Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

«Λουκέτο» το φθινόπωρο σε όσες εταιρείες δεν ρυθμίσουν χρέη ΙΚΑ

Με κλείσιμο απειλεί ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, όσες ιδιωτικές αλλά και δημόσιες επιχειρήσεις δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς το ΙΚΑ το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο.

Toποθετούμενος χθες στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι από τις αρχές Οκτωβρίου και μετά θα πρέπει να κλείσουν όσες επιχειρήσεις οφείλουν χρήματα στο ΙΚΑ και αρνηθούν να ενταχθούν στις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών τους.

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι από το «λουκέτο» δεν πρόκειται να ξεφύγουν ούτε οι ΔΕΚΟ. «Υπάρχουν ΔΕΚΟ οι οποίες είναι στην κορυφή των οφειλετών. Θα πρέπει να κλείσουν και αυτές, δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν εξαιρέσεις και να συμμετέχει το ίδιο το κράτος στο πρόβλημα», σημείωσε ο υπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι θα τηρηθούν στο ακέραιο τα λεγόμενά του.

Ο υπουργός παραδέχτηκε, πάντως, ότι οι συνεχείς ρυθμίσεις αποτελούν και αυτές μέρος του προβλήματος της εισφοροδιαφυγής, σημειώνοντας ότι σήμερα υπάρχουν 800.000 εισφοροδιαφεύγοντες. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι πρόσφατες ρυθμίσεις της κυβέρνησης επιτρέπουν σε όλες τις επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τα χρέη τους, καθώς μειώνουν στο 80% τις προσαυξήσεις, ενώ δεν προβλέπεται και υποχρέωση προκαταβολής. 

Επικουρικά ταμεία

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας επανήλθε χθες στο θέμα της ταμιακής κατάστασης των επικουρικών ταμείων, υπογραμμίζοντας ότι η τρόικα διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει άμεσο πρόβλημα ρευστότητας. Ανακοίνωσε ωστόσο ότι οι επιτηρητές ζήτησαν από τα επικουρικά ταμεία να έχουν ολοκληρώσει τις αναλογιστικές μελέτες του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου έως το Πάσχα του 2011.

Περί διαιτησίας

Δίχως απώλειες για την κυβερνητική παράταξη υπερψηφίστηκε χθες, στη Βουλή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη δημοσιονομική διαχείριση, στο οποίο είχε ενταχθεί και η επίμαχη τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, που ακυρώνει για ένα χρόνο κάθε απόφαση της διαιτησίας η οποία χορηγεί μισθολογικές αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της δημοσιονομικής διαχείρισης συνάντησε τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ, ενώ, αντίθετα, η επίμαχη τροπολογία υπερψηφίστηκε, με 53 ψήφους υπέρ και 47 ψήφους εναντίον, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε το ΚΚΕ Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Δημαράς, ενώ καταψήφισαν όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

«Η τροπολογία δεν καταργεί τον ΟΜΕΔ, ούτε βέβαια τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά αυτό που λέει είναι πως, όταν η χώρα βρίσκεται σε αυτή τη δημοσιονομική κατάσταση και οι κοινωνικοί φορείς έχουν πάρει κάποιες εξαιρετικά υπεύθυνες αποφάσεις, ουδείς δικαιούται να φεύγει απ' αυτές», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν όμως λόγο για κατάργηση του θεσμού της διαιτησίας, ενώ η Ν.Δ., διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της, Κώστα Μαρκόπουλου, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι προσπαθεί να ευνοήσει τους εργοδότες.

Τροπολογία για δημόσια περιουσία

Με τη στήριξη των βουλευτών της συμπολίτευσης αλλά και του ΛΑΟΣ, υπερψηφίστηκε χθες και η τροπολογία που χορηγεί στη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων τη δυνατότητα αξιοποίησης πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, δίχως τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ταυτόχρονα, υπερψηφίστηκαν οι τροπολογίες για την καταβολή αποζημίωσης, μέσω τριών διαφορετικών διαδικασιών, στους απολυμένους της πρώην Ολυμπιακής, καθώς και η διάταξη που μεταθέτει για την 1η Οκτωβρίου την είσπραξη φόρου ύψους 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις. 

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου