Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

HSBC:«Αγοράστε ελληνικά ομόλογα»

«Αγοράστε ελληνικά ομόλογα». Τη σύσταση αυτή απηύθυνε χθες στους πελάτες της για 2η φορά σε διάστημα μικρότερο των 6 μηνών η HSBC, η οποία έσπευσε μετά την Goldman Sachs και το νορβηγικό Fund να δώσει και αυτή με τη σειρά της «ψήφο εμπιστοσύνης» στη χώρα μας. 

Αναλυτής της J.P.Morgan υποστήριξε ταυτόχρονα ότι η κατάσταση στην Πορτογαλία είναι περισσότερο ανησυχητική απ’ ό,τι στην Ελλάδα, λόγω της έλλειψης προόδου στον προϋπολογισμό. Ο επικεφαλής της παγκόσμιας αγοράς σταθερού εισοδήματος της HSBC Holdings, Στίβεν Μέιτζορ, επαίνεσε τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας πως η χώρα έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά τις δαπάνες, και μάλιστα πολύ περισσότερο απ’ ό,τι ήταν ο στόχος. 

Ο ίδιος υπολογίζει πως η μείωση των δαπανών διαμορφώνεται στο 4%-5% πάνω από τον στόχο, ένα εξαιρετικό νέο -όπως λέει- για τη χώρα, καθώς έτσι της δίνεται ένα μικρό περιθώριο ευελιξίας σε ό,τι αφορά τον στόχο που έχει θέσει για τα έσοδα. 

Αν και παραδέχεται ότι η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της, αποκαλύπτει ότι προτρέπει τους μεγάλους πελάτες της HSBC να αγοράσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα μεγάλης διάρκειας (30 ετών), καθώς ακόμα και αν κάποιος επενδυτής φοβάται το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας -ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση-, τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία, αφού είναι πάρα πολύ φθηνά.

«Θα πετύχουν»Ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της J.P.Morgan, Ντέιβιντ Μακί, υποστηρίζει από την πλευρά του ότι η Ισπανία και η Ιρλανδία φαίνεται ότι θα πετύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους για φέτος.

Και συμπληρώνει: «Ενώ η Ελλάδα έχει παρουσιάσει ορισμένες αποκλίσεις, στην Πορτογαλία η κατάσταση φαίνεται να είναι περισσότερο ανησυχητική, εξαιτίας της έλλειψης προόδου στον προϋπολογισμό, η οποία αποτυπώνει ταχύτερη ανάπτυξη των δαπανών σε σχέση με το τι θα ήταν σύμφωνο με τους δημοσιονομικούς στόχους». 

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με την ανακοίνωση δημιουργίας ομολόγων ελληνικής διασποράς εξήγησε ότι υπάρχουν πολλοί Ελληνες στο εξωτερικό που θέλουν να συμβάλουν στην προσπάθεια της χώρας τους. Και συμπλήρωσε ότι τους δίνεται η δυνατότητα να συνεισφέρουν μέσα από ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, με το οποίο θα έχουν και αποδόσεις.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου