Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Αύξηση κεφαλαίου 242 εκατ., εγκατάλειψη μη τραπεζικών εργασιών, προτείνει η ΑΤΕ

Τον πλήρη μετασχηματισμό της Αγροτικής Τράπεζας σε τραπεζικό ίδρυμα που θα λειτουργεί αποκλειστικά με όρους αγοράς, προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης που έχει υποβάλει η διοίκηση της τράπεζας στην κυβέρνηση. 

Η Αγροτική εξακολουθεί και σήμερα να λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό με όρους δημόσιου οργανισμού, καταστρατηγώντας τους όρους του ανταγωνισμού. Ο ιδιότυπος ρόλος και η ιδιόμορφη λειτουργία της Αγροτικήςπου από την εκάστοτε κυβέρνηση χρησιμοποιείται ως κυβερνητικό όργανο για την έμμεση διοχέτευση επιδοτήσεων στον αγροτικό τομέαέχει ενοχλήσει την Ε.Ε. και μάλιστα μαζί με την τρόικα ζήτησαν με επιμονή το κλείσιμο της τράπεζας.

Η κυβέρνηση προς το παρόν αντιμετώπισε τις πιέσεις υποσχόμενη τη ριζική αναδιοργάνωση και εξυγίανση της τράπεζας. Το σχέδιο της διοίκησης της ΑΤΕ προβλέπει την οργανωτική και λειτουργική αναδόμηση της τράπεζας, ώστε να διακοπούν οριστικά όλες οι δραστηριότητες που παραπέμπουν σε κυβερνητικό οργανισμό. Στο σχέδιο της διοίκησης προβλέπεται η αποχώρηση από κάθε μη τραπεζική δραστηριότητα που συνεπάγεται τη σταδιακή μεταβίβαση όλων των συνεταιριστικών και άλλων επιχειρήσεων στις οποίες μετέχει και τις οποίες εν πολλοίς συντηρεί. 

Για την αποκατάσταση των ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων, η Αγροτική θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους τουλάχιστον 242 εκατ. ευρώ και αισθητά μεγαλύτερη αν η κυβέρνηση επιθυμεί περισσότερο ενεργητικό ρόλο της ΑΤΕ στην τραπεζική αγορά. 

Η αύξηση κεφαλαίου είναι το μεγάλο αγκάθι, δεδομένης της δεινής δημοσιονομικής θέσης, και ορισμένες πηγές επιμένουν ότι η τρόικα επιθυμεί την ένταξη της τράπεζας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο και θα αναλάβει το δύσκολο έργο της εξυγίανσης της τράπεζας. Ωστόσο, η ένταξη στο ταμείο αποτελεί μια επώδυνη πολιτικά απόφαση, καθώς ο απόλυτος έλεγχος της τράπεζας θα περάσει στους τεχνοκράτες του Ταμείου και το σχέδιο εξυγίανσης που θα εφαρμοστεί θα περιλαμβάνει επιθετικές πολιτικές αξιοποίησης ενεργητικού, ανάκτησης οφειλών, μείωσης λειτουργικών εξόδων, υιοθέτηση αυστηρών κριτηρίων πιστοδοτήσεων κ.ά.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας κ. Θ. Πανταλάκης έχει ταχθεί κατ’ επανάληψιν υπέρ της δημιουργίας ενός ισχυρού τραπεζικού πυλώνα υπό δημόσιο έλεγχο, τονίζοντας τα σημαντικά οφέλη για την εγχώρια οικονομία από μια τέτοια κίνηση.

Το κλειδί για το μέλλον της Αγροτικής βρίσκεται στα χέρια του βασικού μετόχου, δηλαδή του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο έχει αναθέσει στη Lazard, την HSBC και την Deutsche Bank την ανάλυση των εναλλακτικών δυνατοτήτων για την καλύτερη αξιοποίηση των συμμετοχών του Δημοσίου στον τραπεζικό κλάδο. Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει υποβάλει πρόταση για την ταυτόχρονη εξαγορά της Αγροτικής και του ΤΤ. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να βιάζεται, καθώς ατύπως έδωσε παράταση 2 εβδομάδων στους συμβούλους για την «αναλυτικότερη εξέταση ορισμένων πτυχών της εργασίας»

Πηγή: Insuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου