Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

«Βάσει κανόνων οι αυξήσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες»

Πηγή: Kαθημερινή


Νέο πεδίο αντιπαράθεσης με τις ασφαλιστικές εταιρείες ανοίγει η πρόθεση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή να συμπεριλάβει, στο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται για τη διαφάνεια στα ασφαλιστήρια συμβόλαια, ειδική διάταξη που θα προβλέπει τον καθορισμό συγκεκριμένων κριτηρίων βάσει των οποίων θα προσδιορίζονται οι αυξήσεις στα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας.

Το θέμα του καθορισμού κριτηρίων, βάσει των οποίων θα προσδιορίζονται οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα του κλάδου υγείας, επαναφέρει με τη σειρά της και η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ, ζητώντας από την Πολιτεία να θεσπίσει εύλογα και σαφή κριτήρια αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων, αλλά και αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ασφαλιστικών εταιρειών. 

Η ΕΚΠΟΙΖΩ επαναφέρει το θέμα με αφορμή την απόφαση του Εφετείου Αθηνών με την οποία απέρριψε την έφεση που είχε καταθέσει η Εθνική Ασφαλιστική ζητώντας να μην επικυρωθεί προηγούμενη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε παράνομες και καταχρηστικές τις ετήσιες αυξήσεις ασφαλίστρων που επέβαλε η εταιρεία τη διετία 2006-2007.

Πρόκειται για αυξήσεις σε παλαιά ασφαλιστήρια συμβόλαια του 1990, στα οποία η εταιρεία είχε προχωρήσει σε μονομερείς αυξήσεις της τάξης του 6,8% και 6,5%, και οι οποίες κρίθηκαν πρωτόδικα παράνομες και καταχρηστικές. Η εταιρεία είχε υπεραμυνθεί του εύλογου των αυξήσεων, επιχειρηματολογώντας ότι πρόκειται για συμβόλαια που συσσώρευαν τεράστιες ζημιές, αλλά μετά την πρωτόδικη απόφαση επεδίωξε να συμμορφωθεί με την απαγόρευση της μονομερούς αύξησης.

Στο πλαίσιο αυτό είχε ζητήσει την έγγραφη συναίνεση των ασφαλισμένων, ένας αριθμός των οποίων ανταποκρίθηκε, σε αντίθεση με ένα τμήμα που δεν συναίνεσε και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη.

Σημειώνεται ότι η πρωτόδικη απόφαση είχε περιοριστεί να κρίνει το θέμα της μονομερούς αύξησης και είχε αποδεχθεί το δικαίωμα της εταιρείας να αναπροσαρμόζει τα ασφάλιστρα με βάση το κόστος υγείας. 

Το θέμα του κόστους στα προγράμματα υγείας αποτελεί κόκκινο πανί για τον ασφαλιστικό κλάδο, ο οποίος, υπό το βάρος της εκτίναξης του κόστους στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και των εξελίξεων στην τεχνολογία, προωθεί μαζικά πλέον συμβόλαια ετήσιας διάρκειας, που απαλλάσσουν την εταιρεία από την υποχρέωση ισόβιας κάλυψης εάν το προϊόν αποδειχθεί ζημιογόνο. 

Σύμφωνα με τις απόψεις που διατυπώνει ο κλάδος, η προοπτική νομοθετικής παρέμβασης στα τιμολόγια προϋποθέτει την ύπαρξη αξιόπιστων κριτηρίων, τα οποία στη χώρα μας δεν υπάρχει η αναγκαία υποδομή για να καθοριστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου