Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Εξελίξεις στη διαμάχη Εθνικής Ασφαλιστικής και ΕΚΠΟΙΖΩ

Πηγή: insuranceworld.gr

Iσχυρή παραμένει η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών του 2009, βάσει της οποίας η Εθνική Ασφαλιστική μπορεί να αναπροσαρμόζει τα ασφάλιστρα των προγραμμάτων υγείας, προχωρώντας σε εύλογες αυξήσεις, όπως αυτές συμφωνήθηκαν με τους ασφαλισμένους. 

Αυτό εκτιμά η διοίκηση της εταιρείας μετά την απόρριψη της έφεσης που είχαν καταθέσει και τα δύο αντίδικα μέρη, δηλαδή η εταιρεία και η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ και η οποία καθαρογράφηκε και δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης ισχυροποιεί την επιλογή της συμφωνίας με τους 14.000 ασφαλισμένους της εταιρείας και οι οποίοι συναίνεσαν εγγράφως στην αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων, προκειμένου να διατηρήσουν τα προγράμματα υγείας που έχουν συναφθεί από την περίοδο του 1990, με φθηνό ασφάλιστρο. 


Αντίθετα σε εκκρεμότητα παραμένει η τύχη των 350 συμβολαίων, οι κάτοχοι των οποίων είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη μέσω της
ΕΚΠΟΙΖΩ, επιδιώκοντας την ακύρωση της πρωτόδικης απόφασης που είχε κρίνει τις εν λόγω αυξήσεις παράνομες, εξαιτίας του γεγονότος ότι είχαν γίνει μονομερώς.

Η τύχη αυτών των συμβολαίων, μετά την απόρριψη της έφεσης που είχε καταθέσει η καταναλωτική οργάνωση, θα πρέπει σύμφωνα με την άποψη της εταιρείας , να επανεξεταστεί στη βάση της αναγνώρισης του δικαιώματος αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων μετά όμως από συμφωνία με τους ασφαλισμένους. 


Σημειώνεται ότι το θέμα αφορά τις αυξήσεις που είχε επιβάλει η Εθνική Ασφαλιστική την περίοδο 2006 και 2007 ύψους 6,8% και 6,5% αντίστοιχα στα εν λόγω ασφαλιστήρια συμβόλαια, προκειμένου να εξισορροπήσει το αυξημένο κόστος αυτών των συμβολαίων που είχαν συναφθεί με εξαιρετικά χαμηλό ασφάλιστρο την περίοδο του 1990. Ένας αριθμός αυτών των ασφαλισμένων προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, ζητώντας την ακύρωση αυτών των αυξήσεων, την οποία το Δικαστήριο απεδέχθη με το σκεπτικό ότι επιβλήθηκαν μονομερώς. 


Έκτοτε η εταιρεία με επιστολές προς τους ασφαλισμένους, ζήτησε την έγγραφη συναίνεσή τους και μέχρι σήμερα 14.000 ασφαλισμένοι αποδέχθηκαν τις αυξήσεις, προκειμένου να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τις καλύψεις αυτών των προγραμμάτων. 


Το θέμα πάντως των αυξήσεων στα προγράμματα υγείας βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων που κάνει η ασφαλιστική αγορά με τη γενική γραμματεία καταναλωτή, στο πλαίσιο της πρόθεσής της να προωθήσει νομοσχέδιο για τη διαφάνεια των ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Η προοπτική νομοθετικού καθορισμύ των αυξήσεων συναντά την αντίδραση του κλάδου και προωθεί ήδη στην αγορά μαζικά προγράμματα υγείας ετησίως ανανεούμενα, προκειμένου να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος των υπηρεσιών υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου