Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

"Μεγάλος αδελφός" με ΑΜΚΑ για γιατρούς και φαρμακοποιούς

Σε μείωση των δαπανών υγείας κατά 5% υπολογίζεται από τη διοίκηση του ΙΚΑ ότι θα οδηγήσει η υποχρεωτική αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των γιατρών και των φαρμακοποιών πάνω στα συνταγολόγια των ασθενών.

Με αυτό τον τρόπο αναμένεται να κοπούν φαινόμενα αλόγιστης συνταγογράφησης από την οποία διογκώνονται υπέρμετρα οι δαπάνες υγείας, ενώ ταυτόχρονα θα λειτουργήσει πληρέστερα το πληροφοριακό σύστημα κωδικοποίησης και εκτέλεσης των συνταγών αλλά και ελέγχου τους.
Το ποσοστό αυτό, προκύπτει από έγγραφο που απέστειλε η διοίκηση του Ιδρύματος στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με την οποία υπέβαλε ερώτημα αν είναι σύννομη η υποχρεωτική αναγραφή του ΑΜΚΑ στις συνταγές, μετά από αντιδράσεις συνδικαλιστικών φορέων των γιατρών και των φαρμακοποιών. Συγκριμένα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ανέφερε πώς η υποχρεωτική αναγραφή είναι παράνομη γιατί αποκαλύπτει προσωπικά δεδομένα του ιατρού και δη την ηλικία του, τα χρόνια της εργασίας του, αν είναι συνταξιούχος ή όχι κλπ.

Νόμιμη η αναγραφή

Η Αρχή με απόφαση που εξέδωσε, έδωσε το «πράσινο φώς» στην υποχρεωτική αναγραφή του ΑΜΚΑ κρίνοντας ότι είναι νόμιμη, καθώς αφορά επεξεργασία απλών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την απόφαση, που λήφθηκε κατά πλειοψηφία, η προσωπικότητα των ιατρών και των φαρμακοποιών δεν θίγεται υπέρμετρα από την υποχρεωτική αυτή αναγραφή, καθόσον μπορεί μεν να αποκαλύπτεται εμμέσως η ηλικία τους αλλά αυτό γίνεται σε σαφώς περιορισμένο αριθμό χρηστών-ασθενών.

Όσον αφορά τους ασθενείς η ηλικία που αποκαλύπτεται τη στιγμή της συνταγογράφησης, δεν ασκεί τη παραμικρή επιρροή στην επιλογή του θεράποντος ιατρού, παρά τα όσα υποστηρίζουν οι ιατρικές ενώσεις.

«Βοηθά στον έλεγχο των δαπανών»

«Η μοναδικότητα του ΑΜΚΑ και οι εξαιρετικά δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας δικαιολογούν την άμεση εφαρμογή του μέτρου, όχι μόνο για την ταυτοποίηση των ασφαλισμένων συνταξιούχων και εργαζομένων αλλά και για το συναφή σκοπό του ελέγχου των δημοσίων δαπανών υγείας», υπογραμμίζεται στην απόφαση.

Η Αρχή απέρριψε ως αλυσιτελή την πρόταση των ιατρικών συλλόγων να χρησιμοποιείται ο αριθμός ΤΣΑΥ, με το σκεπτικό ότι επίκειται η κατάργησή του με την συγχώνευση των ασφαλιστικών οργανισμών.

Πάντως σημειώνει ότι η πολιτεία θα μπορούσε να μελετήσει στο μέλλον μεθόδους για την κωδικοποίηση του ΑΜΚΑ, ώστε να μην αποκαλύπτεται η ηλικία των συνταγογραφούντων ιατρών και φαρμακοποιών.

Πηγή: Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου