Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Εγκρίθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας

Στις 21 Σεπτεμβρίου η αποκοπή δικαιώματος – Μία νέα μετοχή για κάθε πέντε παλαιές με τιμή διάθεσης να ορίζεται στα 5,20 ευρώ

Την ερχόμενη Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου θα αποκοπεί το δικαίωμα για τη συνδυασμένη αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, με την έκδοση μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών, ενώ η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων ξεκινά στις 27 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 11 Οκτωβρίου.

Χθες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του κεφαλαίου της τράπεζας, ενώ και το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων της αύξησης. 

Αναλυτικά ενέκρινε την εισαγωγή 607.041.577 δικαιωμάτων προτίμησης που θα προκύψουν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων, σε αναλογία 1 μετοχή για κάθε 5 παλαιές, με τιμή διάθεσης μετοχής 5,20 ευρώ. Επίσης, ενέκρινε την εισαγωγή 607.041.577 δικαιωμάτων προτίμησης που θα προκύψουν από την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου υπέρ των παλαιών μετόχων με την έκδοση 227.640.590 μετατρέψιμων ομολογιών σε αναλογία 3 μετατρέψιμες ομολογίες για κάθε 8 παλαιές μετοχές της τράπεζας με τιμή διάθεση και μετατροπής ομολογίας τα 5,20 ευρώ.

Ημερομηνία αποκοπής των δικαιωμάτων προτίμησης ορίστηκε η 21η Σεπτεμβρίου και δικαιούχοι θα είναι οι μέτοχοι της τράπεζας που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του ΣΑΤ της 23ης Σεπτεμβρίου 2010. Η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης τόσο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών όσο και για την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ορίζεται από 27 Σεπτεμβρίου έως 11 Οκτωβρίου 2010, ενώ η περίοδος διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών του Χ.Α. ξεκινά στις 27 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 5 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ποσό της αύξησης ύψους 1,8 δισ. ευρώ (631 εκατ. ευρώ από την έκδοση μετοχών και 1,18 δισ. ευρώ από την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών) είναι πλήρως εξασφαλισμένο από τους αναδόχους της έκδοσης: Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Για την αύξηση κεφαλαίου ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Απόστολος Ταμβακάκης είχε δηλώσει: «το Πρόγραμμα Κεφαλαιακής Ενίσχυσης αποτελεί ορόσημο για την ΕΤΕ καθώς ενισχύει αποφασιστικά την κεφαλαιακή της βάση, επιτρέποντας στον όμιλο να προετοιμαστεί έγκαιρα για να αντιμετωπίσει τη νέα μακροοικονομική συγκυρία, πολλαπλασιάζοντας ταυτόχρονα τις στρατηγικές επιλογές του ομίλου».

Πηγή: Kαθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου