Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

"Ελαφραίνουν" τα συμβόλαια υγείας

Περικοπές καλύψεων, όπου αυτό προβλέπεται από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια Υγείας, αποφασίσει ένας σημαντικός αριθμός ασφαλιστικών εταιρειών προκειμένου να περιορίσει τις απαιτήσεις σε αποζημιώσεις, και άρα τα έξοδα των προγραμμάτων.

Άλλες δε εταιρείες προχωρούν σε αντικαταστάσεις προγραμμάτων, οι οποίες βέβαια ισχύουν για κάθε νέο ασφαλισμένο και όχι για τους ήδη υπάρχοντες.

Τα νέα προγράμματα έχουν μειωμένες καλύψεις, ενώ κοστίζουν και αρκετά ακριβότερα για τον ασφαλισμένο. Επί της ουσίας, μιλάμε για αυξήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να φθάσουν και το 35%.

Στην πράξη οι ασφαλιστικές εταιρείες κατευθύνουν μέσω της τιμολογιακής τους πολιτικής του ασφαλισμένους σε προγράμματα συμμετοχικού χαρακτήρα σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις, αποφεύγοντας έτσι σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι συνήθιζαν την κάλυψη του 100% της δαπάνης σε νοσήλια.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, στο μέλλον, να δούμε τις εταιρείες να επιμένουν περισσότερο σε προγράμματα ετησίως ανανεούμενα και να εγκαταλείπουν την περίφημη ισοβιότητα.

Έτσι κι αλλιώς, η ελεύθερη αύξηση του ασφαλίστρου ουσιαστικά καταργεί την ισοβιότητα μετά από κάποια χρόνια συνεχούς ασφάλισης, αφού το κόστος συμβολαίων έχει πλέον φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη για τον ασφαλισμένο.

Άλλωστε αυτό παρατηρείται ήδη στην αγορά. Για παράδειγμα υπάρχουν εταιρείες οι οποίες αναπροσαρμόζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό τα παλαιότερα συμβόλαια και σε μικρότερο τα νεότερα ώστε να υποχρεώσουν τους παλαιούς ασφαλισμένους σε κατάργηση ή αντικατάσταση των προγραμμάτων τους.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι η επιθετική τιμολογιακή πολιτική εκ μέρους ασφαλιστικών εταιρειών προκάλεσε κατά το παρελθόν την ΕΚΠΟΙΖΩ, η οποία προσέφυγε στη δικαιοσύνη με συλλογικές αγωγές.
 
Ίσως λοιπόν στο μέλλον να υπάρξουν κι άλλες ανάλογες αντιδράσεις από το καταναλωτικό κίνημα, ενώ, από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, κ. Δημήτρης Σπυράκος, διαβουλεύεται το διάστημα αυτό με την αγορά νέο πλαίσιο υπολογισμού και εφαρμογής ανατιμήσεων στα προγράμματα Υγείας ώστε το κόστος τους να αυξάνεται σε λελογισμένη βάση. 

Αυτή η προσπάθεια λόγω ακριβώς της κρίσης και των συνεπειών της στην ασφαλιστική αγορά, έχει πλέον ιδιαίτερη σημασία για τον ασφαλισμένο.

 Πηγή: Insuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου