Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Όχι στην ιδιωτική σύνταξη λέει η πλειονότητα των πολιτών

Πηγή: insuranceworld.gr

Μοιρασμένοι ως προς την προδιάθεσή τους να αποκτήσουν ένα ατομικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα ακόμα και μετά τις πρόσφατες αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, εμφανίζονται οι πολίτες, ενώ παρόμοια αντίδραση έχουν και ως προς την πιθανότητα παροχής υψηλότερων φορολογικών κινήτρων από την πολιτεία. 

Αυτό δείχνει η έρευνα της
Opinion, που έγινε για λογαριασμό της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και παρουσιάστηκε κατά τη χθεσινή ημερίδα με θέμα «ο συμπληρωματικός ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού προβλήματος στην Ελλάδα”.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το 46% των ερωτηθέντων εμφανίζεται πιο θετικό στην αγορά ατομικού συνταξιοδοτικού προγράμματος στο μέλλον σε αντίθεση με το 52% που απαντά κατηγορηματικά όχι ή μάλλον αρνητικά

Αντίστοιχα μοιρασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες σε ότι αφορά τις προθέσεις ακόμα και μετά την πιθανότητα παροχής φορολογικών κινήτρων, με το 47% να απαντά ότι μια τέτοια προοπτική δεν θα επηρέαζε θετικά την πρόθεσή του, έναντι του 49% που απαντά ότι θα προσέγγιζε πιο θετικά μια τέτοια προοπτική.
 
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας ο βασικός αποτρεπτικός παράγοντας για την αγορά ενός συνταξιοδοτικού προγράμματος είναι το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα καθώς το 41% των πολιτών απαντά ότι δεν έχει τη σχετική οικονομική δυνατότητα, ενώ υψηλό παραμένει το ποσοστό των πολιτών που αντιμετωπίζει με δυσπιστία τις ασφαλιστικές εταιρείες. Συγκεκριμένα το ποσοστό εκείνων που απαντά ότι δεν εμπιστεύεται τις  ασφαλιστικές εταιρείες και ότι φοβάται ότι δεν θα πάρει τα χρήματά του φθάνει το 37% και πιο αρνητικοί είναι οι πολίτες άνω των 37 ετών, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 18% απαντά ότι δεν το έχει σκεφθεί μέχρι σήμερα, με τη συντριπτική του πλειοψηφία να είναι νέοι μεταξύ 25 και 35 ετών.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 15 – 23 Ιουνίου 2010, με νωπές δηλαδή τις μνήμες από το κλείσιμο της Ασπίς Πρόνοια σε δείγμα 1.000 ατόμων, ηλικίας από 25 έως 55 ετών. 


Συντριπτικό είναι πάντως το ποσοστό των πολιτών που συμμετείχε στην έρευνα και εμφανίζεται να έχει συνειδητοποιήσει ότι η πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα επηρεάσει το επίπεδο της σύνταξης που θα λάβει στο μέλλον, καθώς σε ποσοστό 88% - 9 στους 10 δηλαδή – απαντά ότι η σύνταξή του θα επηρεαστεί προς το χειρότερο. 


Το ποσοστό αυτό προκύπτει παρά το γεγονός ότι μόνο 1 στους 4 δηλώνει ότι γνωρίζει καλά τις πρόσφατες αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ενώ το 67% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει πολλές λεπτομέρειες. Ένας στους τρεις πάντως προβλέπει ότι η σύνταξή του θα είναι πολύ μικρότερη, ενώ οι μισοί δεν είναι καθόλου σίγουροι για τη σύνταξη που θα λάβουν. 


Βεβαιότητα άλλωστε ότι θα επέλθουν και επιπλέον αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα εκφράζει το 93% των ερωτηθέντων, ενώ χαρακτηριστικό είναι 1 στους 10 θεωρεί ότι δεν θα πάρει ποτέ σύνταξη. 


Οκτώ στους δέκα θεωρούν επίσης ότι το σημερινό επίπεδο διαβίωσης δεν θα εξασφαλίζεται από την προβλεπόμενη σύνταξη που θα πάρουν, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό εκείνων που θεωρεί ότι θα υπάρξει ανάγκη μεγαλύτερης σύνταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου