Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Commercial Value: Στα 194,5 εκατ. ευρώ οι υποχρεώσεις προς τους ασφαλισμένους

Στα 194,5 εκατ. ευρώ ανέρχονταν οι συνολικές υποχρεώσεις προς ασφαλισμένους της Commercial Value στις 31-12-2009. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται εκκρεμείς εξαγορές ύψους 28,5 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία διέθετε συνολικά 48.317 ασφαλιστήρια Ζωής.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της Commercial, το οποίο παρουσίασε σε εκπροσώπους ασφαλιστικών εταιρειών ο Επόπτης Χαρτοφυλακίου Ζωής Ι. Παντελίδης. 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, σημαντικό μέγεθος χαρτοφυλακίου βρίσκεται στον κλάδο ασφαλίσεων Ζωής σε σύνδεση με επενδύσεις (Unit Linked), ενώ τα ασφαλιστήρια τύπου Unit Linked αντιπροσωπεύουν το 45% του συνολικού χαρτοφυλακίου. Η σύνδεση γίνεται με εσωτερικά μεταβλητά κεφάλαια.

Επιπλέον, η εταιρεία δημοσίευε καθημερινά τιμές σε 40 εσωτερικά μεταβλητά κεφάλαια και το συνολικό χαρτοφυλάκιο έχει 32,4 εκ ασφάλιστρα.

Τα παραδοσιακά ασφαλιστήρια έχουν συμπληρωματικές καλύψεις και η αναλογία Ζωή/riders είναι 37% ασφάλιστρα βασικής, 63% riders. Επί του συνόλου του χαρτοφυλακίου (Παραδοσιακά & Unit Linked) η αναλογία των riders διαμορφώνεται στο 49%.

Το χαρτοφυλάκιο των Unit Linked συμπεριλαμβάνει ένα σημαντικό ποσοστό σε ασφαλιστήρια εφάπαξ ασφαλίστρου και τα εφάπαξ αποτελούν το 36% του συνόλου των Unit Linked σε αριθμό ασφαλιστηρίων και το 62% των αποθεμάτων του κλάδου και ακόμα, σε κάποιους τύπους εφάπαξ παρέχεται δυνατότητα πρόσθετων καταβολών.

Σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο περιοδικών unit linked και το πλήθος ασφαλιστηρίων το active plan, η Απόφαση Ζωής και το Cash Back Medical έχουν ισόβιες διάρκειες και δεν έχουν εγγυημένες αξίες. 

Η επένδυση Ζωής δεν έχει εγγυήσεις και έχει διάρκεια ασφάλισης 10 έτη (που μπορεί να παραταθεί). Η Επιλογή και το Θεμέλιο έχουν ελάχιστες εγγυημένες αξίες λήξης και οι λογαριασμοί μεριδίων είναι ισοσκελισμένοι με αντίστοιχο ενεργητικό εσωτερικών μεταβλητών κεφαλαίων.

Τα ελεύθερα ασφαλιστήρια έχουν λογαριασμούς μεριδίων και έχουν σταματήσει να πληρώνουν ασφάλιστρα.

Σε ό,τι αφορά τα αποθέματα Unit Linked, αυτά περιλαμβάνουν την αξία των αντίστοιχων λογαριασμών μεριδίων, πρόσθετες προβλέψεις για ασφαλιστήρια που έχουν εγγυημένες αξίες εξαγορές και πρόσθετες προβλέψεις από τον έλεγχο του τέστ επάρκειας (προοπτικός έλεγχος χρηματοροών).

Αναφορικά με το μέσο όρο ασφαλίστρων χαρτοφυλακίου περιοδικών καταβολών τύπου Unit Linked τα ασφαλιστήρια αυτά έχουν υψηλά ετήσια ασφάλιστρα, ενώ στα ασφαλιστήρια τύπου Cash Back Medical τα ασφάλιστρα επενδύονται και οι λογαριασμοί μεριδίων χρεώνονται με κόστος κάλυψης νοσοκομειακών.

Για την κατανομή περιοδικών unit linked ανάλογα με εγγυήσεις αφορούν κυρίως τα ασφαλιστήρια της Επιλογή Ζωής και παρέχουν είτε ελάχιστο εγγυημένο εφάπαξ, είτε ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη στην λήξη και στην διάρκεια της ασφάλισης δεν παρέχονται εγγυημένες αξίες εξαγοράς.

Γαι τη σωρευτική διάρκεια χαρτοφυλακίου περιοδικών unit linked για ασφαλιστήρια ορισμένης λήξης (οι Ισόβιες εξαιρούνται) από τα 5.000 ασφαλιστήρια τα 3.700 (75%) θα συνεχίσουν στα επόμενα 7 έτη (έχουν μεγαλύτερες διάρκειες) και 1.300 θα λήξουν μέσα στην αντίστοιχη περίοδο.

Για το χαρτοφυλάκιο unit linked εφ΄ άπαξ καταβολής, το μεγαλύτερο πλήθος αφορά ασφαλιστήρια τύπου Asset Value & Εφάπαξ Επιλογή Ζωής που έχουν εγγυημένες αξίες μετά παρέλευση 3 και 7 ετών αντιστοίχως.

Τα ασφαλιστήρια τύπου Bonus Portfolio παρέχουν αυξημένες δυνατότητες επιλογής εσωτερικών μεταβλητών κεφαλαίων που έχουν ενεργητικό σε αντίστοιχα αμοιβαία κεφάλαια του εξωτερικού.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου