Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Τέλος στο διασυρμό της εποπτείας...

Πηγή: insuranceworld.gr 
Μπορεί επισήμως η Τράπεζα της Ελλάδος ως νέα εποπτική αρχή των ασφαλιστικών εταιρειών να μην έχει τοποθετηθεί επιτελικά επί του έργου που έχει αναλάβει. 

Και σαφώς δε θα ήταν δόκιμο  να πάρει θέση βιαστικά ως προς τις προθέσεις της σχετικά με τον τρόπο, τις μεθόδους και τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει προκειμένου να επιτελέσει τον ρόλο της που δεν είναι άλλος παρά να διασφαλίσει την φερεγγυότητα των εταιρειών που λειτουργούν στην αγορά και ταυτόχρονα να προστατεύσει τους καταναλωτές από απρόοπτα που θα προέλθουν από την δραστηριότητα προβληματικών εταιρειών.
Ωστόσο, οι πληροφορίες που διαρρέουν μιλούν για αυστηρότητα στην εποπτεία. Βέβαια δε θα μπορούσε να υποστηρίξει οποιοσδήποτε ότι η εποπτεία και μάλιστα από ένα φορέα όπως η ΤτΕ θα ήταν ελαστική. 


Όμως τι σημαίνει αυστηρή ή ελαστική εποπτεία από ένα φορέα ο οποίος έχει ως έργο να διασφαλίζει της εύρυθμη λειτουργία της αγοράς επιτηρώντας και αξιολογώντας κατά πόσο οι ασφαλιστικές τηρούν την νομοθεσία που τις καθιστά φερέγγυες και ικανές να λειτουργούν χωρίς να υπάρχει κίνδυνος στα χρήματα των καταναλωτών. Είναι σαφές ότι οι όροι «ελαστική» ή «αυστηρή» που χαρακτήριζαν την εποπτεία ανήκουν στο παρελθόν όπου ο έλεγχος των εταιρειών γινόταν από την διεύθυνση ασφαλιστικών εταιρειών με τα γνωστά σε όλους ανεπαρκή αποτελέσματα. 


Δε μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η
ΕπΕΙΑ ακολούθησε τακτική ελαστική ή αυστηρή αλλά απλώς ότι για πρώτη φορά εφαρμόστηκε με συνέπεια και επάρκεια η νομοθεσία. Και το αποτέλεσμα είναι γνωστό: έκλεισαν εταιρείες, μπήκαν κανόνες, πιέστηκαν όσες συνέχισαν να λειτουργούν και γενικά οι ασφαλιστικές εταιρείες άρχισαν να κατανοούν ότι δε μπορεί να λειτουργούν με αποκλίσεις από τη νομοθεσία. Η εποχή εκείνη πέρασε στο παρελθόν. Για το μέλλον η κατάσταση έχει περάσει στα χέρια της ΤτΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, η ασφαλιστική αγορά -οι εταιρείες- οι άλλοι συντελεστές, οι διαμεσολαβούντες, οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι, όλοι, γνωρίζουν ότι υπάρχουν κανόνες, υπάρχει επόπτης και οφείλουν να συμμορφώνονται με το νόμο. Αυτό σε καμία περίπτωση δε συνιστά αυστηρότητα. Αντίθετα συνιστά την ομαλή αντιμετώπιση των πραγμάτων. Συνιστά το απολύτως φυσιολογικό, αυτό δηλαδή που η πολιτεία οφείλει να κάνει στην αγορά. Επιτέλους θα σταματήσει και ο διασυρμός της εποπτείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου