Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Ασπίς Πρόνοια Ζωής: Μετά το Μάιο οι αποζημιώσεις της

Πηγή: Ημερησία


Στόχος είναι να αναζητηθούν ανάδοχοι των ασφαλιστήριων συμβολαίων, προκειμένου να συνεχιστεί η ροή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους από άλλες εταιρείες

Aπό το Μάιο και μετά θα μπορούν οι ασφαλισμένοι της Ασπίς Πρόνοια Ζωής να αποφασίσουν εάν ρευστοποιήσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους που είναι εν ισχύ ή να διεκδικήσουν αποζημιώσεις ιδιαίτερα για νοσοκομειακές δαπάνες που είχαν γίνει μέχρι την ημερομηνία που έκλεισε η Ασπίς Πρόνοια Ζωής, σύμφωνα με το χρονικό ορίζοντα που θέτει ο πρόσφατος νόμος για τις ασφαλιστικές εταιρείες. 

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2010 έληξε η περίοδος προθεσμίας που είχαν οι ασφαλισμένοι που δεν βρήκαν τα ονόματά τους στην αρχική λίστα των ασφαλισμένων που είχε δημοσιευτεί το καλοκαίρι του 2010 για να υποβάλουν αίτηση να συμπεριληφθούν στους ασφαλισμένους. 

Σε περίπτωση που ακολουθηθεί η νομική διαδικασία με ενστάσεις επί της λίστας, τότε η εκκαθάριση της εταιρείας μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και 3 έως 5 χρόνια ανάλογα με τις περιπτώσεις. 

Ο επόπτης χαρτοφυλακίου της Ασπίς Πρόνοια Ζωής κ. Παντελίδης αναμένεται να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του μήνα την αποτίμηση για την περιουσία της εταιρείας που με πρόσφατες εκτιμήσεις ανέρχονταν σε 150 εκατ. ευρώ και να ολοκληρώσει τις εκτιμήσεις για τα ακίνητά της και μέχρι το τέλος του μήνα ή αρχές Φεβρουαρίου, αναμένεται να παραδώσει τα χαρτοφυλάκια στην Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου να ενταχθούν στο Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής και ταυτόχρονα να ενημερώσει την εποπτική αρχή.

Ανάδοχοι 
 
Ο κύριος στόχος -σύμφωνα με πληροφορίες- τόσο για τον επόπτη Χαρτοφυλακίου Ζωής όσο και για την εποπτική αρχή (Τράπεζα της Ελλάδος) είναι να αναζητηθούν ανάδοχοι των ασφαλιστήριων συμβολαίων, προκειμένου να συνεχιστεί η ροή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους από άλλες εταιρείες και να μην οδηγηθούν οι ασφαλισμένοι να προχωρήσουν σε αλυσιδωτές καταγγελίες των συμβολαίων τους μπαίνοντας σε χρονοβόρες δικαστικές διελκυστίνδες που θα περιπλέξουν ακόμη περισσότερο την ασφαλιστική αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι η ζήτηση για αναδοχή ασφαλιστηρίων συμβολαίων Ζωής από άλλες εταιρείες μέχρι στιγμής είναι υποτονική, αφού οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη συνδρομή στο Εγγυητικό Κεφάλαιο, ευελπιστώντας να μειωθεί στο 0,7% (μεσοσταθμικά) επί της αξίας του ασφαλιστηρίου αντί για το 1,05% που είναι (επίσης μεσοσταθμικά) σήμερα. 

Σε περίπτωση που η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών καταφέρει να πείσει την Τράπεζα της Ελλάδας να μειώσει το ποσοστό συνδρομής, τότε ενδέχεται να υπάρξουν εταιρείες που θα πάρουν μερίδια από το χαρτοφυλάκιο Ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου