Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Δόθηκε το σήμα για ιδιωτικοποιήσεις

Το «χαρτί» των ιδιωτικοποιήσεων των μεγάλων - και κερδοφόρων - ΔΕΚΟ στις διαπραγματεύσεις της με τους ισχυρούς της ευρωζώνης ετοιμάζεται να παίξει η κυβέρνηση.

Η επόμενη "φάση" διαρθρωτικών αλλαγών που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης έχει να κάνει με τη μείωση του χρέους μέσω της πώλησης κρατικών συμμετοχών σε εισηγμένες και μη ΔΕΚΟ
Η δραματική αύξηση του δημόσιου χρέους που έρχεται από την αναθεώρηση της Eurostat την επόμενη εβδομάδα βάζει στο τραπέζι της κυβερνητικής πολιτικής τις αποκρατικοποιήσεις που είχαν περάσει σε δεύτερη μοίρα μέχρι σήμερα στην εφαρμογή του Μνημονίου.

Την προειδοποίηση έδωσαν χθες τόσο ο νυν σύμβουλος του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμος όσο και ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος.

Η περιβόητη μείωση του σκληρού πυρήνα του κράτους κατά τους δύο πρώην και νυν κεντρικούς τραπεζίτες αγγίζει δύο κομμάτια της διαρθρωτικής πολιτικής, τις ιδιωτικοποιήσεις και την μείωση του εργαζόμενου προσωπικού στο δημόσιο.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και άλλα «αφανή»  στελέχη του επιτελείου του βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις τόσο με τους Γάλλους -κυρίως- όσο και με τους Γερμανούς  για το πως θα σχεδιασθεί και θα τρέξει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μέσα στο 2011, παράλληλα με την δραστική μείωση της συμμετοχής του δημοσίου στον τομέα παροχής υπηρεσιών σχεδόν σε όλους τους τομείς.

Με το σχεδιασμό αυτό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κυβερνητικών στελεχών που έχουν εμπλακεί στην πρωτοβουλία αυτή, θα απαντηθεί το ερώτημα του πως θα δρομολογηθεί η αναπτυξιακή διαδικασία πριν κλείσει το 2011.

Αντιρρήσεις όμως στο σχεδιασμό καταγράφονται στο εσωτερικό της Κυβέρνησης καθώς υπάρχει η άποψη -και είναι ισχυρή αυτή- ότι οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου υπό τις τρέχουσες συνθήκες "θα ισοδυναμεί με ένα ξεπούλημα εξαιρετικά επιζήμιο και με πολύ υψηλό πολιτικό κόστος...".  
Πηγή: Capital


Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου