έκδοση των εγγράφων (μόλις 13 ημέρες) δεν είναι εφικτό σε καμία περίπτωση να επιτευχθούν και θα δημιουργηθούν μεγάλες καθυστερήσεις.

Στο ναδίρ
Στο ναδίρ έπεσαν οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων στο πρώτο δεκαπενταήμερο του Φεβρουαρίου σημειώνοντας πτώση 47,9% καθώς πουλήθηκαν μόλις 3.544 νέα Ι.Χ. έναντι 6.800 οχημάτων το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. 

Ωστόσο, θα πρέπει να αναφέρουμε πως πέρσι τον Φεβρουάριο η αγορά κατάγραφε ήδη πτώση ρεκόρ, οπότε είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως οι πωλήσεις του πρώτου δεκαπενταημέρου του Φεβρουαρίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009 καταγράφει πτώση 51,5%, ενώ σε σχέση με το 2008 η πτώση των πωλήσεων ξεπερνά το70%! Πάντως από τα 3.544 νέα Ι.Χ. που ταξινομήθηκαν τα 1.100 αφορούσαν σε εταιρικές πωλήσεις και στην πραγματικότητα μόλις 2.444 αυτοκίνητα διατέθηκαν σε ιδιώτες καταναλωτές...

Πρώτη η Toyota
Οσον αφορά στα αναλυτικά αποτελέσματα των πωλήσεων στις 5 πρώτες θέσεις βρέθηκαν οι Toyota με 771 ταξινομήσεις, VW με 431, Opel με 296, Hyundai με 234 και η Skoda με 175 πωλήσεις νέων ΙΧ. Ωστόσο στα αποτελέσματα ξεχώρισαν τέσσερις μόλις εταιρείες οι οποίες κατάφεραν να κλείσουν το πρώτο δεκαπενταήμερο με θετικό πρόσημο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι και αφορούσε στην Dacia με άνοδο 50%, στην Alfa Romeo με 42,3%, στην Volvo με 35,3% και στην Mini με αύξηση πωλήσεων 28,6%. Ολες οι υπόλοιπες εισαγωγικές έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο το οποίο κυμαίνονταν με πτώση στις πωλήσεις από 14% έως και 80%.

Απεργία
Το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδας (ΣΕΕΑΕ) συντάχθηκε με την απόφαση της ΕΣΕΕ και όλα τα καταστήματα εμπορίας αυτοκινήτων θα παραμείνουν σήμερα κλειστά ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Μάλιστα σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΕΑΕ εξήγγειλε και την πρόθεσή του να προσφύγει άμεσα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού καθώς το μέτρο της απόσυρσης Ι.Χ. αυτοκινήτων αλλά και εκείνο του Φόρου Πολυτελείας προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στους επαγγελματίες της αγοράς αυτοκινήτου.

Τάσεις
Οι περισσότεροι κάτοχοι παλαιών ΙΧ προσπαθούν να παραχωρήσουν το δικαίωμα της απόσυρσης έναντι μερικών εκατοντάδων ευρώ ενώ κάποιοι άλλοι το ανταλλάσουν με μεταχειρισμένα ΙΧ που διαθέτουν οι εμπορίες αυτοκινήτων. Αλλωστε η διαφορά τιμής μεταξύ καινούριων και μεταχειρισμένων ΙΧ είναι μεγάλη και ως γνωστόν οι τράπεζες δεν εγκρίνουν δάνεια για αγορά αυτοκινήτου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου