Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Υπό κρίση οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις


Κατατέθηκε αίτηση ακύρωσης

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κριθούν η συνταγματικότητα και η νομιμότητα ή μη των επίμαχων οικονομικών μέτρων για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Η υπόθεση έφτασε στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, καθώς χθες κατατέθηκε η πρώτη προσφυγή κατά του μνημονίου (που έχει υπογράψει η Ελλάδα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ειδικότερα κατά των υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες ρυθμίζονται τα της εφαρμογής του. 

Τη σχετική αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε στο ΣτΕ υπογράφουν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η ΑΔΕΔΥ η ΕΣΗΕΑ το ΤΕΕ η Ομοσπονδία Εργατικών Στελεχών Ελλάδας, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Επαρχίας Λιβαδειάς, ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Αξιωματικών Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Τάξης 1978, η Λέσχη Αεροπορίας Στρατού, ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και μέλη των παραπάνω φορέων.

Οπως υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, στην προσφυγή, είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές μισθών και συντάξεων, είναι μη νόμιμη η εκχώρηση αρμοδιοτήτων του νομοθετικού σώματος στον υπουργό Οικονομικών και δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες κατά την κύρωση του μνημονίου από τη Βουλή. 

Ειδικότερα, οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά των αποφάσεων (υπ΄ αριθμόν 2/14924/ 0022/1 - 4 -2010) του υφυπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη και της κοινής υπουργικής απόφασης των υφυπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Φ8000/14254/1097/6 - 7 - 2010, ΦΕΚ Β 1033/7- 7 - 2010).
 0022/1 - 4 -2010
Παράλληλα, σε σχετική συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Παξινός, αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους κατατέθηκε η προσφυγή, είπε ότι:

- Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με την πλημμελή διαδικασία, δυνάμει της οποίας ψηφίστηκε ο νόμος 3845/2010, που αν και κατ' ουσίαν αποτελεί διεθνή συνθήκη, κατά παράβαση του άρθρου 28 παρ.2 του Συντάγματος δεν ψηφίστηκε από τα 3/5 του συνόλου των βουλευτών. 

- Ο δεύτερος λόγος αφορά τη μη νόμιμη εκχώρηση αρμοδιοτήτων του νομοθετικού σώματος στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος δικαιούται να υπογράφει κάθε μνημόνιο, δανειακή σύμβαση και ό,τι κρίνει απαραίτητο για την εκτέλεση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, κατά παράβαση του άρθρου 36 παρ. 2 του Συντάγματος. 

- Ο τρίτος λόγος είναι η παραβίαση του δικαιώματος της «περιουσίας», στην έννοια της οποίας εμπίπτει τόσο η αμοιβή όσο και η σύνταξη, όπως προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

«Ανεπίτρεπτη παρέμβαση»

Επίσης, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου: «Τα κοινωνικά δικαιώματα σε μία ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορεί να τίθενται εν αμφιβόλω εξαιτίας, ή εξ αφορμής οικονομικών συγκυριών, όσο δυσχερείς κι αν είναι. Τη στιγμή που η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία έχει πλήρως εκχωρηθεί στον υπουργό Οικονομικών και στους διεθνείς δανειστές της τρόικας, ο μοναδικός πυλώνας της δημοκρατίας, που απομένει, είναι η Δικαιοσύνη στην οποία και απευθυνόμαστε».

Ο κ. Παξινός πρόσθεσε ότι «η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων συνιστά ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά και στη συνδικαλιστική ελευθερία. Τη στιγμή μάλιστα που με τη νέα συνθήκη της Λισαβόνας ενισχύεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η συλλογική δράση στα εργασιακά θέματα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣΑ, «η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών έχει απολέσει την εμπιστοσύνη της στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». Επίσης, υποστήριξε πως η αίτηση κατατίθεται για να προασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων τα οποία «έχουν εκχωρηθεί για 10 γενεές...».

Απαντώντας σε ερώτηση τι θα κάνει ο ΔΣΑ αν γίνει δεκτή η αίτηση αλλά η κυβέρνηση αρνηθεί να εφαρμόσει την απόφαση, απάντησε: «Το Σύνταγμα μιλάει για τον πατριωτισμό των Ελλήνων. Τότε θα έχει καταλυθεί η δημοκρατία. Πάντως το μνημόνιο αναφέρει μέσα πως αν δικαιωθεί Ελληνας πολίτης στα εσωτερικά δικαστήρια δικαιούται η τρόικα να καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση». 

Σε αυτό το σημείο μάλιστα ο κ. Παξινός επανήλθε και είπε ότι «αν το μνημόνιο πήγαινε στη Βουλή και γνώριζαν οι βουλευτές τι λέει, δεν θα βρισκόταν ούτε ένας να το ψηφίσει». 

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΔΣΑ «προανήγγειλε» από το Σεπτέμβρη ότι θα υπάρξει εξόρμηση για να ενημερωθούν οι Ελληνες πολίτες και κάλεσε σε δημόσιο διάλογο τον κ. Παπακωσταντίνου.

- Παράλληλα, ο καθηγητής Γρηγόρης Κασιμάτης (συντονιστής της ομάδας που συνέταξε την προσφυγή που κατατέθηκε στο ΣτΕ), χαρακτήρισε «πρωτοφανή τα μέτρα αυτά στη νεωτέρα ιστορία της Ελλάδας», ενώ έθεσε και θέματα κυριαρχίας του κράτους. 

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου