Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Οι Έλληνες δεν αγοράζουν ασφάλειες

Πηγή: capital.gr

Στα ακίνητα προτιμούν να επενδύσουν οι Έλληνες για να διασφαλίσουν το βιοτικό τους επίπεδο ως συνταξιούχοι, από το να επιλέξουν ένα ατομικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης. 

Εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στις ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ θεωρούν ως κίνητρο για τα ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια σύνταξης την πλήρη έκπτωση φόρου.
 
Χθες η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «ο συμπληρωματικός ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού ζητήματος στην Ελλάδα» παρουσίασε έρευνα για το συνταξιοδοτικό η οποία διεξήχθη στα μέσα Ιουνίου 2010 σε δείγμα 1.000 ατόμων.

Από την έρευνα προκύπτει ότι:


Το 87% πιστεύει ότι θα πάρει μικρότερη σύνταξη και το 91% ότι η σύνταξη δεν θα του διασφαλίζει το βιοτικό του επίπεδο.

Το 71% προτιμά ως εναλλακτική λύση να επενδύει σε ακίνητα, και το 62% εκτιμά ότι το πρόβλημα θα το λύσει η αποταμίευση.

Το 45% «βλέπει» ως λύση το ιδιωτικό ατομικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα (με πιο θετικές τις νεαρότερες ηλικίες 25-34 ετών).

Σήμερα κάτοχοι ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων είναι μόνο το 16% των Ελλήνων (και 5% ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων).

Ενδιαφέρον έχει το ερώτημα για το τί τους οδήγησε να επιλέξουν το ατομικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα: σε ποσοστό 37% επειδή ήταν φίλος τους ο ασφαλιστής, σε ποσοστό 26% επειδή το προϊόν έδινε καλές αποδοχές και μόνο σε ποσοστό 19% επειδή είχαν εμπιστοσύνη στην ασφαλιστική εταιρεία.

Στο ερώτημα γιατί δεν έχουν ιδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα σε ποσοστό 45% απαντούν επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και σε ποσοστό 37% επειδή δεν εμπιστεύονται τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Μιλώντας στην ημερίδα ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της Επιτροπής Ζωής, Υγείας, Συντάξεων και Τραπεζοασφαλειών της Ε.Α.Ε.Ε., ανέφερε ότι η αγορά χαρακτηρίζεται από «βίαιη μεταβατικότητα», ενώ «ο ήδη υπασφαλισμένος Έλληνας εξακολουθεί να μην αγοράζει ασφάλειες».

Όπως είπε τα φορολογικά κίνητρα, η δημιουργία θεσμικού πλαισίου και η αυστηρή εποπτεία, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επενδύσει κάποιος σε ιδιωτικό πρόγραμμα.

Σχετικά με το 2ο Πυλώνα, την Επαγγελματική Ασφάλιση, πρότεινε την άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα επιτρέπει στις ασφαλιστικές εταιρίες να διαχειρίζονται Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και να ιδρύουν Ανοικτά Ταμεία Επαγγελματικής Συνταξιοδοτικής Ασφάλισης (ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα), με πλήρη απαλλαγή των ασφαλίστρων ως δαπάνη από το φορολογητέο εισόδημα του δικαιούχου.

Ενώ για τον 3ο Πυλώνα, την ατομική ιδιωτική ασφάλιση, πρότεινε τη δημιουργία μιας κατηγορίας ασφαλιστικών προϊόντων με ειδικά χαρακτηριστικά, για τα οποία θα ισχύσουν συγκεκριμένα φορολογικά κίνητρα ώστε να είναι δυνατή η αποταμίευση και συσσώρευση προ φόρων. Ενώ οι ασφαλισμένοι δεν θα έχουν δικαίωμα εξαγοράς του συμβολαίου, παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, όπως είναι η ανεργία ή η μόνιμη ολική ανικανότητα.

Μιλώντας στην ημερίδα ο κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, υπογράμμισε ότι οι ενιαίοι κανόνες, η επαρκής εποπτεία, το κανονιστικό πλαίσιο και τα φορολογικά κίνητρα είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης, διευκρινίζοντας ότι προαπαιτούμενο είναι η διατήρηση της κοινωνικής σύνταξης.

Ο κ. Γιώργος Ρωμανιάς, Επιστημονικός Συνεργάτης ΓΣΕΕ, αναφέρθηκε στον συμπληρωματικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης, και επεσήμανε πως τα περιθώρια ανάπτυξής του και στην Ελλάδα είναι τεράστια.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου