Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Aσφαλιστικές: Στρέφονται σε επιλογές outsourcing

Σε λύσεις outsourcing (εκχώρηση εργασιών σε εξωτερικούς φορείς) ενόψει solvency II και κυρίως για λόγους μείωσης λειτουργικού κόστους προσανατολίζονται οι μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες, γεγονός που δημιουργεί φόβους για κύμα απολύσεων σε κλάδους εταιρειών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες ξένες πολυεθνικές στην Ελλάδα προσανατολίζονται ή έχουν προχωρήσει ήδη στην ανάθεση εργασιών συγκεκριμένων τμημάτων, όπως για παράδειγμα λογιστήρια, μηχανοργανώσεις, εσωτερικούς ελέγχους, στις μητρικές τους εταιρείες προκειμένου να μειώσουν τα λειτουργικά έξοδα στην Ελλάδα μέχρι και 30% σε σχέση με τα σημερινά. 


Ετοιμα «πακέτα» Ταυτόχρονα, υπάρχουν και ελληνικές εταιρείες που στην προσπάθειά τους να πετύχουν τους στόχους που θέτουν τα Solvency II αγοράζουν έτοιμα «πακέτα» διαχειριστικών λύσεων που αφορούν είτε τον κεφαλαιακό προγραμματισμό (χρηματοδοτήσεις, αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, τιμολογιακές πολιτικές), μηχανοργανώσεις, είτε τους εσωτερικούς ελέγχους και τις αποζημιώσεις.

H διαδικασία αυτή ουσιαστικά προβληματίζει τους εργαζόμενους στις εταιρείες, αφού εάν επεκταθεί θα κινδυνέψουν πολλές θέσεις εργασίας. Όπως επεσήμανε, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος, Χρήστος Παπαδόγιαννης , «το outsourcing, δηλαδή η εκχώρηση τμημάτων των εργασιών μίας επιχείρησης σε εξωτερικούς συνεργάτες ή σε τμήματα του ομίλου που βρίσκονται στο εξωτερικό, θα μειώσει τις θέσεις εργασίας. 

Ήδη, κάποιες εταιρείες πραγματοποίησαν ή σχεδιάζουν τη μεταφορά μέρους των εργασιών τους, όπως το λογιστήριο ή η μηχανογράφηση ή οι αποζημιώσεις είτε σε εξωτερικούς συνεργάτες είτε σε αντίστοιχα τμήματα του ομίλου που ανήκει η εταιρεία». Στο τέλος -καταλήγει ο κ. Παπαδόγιαννης- οι ασφαλιστικές θα απασχολούν μόνο υπαλλήλους εξυπηρέτησης των πωλήσεων.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου