Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Ασπίς: Ενδιαφέρουσα και αναλυτική πρόταση επίλυσης του προβλήματος

Από τον Αναλογιστή, Θεόδωρο Αναγνωστόπουλο. Δημοσιεύουμε μια Πρόταση του πρώην υπεύθυνου Αναλογιστή του Ομίλου Ασπίς Θεόδωρου Αναγνωστόπουλου και παρόλο που είναι γεμάτη μαθηματικούς τύπους, ελπίζουμε να ληφθεί υπόψη από τον Υπουργό και τον Εκκαθαριστή, ο οποίος μπορεί να αποκρυπτογραφήσει πολλούς γρίφους της εταιρείας και να βοηθηθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

Η πρόταση του Θ.  Αναγνωστόπουλου είναι η εξής:

Στο ενεργητικό
Όλοι οι λογιστικοί λογαριασμοί έχουν δίπλα τους και ένα ποσό. Οι λογιστικοί λογαριασμοί θα αναλυθούν μέχρι και τον τελευταίο κωδικό. Τα ποσά αυτά προέρχονται από κάποια παραστατικά. Αυτά θα πρέπει να ελεγχτούν εάν είναι νόμιμα και ανταποκρίνονται σε πραγματικά περιστατικά π.χ. εάν είναι οφειλές από Ασφάλιστρα, εάν είναι Χρεωστικά Ασφαλιστών, εάν είναι από Αγορές, πότε αυτές έγιναν, εάν αυτές έγιναν σε πραγματικές τιμές ή είναι υπερτιμημένες. Τα στοιχεία αυτά του ενεργητικού θα χωριστούν σε 3-κατηγοριες:

• Η πρώτη θα είναι τα πραγματικά ποσά αξίας των Ακινήτων (κτήρια ,γήπεδα κ.λπ.) και κινητών αξιών ( μετοχές τόσο σε εταιρίες του χρηματιστηρίου όσο και εκτός και οι οποίες εμφανίζονται στις συμμετοχές ,ομολογίες ,ομόλογα, κ.λπ.). Το ποσό αυτό αποτελεί την πρώτη βάση αξίας του Ενεργητικού και έστω ότι η αξία του είναι (Α)
 
• Η δεύτερη θα είναι οι Απαιτήσεις από δάνεια σε Ασφαλισμένους ,Ασφαλιστές, Χρεώστες Ασφαλίστρων, Χρεωστικά Ασφαλιστών και λοιπές Απαιτήσεις. Το ποσό αυτό αποτελεί τη δεύτερη βάση και έστω ότι η αξία του είναι (Β)

Εάν υπάρχει επισφάλεια και υπολογίζεται π.χ. ίσον με λ% τότε θα εισπραχτεί το ποσό(1- λ)%*(Β) Το ποσό (Α)+(1-λ)%*(Β) αποτελεί την δεύτερη βάση αξίας του ενεργητικού.

Θα γίνει έλεγχος σε πληρωμές που έγιναν για θέματα που σχετίζονται με:

• Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια (εικονικές εξαγορές και αποζημιώσεις από εικονικά συμβόλαια)

Μισθούς εικονικού προσωπικού

Δικηγορικά έξοδα τα οποία δεν αφορούν την ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ

Αποζημιώσεις οι οποίες δεν προβλέπονται από τους όρους συμβολαίων

Λοιπά έξοδα μη συμβατά με ασφαλιστικές δραστηριότητες

Έστω ότι τα πιο πάνω ποσά αυτά είναι (Ε). Αυτά θα αναλάβει να τα εισπράξει το κράτος (δεν μπορεί το κράτος από τη μια πλευρά να μειώνει το απόθεμα των συμβολαίων σαν παρανόμως εκδοθέντα και από την άλλη πλευρά να μην δέχεται την απαίτηση προς είσπραξη παρανόμως καταβληθέντων ποσών από τη ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ σε τρίτους).
Θα γίνει έλεγχος των αμοιβών του δικτύου πωλήσεων, στα χρεωστικά και στις οφειλόμενες αμοιβές από και προς την ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς το ποσό των οφειλών ασφαλιστών και πρακτόρων προς την ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ είναι μεταξύ €20.000.000 και €30.000.000.

• Η τρίτη θα είναι η διαφορά μεταξύ της αξίας (Γ) που εμφανίζονται τα στοιχεία του ενεργητικού στον ισολογισμό και της πραγματικής (Α) και των απαιτήσεων(Β). Από το ποσό (Γ)-(Α+Β)=(Δ)=(Δ1)+(Δ2), το ποσό (Δ1) είναι η διαφορά μεταξύ τιμής αγοράς στον ισολογισμό και πραγματικής αξίας αγοράς παγίων στοιχείων(οικόπεδα, κτήρια), συμμετοχές (διαφορά μεταξύ λογιστικής αξίας και αξίας στον ισολογισμό) κ.λπ. σε υπερτιμημένες τιμές καθώς επίσης και παράνομες μεταφορές ποσών από την ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ προς τις εταιρίες συμφερόντων του Ψωμιαδη. Το ποσό αυτό θα ζητηθεί δικαστικά από τον Ψωμιάδη και από τους πωλητές (των ακινήτων κ.λπ.) διότι με τις πράξεις τους αυτές ζημίωσαν την επενδυτική αξία των αποθεματικών των ασφαλισμένων δολίως και εν γνώση τους για ίδιον αυτών όφελος. Επειδή τις εταιρίες που έφτιαξε ο Ψωμιάδης τις έφτιαξε με λεφτά που πήρε από τα αποθέματα των ασφαλισμένων, το δημόσιο πρέπει όλες αυτές τις εταιρίες να τις κατάσχει και να τις προσθέσει σαν περιουσιακό στοιχείο στο ενεργητικό της εταιρίας. Αυτό το ποσό (Δ1) θα εμφανιστεί σαν απαίτηση (Η οφειλή των €19.000.000 της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ στην ΑΣΠΙΣ ΚΑΠΙΤΑΛ δεν θα καταβληθεί και ισόποσα θα μειωθεί το παθητικό). Η απαίτηση αυτή θα γίνει μέσω του δημοσίου για λογαριασμό των ασφαλισμένων, πιστωτών και άλλων δικαιούχων( δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, οργανισμοί κ.λπ.).Το ποσό (Δ2) είναι η μείωση των υπεραξιών στις πραγματικές τιμές. Το ποσό αυτό θα απαιτηθεί από αυτούς οι οποίοι έκαναν αυτές τις υπερεκτιμήσεις. Έστω πως από το ποσό (Δ1) μπορεί να εισπραχτεί το μ%*(Δ1)

Ο έλεγχος αυτός θα πάει 10 χρόνια πίσω δηλαδή από το 1999

Στο παθητικό
Θα γίνει το ίδιο όπως και στο ενεργητικό. Στη λίστα των συμβολαίων θα εμφανίζονται αυτά τα οποία είναι ελεύθερα και εν ισχύ την 21/09/2009. Θα αφαιρεθούν τα συμβόλαια τα όποια είναι ψεύτικα και είναι περίπου €20.000.000

Τα Αποθέματα των συμβολαίων θα υπολογιστούν ανά τιμολόγιο και θα γίνουν αναπροσαρμογές σύμφωνα με την ασφαλιστική νομοθεσία και θα αφαιρεθούν από τα εν ισχύ συμβόλαια τα ποσά των χαρτοσήμων που δεν κατέβαλαν (τα κατέβαλε η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ) καθώς επίσης και τα διαχειριστικά έξοδα τα οποία και δεν εισπράχθηκαν. Από αυτά τα συμβόλαια που έχουν είδη εξαγοραστεί θα ζητηθούν τα πιο πάνω ποσά (Το ποσό αυτό είναι περίπου €3.000.000). Τα συμβόλαια ΑΣΠΙΣ PLUS ,MEGA ASSET και άλλα παρόμοια θα μετατραπούν σε συμβόλαια επιβίωσης με εφάπαξ ή περιοδικών καταβολών ασφάλιστρο και θα υπολογιστούν τα νέα αποθέματα. Τα εγγυημένα BONUS που έχουν δοθεί εάν τα συμβόλαια εξαγοραστούν μετά το 10ον ασφαλιστικό έτος θα καταργηθούν σαν παράνομη παροχή και με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει μείωση των αποθεμάτων. Τα συμβόλαια που εμφανίζονται σαν UNIT LINKED θα αποτιμηθούν με βάση την τιμή των μεριδίων στις 21/9/2009 και όχι με βάση την εγγύηση του αρχικού καταβληθέντος ποσού εφάπαξ ασφαλίστρων ή εγγυημένου κεφαλαίου στο δικαιούμενο έτος εξαγοράς. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει νόμιμη και δίκαια (έναντι των άλλων ασφαλισμένων) μείωση των αποθεματικών. Έστω ότι το ποσό των αποθεμάτων είναι (Ζ)

Έστω ότι τα αποθέματα των εκκρεμών (νοσοκομειακών, ανικανότητας) αποζημιώσεων είναι (Η1) και εξαγορών που έχουν αιτηθεί (αυτές θα υπολογιστούν με βάση την μετατροπή σε νέο συμβόλαιο) είναι (Η2)

Τα αποθέματα των αποζημιώσεων του προσωπικού θα υπολογιστούν σύμφωνα με τις συμβάσεις και τον Ν 2112. Έστω πως αυτά είναι (Ι)

Τα ποσά σαν λοιπές προβλέψεις προς τρίτους θα υπολογιστούν σύμφωνα με τις συμβάσεις (αντασφαλιστές, ασφαλιστές ,ΙΚΑ, εφορίες κ.λπ.) και όσον αφορά τους προμηθευτές και λοιπούς πιστωτές θα γίνει έλεγχος των τιμολογίων εάν τα ποσά είναι πραγματικά και ανταποκρίνονται σε πραγματικές τιμές. Έστω το ποσό αυτό είναι (Κ)

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Το προσωπικό έχει προτεραιότητα στις αποζημιώσεις, τότε από το ποσό (Α)+(1-λ)%*(Β)+μ%*(Δ1) θα αφαιρεθούν τα ποσό (Ι) και (Π) (το οποίο καλύπτει άλλου είδους άμεση προτεραιότητα) και από το υπόλοιπο (Α)+(1-λ)%*(Β)+ μ%*(Δ1)-(Ι)-(Π)=(Λ)=(Λ1)+(Λ2) το ποσό ίσον με (Λ1)-(Η1) (και το οποίο είναι τα περιουσιακά στοιχεία που θα κατανεμηθούν στα αποθέματα) θα επιμεριστεί στους ασφαλισμένους κατά την αναλογία του συνολικού αποθέματος(Ζ+Η2) και του αποθέματος ενός εκάστου ασφαλισμένου.

Εάν το ποσοστό (Λ1)-(Η1)/(Ζ+Η2)=α% είναι πολύ μικρό τότε δημιουργείται τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.

Το ποσό (Λ2) θα επιμεριστεί κατ’ αναλογία για να καλύψει τις απαιτήσεις (Κ) από τρίτους
Πρόταση λειτουργίας της εταιρίας

• Ο επόπτης θα κρατήσει τις μετοχές. Μέτοχοι της νέας εταιρίας θα είναι το Κράτος με ποσοστό 51% και οι υπάρχοντες ασφαλισμένοι(1)

• Θα γίνει αναλογική μείωση όλων των στοιχείων του παθητικού στο πραγματικό ποσό της εκτίμησης ίσον με (Α)+(1-λ)%*(Β)+ μ%*(Δ1)-(Ι)-(Π)=(Λ)=(Λ1)+(Λ2) αλλά με προτεραιότητα το ποσό (Ζ+Η2)

• Να αναλάβει τη Διοίκηση της Εταιρείας μία φίρμα, ένας έμπειρος Ασφαλιστής.

• Θα χρησιμοποιηθεί νέα τεχνολογία και τα ασφαλιστικά προϊόντα ζωής και ατυχημάτων θα έχουν αντασφάλεια η οποία θα ξεκινά από 90% και θα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου

• Η νέα εταιρία σαν προϊόντα θα έχει μόνο ένα συνταξιοδοτικό (υπάρχει έτοιμο πρόγραμμα Σκανδιναβικών προδιαγραφών) με πολλαπλές παροχές στην επιλεγμένη ηλικία της σύνταξης ή και νωρίτερα, καθώς επίσης ασφάλειες ζωής και ατυχημάτων και όχι νέες ασφάλειες υγείας. Όλα τα υπάρχοντα (περίπου 80) αποταμιευτικά συμβόλαια μετατρέπονται στο πιο πάνω συνταξιοδοτικό πρόγραμμα με εφάπαξ ασφάλιστρο ίσον με το αναλογικό τους απόθεμα και περιοδικές καταβολές μέχρι τη λήξη της ασφάλειας και με το ίδιο ασφαλιζόμενο κεφάλαιο ζωής. Με τον τρόπο αυτό η εταιρία περιορίζει δραστικά το λειτουργικό της κόστος και δημιουργεί κερδοφορία

• Όλα τα υπάρχοντα Νοσοκομειακά προγράμματα αναμορφώνονται με διαφοροποίηση παροχών ύψους καλύψεων και πιθανώς ασφαλίστρων. Με τον τρόπο αυτό επίσης η εταιρία περιορίζει δραστικά το λειτουργικό της κόστος και δημιουργεί κερδοφορία

• Από τα κέρδη μέρος θα πηγαίνει για την αύξηση του ποσοστού α% και Λ2. Με αυτό τον τρόπο η εταιρία θα δείχνει μικρό κέρδος

• Το πιο κάτω ποσό της εγγύησης θα μειώνεται με το ισόποσο ποσό των κερδών

• Το Δημόσιο θα καταβάλει την εγγύηση του ποσού των €200.000.000 (ποσό αστικής ευθύνης του κράτους) μηνιαίως και με ποσό ίσον με €1.000.000 κάθε μήνα και για διάστημα 200 μηνών προκειμένου να καλύπτονται οι λειτουργικές δαπάνες και οι αποζημιώσεις των υφισταμένων (και μετά από τις αλλαγές των παροχών και γενικών όρων) νοσοκομειακών προγραμμάτων της εταιρίας. Το μηνιαίο ποσό αυτό θα μειώνεται με το ποσό Ε και Δ1 που θα εισπράττει το κράτος για λογαριασμό των αποθεμάτων .Με τον τρόπο αυτόν καλύπτεται και η φερεγγυότητα της εταιρίας

• Όταν η εταιρία αποκτήσει αξία και υπάρξει ενδιαφέρον από αγοραστές τότε το οποιοδήποτε τίμημα θα επιμεριστεί αναλογικά στα αποθέματα των παλαιών συμβολαίων και μέχρι ότου καλυφθεί ή αυξηθεί το ποσοστό επί του αποθέματος α% και Λ2 (πιο απλά ο αγοραστής θα καλύψει μέρος του ελλείμματος των αποθεμάτων και λοιπών υποχρεώσεων)

• Σε περίπτωση κατά την οποία το τίμημα υπερκαλύπτει την αναπροσαρμογή του ενεργητικού και παθητικού στα πραγματικά επίπεδα των υποχρεώσεων το πλεόνασμα το παίρνει το κράτος

• Στη νέα εταιρία θα ενσωματωθεί και ο κλάδος ζωής της Commercial value

• Η νέα εταιρία θα λειτουργήσει με ιδιωτικά οικονομικά κριτήρια

• Την κατανομή των κερδών θα επωφεληθούν οι ασφαλισμένοι οι οποίοι έχουν πληρώσει το εφάπαξ ασφάλιστρο και θα πληρώνουν τα ασφάλιστρα των περιοδικών καταβολών. Συμβόλαια ελεύθερα καταβολών δεν συμμετέχουν στον επιμερισμό των κερδών 

• Θα γίνεται αξιοποίηση της περιουσίας της νέας εταιρίας από στελέχη της αγοράς οι δραστηριότητες και αποφάσεις των όποιων θα συντονίζονται και θα ελέγχονται από την Κεντρική Τράπεζα Ελλάδος

Η εταιρία θα παρουσιάσει 5-ετές πρόγραμμα δραστηριότητας (Υπάρχει παρόμοιο πρόγραμμα έτοιμο) το οποίο θα ελέγχεται από την Κεντρική Τράπεζα Ελλάδος. Σαν δίκτυα πωλήσεων θα είναι μόνο πράκτορες και τράπεζες (π.χ. Ταχ.Ταμ.)

Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος
Αναλογιστής

Πηγή: Insurancedaily

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου