Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Με 15 αποφάσεις «αλλάζει» χέρια η εποπτεία




Την έκδοση συνολικά 15 αποφάσεων απαιτεί ο νόμος 3867/2010 που προβλέπει τη μεταφορά της εποπτείας της ασφαλιστικής αγοράς από την Επ.Ε.Ι.Α. στην Τ.τ.Ε., την οργάνωση και λειτουργία του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής και την επιλογή του ή των αναδόχων για τα χαρτοφυλάκια των Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Commercial Value.

 Οι περισσότερες από τις αποφάσεις αυτές, 10 στον αριθμό, καλείται να τις εκδώσει η Τράπεζα της Ελλάδος, δύο θα εκδώσουν από κοινού Τράπεζα και υπουργείο Οικονομικών και τρεις ακόμη θα εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Βέβαια σε κάθε περίπτωση η προσοχή της ασφαλιστικής αγοράς και επί της ουσίας η προσοχή όσων ασφαλιστικών εταιρειών δραστηριοποιούνται στον κλάδο Ζωής επικεντρώνεται στην Τράπεζα της Ελλάδος και αυτό διότι στις 10 αποφάσεις τις οποίες καλείται να εκδώσει περιλαμβάνεται και αυτή που αφορά στον προσδιορισμό του ύψους της εισφοράς που θα καταβάλλουν οι εταιρείες υπέρ του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος εξουσιοδοτεί την Τράπεζα της Ελλάδος να προσδιορίσει εκείνη το ύψος της εισφοράς που σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 1,5% επί των ασφαλίστρων που εισπράττουν οι εταιρείες Ζωής, και ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες επιμένουν στη θέση τους, το ποσοστό αυτό να είναι χαμηλότερο του 0,5%.

Μάλιστα, κατά το διοικητικό συμβούλιο του Σεπτεμβρίου, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος αποφάσισε να κινηθεί νομικά –βλέποντας και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- προκειμένου να ανατρέψει την επίμαχη διάταξη, θεωρώντας ότι εφόσον η εισφορά ξεπεράσει το 1% θα προκαλέσει προβλήματα στη διάθεση των προγραμμάτων Ζωής δεδομένου ότι οι αποδόσεις τους θα επηρεάζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εισφορά που προβλέπει ο νόμος και που σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές διαμορφώνονται στο 0,15%.
 
Η ασφαλιστική αγορά θα αναμένει με ενδιαφέρον και την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος για τον ή τους αναδόχους των χαρτοφυλακίων των Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Commercial Value, που αν όλα εξελιχθούν χωρίς ιδιαίτερες καθυστερήσεις, αναμένεται στους πρώτους μήνες του 2011. Υπό την προϋπόθεση βέβαια που κάτι ανάλογο θα καταστεί εφικτό.

Ας δούμε όμως ποιες είναι οι υπό έκδοση αποφάσεις της Τράπεζα της Ελλάδος του υπουργείου Οικονομικών, όπως και τις κοινές αποφάσεις τους, για τις οποίες, όπως αναφέρουν πηγές του Insurance World, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να εκδοθούν στον ταχύτερο δυνατό χρόνο και να καταστεί δυνατή η πλήρης εφαρμογή του νόμου, που μεταξύ άλλων ρυθμίζει και το πολύ ευαίσθητο ζήτημα των ασφαλισμένων στις Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Commercial Value.

Οι 15 αποφάσεις
Πρωτοβουλίες κανονιστικού χαρακτήρα τις οποίες θα αναλάβει η Τράπεζα της Ελλάδος:

- Έκδοση απόφασης, με την οποία η ΤτΕ θα ρυθμίζει κάθε ειδικό ή τεχνικό θέμα σχετικά με τη μεταφορά του Κέντρου Πληροφοριών στο Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτων από την ημέρα κατάργησης της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, δηλαδή από την 1η Δεκεμβρίου 2010.

- Έκδοση απόφασης, με την οποία καθορίζεται το ύψος της εισφοράς των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στην ΤτΕ. Ο νόμος προβλέπει ότι το ποσοστό αυτό δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1,5‰ επί της ετήσιας παραγωγής καθαρών καταχωρημένων ασφαλίστρων.


- Έκδοση απόφασης σχετικά με τον προσδιορισμό του περιεχομένου της δημόσιας πρόσκλησης προς ασφαλιστικές εταιρείες για την εκ μέρους τους υποβολή προσφορών αναδοχής των χαρτοφυλακίων των εταιριών «Ασπίς Πρόνοια» και «Commercial Value», τον τρόπο γνωστοποίησης του ανοίγματος και δημοσίευσης της δημόσιας πρόσκλησης, τη διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής του αναδόχου. Πρόκειται για μια εξαιρετικά κρίσιμη απόφαση η οποία αφορά περί τους 300.000 ασφαλισμένους και τις δύο εταιρείες, όπως και υποχρεώσεις άνω των 400 εκατ. ευρώ, οι οποίες κατά ένα μέρος θα καλυφθούν από περιουσιακά στοιχεία των Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value 


- Έκδοση απόφασης, μετά από εισήγηση της Διαχειριστικής Επιτροπής του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής, σχετικά με τη χρήση ευχέρειας για αναστολή των πληρωμών εκ μέρους του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής όσον αφορά στην κάλυψη του 70% των απαιτήσεων που δε θα ικανοποιηθούν από την ανάδοχο εταιρία / διαδικασία εκκαθάρισης μέχρι και 3 χρόνια. Ως ημερομηνία έναρξης υπολογισμού της τριετούς προθεσμία έχει οριστεί η  3η Αυγούστου 2010, ημέρα δημοσίευσης του νόμου στο ΦΕΚ.


- Έκδοση απόφασης για τον καθορισμό διαδικασίας, χρόνου και τρόπου πληρωμής, σύσταση τριμελούς επιτροπής (αποτελούμενης από 2 μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής και 1 εκπρόσωπο της ΤτΕ), την εξαίρεση από την αναστολή των απαιτήσεων που αφορούν σοβαρά περιστατικά υγείας και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα.


- Έγκριση απόφασης της Διαχειριστικής Επιτροπής του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής, με την οποία εξειδικεύεται ο τρόπος εφαρμογής του ποσοστού εισφοράς στο ως άνω Κεφάλαιο, ανερχόμενης έως 1,5% επί της ετήσιας παραγωγής ακαθάριστων καταχωρημένων ασφαλίστρων, ανά κατηγορία ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής. Όπως αναμένεται, η ασφαλιστική αγορά θα επιχειρήσει να διαπραγματευθεί το ποσοστό επιμένοντας στην αρχική της θέση ότι με βάση τα όσα ισχύουν στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές το ύψος του δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 0,5%.


- Έκδοση απόφασης του Διοικητή της ΤτΕ, με την οποία καθορίζονται ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής των εισφορών στο Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής, συμπεριλαμβανομένης και κάθε άλλης λεπτομέρειας για το προβλεπόμενο σύστημα καταβολής εισφορών.


- Έγκριση από την ΤτΕ του εσωτερικού κανονισμού που θα διέπει τη λειτουργία του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής, ο οποίος καταρτίζεται με απόφαση της Συνέλευσης των Μελών του και δημοσιεύεται στην ΕτΚ (ΤΑΕ & ΕΠΕ).


- Έκδοση απόφασης που δημοσιεύεται στην ΕτΚ (ΤΑΕ & ΕΠΕ), μετά γνώμη της Συνέλευσης των Μελών του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής  σχετικά με: α) χρόνο και τρόπο σύγκλησης, απαρτίας, τρόπο λήψης αποφάσεων και λειτουργίας της Συνέλευσης των Μελών, β) διαδικασία και προϋποθέσεις επιστροφής, κατά το χρόνο  λειτουργίας του Κεφαλαίου,  χρηματικών ποσών προς τα μέλη του και κάθε ειδικό θέμα για τη στελέχωση, οργάνωση και λειτουργία αυτού.


- Ορισμός Προέδρου Διαχειριστικής Επιτροπής του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής.
Κοινές αποφάσεις υπουργού Οικονομικών και Τράπεζας της Ελλάδος
- Έκδοση συναπόφασης Υπουργού Οικονομικών και Διοικητή ΤτΕ, με την οποία ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέμα για την υπεισέλευση της ΤτΕ στις εποπτικές αρμοδιότητες της υπό κατάργηση Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτική Ασφάλισης.
- Έκδοση κοινής απόφασης για τη μεταφορά του προσωπικού της ΕΠ.Ε.Ι.Α. στην ΤτΕ.

Αποφάσεις υπουργού Οικονομικών

Οι αποφάσεις τις οποίες θα εκδώσει ο υπουργός Οικονομικών θα αφορούν:

- Τη χρήση της προβλεπομένης ευχέρειας για διάθεση των 9/10 του κεφαλαίου της ΕΠ.Ε.Ι.Α. προς το σκοπό της εξόφλησης απαιτήσεων των νοσοκομείων από νοσηλεία ασφαλισμένων των Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Commercial Value.

- Στην ανάθεση της διαχείρισης του παραπάνω κεφαλαίου στο Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής ή σε υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών ή στον επόπτη χαρτοφυλακίων ζωή


- Στη διαδικασία, τα αναγκαία δικαιολογητικά, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικά με τα προαναφερόμενα.

Πηγή: Insuranceworld 

1 σχόλιο:

  1. ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
    ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΥΡΙΟΙ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.......
    ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ Ο ΤΡΑΧΗΛΟΣ ΖΥΓΟΝ ΔΕΝ ΥΠΟΜΕΝΗ!!!!
    ΒΑΛΤΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΞΕΡΟΓΚΛΑΒΑ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΠΗΡΕ ΠΟΛΥ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΜΙΣΟΓΕΜΑΤΟ ΟΥΤΕ ΜΙΣΟΑΔΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΞΕΧΕΙΛΙΣΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή