Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Δέκα προτάσεις από το ΕΒΕΑ για την ανάκαμψη

Δέκα μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας προτείνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) με αφορμή την επικείμενη αναθεώρηση προς το δυσμενέστερο των οικονομικών δεικτών της χώρας μας από τη Eurostat, αλλά και το αρνητικότατο κλίμα που επικρατεί στην ελληνική αγορά. Ειδικότερα το ΕΒΕΑ ζητεί:

1) Μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το ΕΒΕΑ, κανένας νέος αναπτυξιακός νόμος δεν μπορεί να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις, όταν οι νέες επιχειρήσεις θα καλούνται να πληρώνουν τετραπλάσιους φόρους, σε σύγκριση με γειτονικές μας χώρες, αλλά και εργοδοτικές εισφορές που κατατάσσονται ανάμεσα στις υψηλότερες σε όλη την Ευρώπη.

2) Να μην περικοπεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ, αλλά αντιθέτως να ενισχυθούν.

3) Προώθηση συγκεκριμένων αναπτυξιακών έργων (περιφερειακά λιμάνια, αξιοποίηση Ελληνικού κ.ά.).

4) Ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, τόσο για τον υγιή περιορισμό των κρατικών δαπανών, όσο και για την αύξηση της παραγωγικότητας.

5) Ταχύτερη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

6) Απελευθέρωση των κλειστών αγορών (π.χ. άρση περιορισμών στο ωράριο λειτουργίας πρατηρίων υγρών καυσίμων, στην υποχρεωτική τήρηση αποθεμάτων υγρών καυσίμων, στον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων, στην παρασκευή και διάθεση άρτου).

7) Επαναπροσδιορισμός του καταλόγου Φόρων Υπέρ Τρίτων, από μηδενική βάση, με κριτήριο τη σκοπιμότητα και την οικονομική αποτελεσματικότητα κάθε περίπτωσης.

8) Διαδικασίες εξυγίανσης σε όλες τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ.

9) Καθιέρωση Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων στα επιμελητήρια όλης της χώρας, με στόχο την επιτάχυνση και τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται.

10) Συμψηφισμός οφειλών επιχειρήσεων προς το κράτος με οφειλές του κράτους προς επιχειρήσεις.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου