Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

SAS: Η Solvency II, να αποτελέσει ευκαιρία για τις ασφαλιστικές

Στενεύουν τα περιθώρια προετοιμασίας των ελληνικών ασφαλιστικών εταιριών για τη Solvency II και η ανάληψη ενεργειών προς αυτήν την κατεύθυνση είναι άμεση και επιτακτική.

Το ζητούμενο όμως είναι, οι εταιρίες να δουν την προσαρμογή όχι απλά σαν μια αναγκαία και υποχρεωτική διαδικασία, αλλά σαν μια ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν πλέον κάτω από νέα υψηλών απαιτήσεων δεδομένα που θα είναι προς όφελος τόσο των ιδίων, όσο και της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς γενικότερα.

Αυτό ήταν ένα από τα βασικά μηνύματα του συνεδρίου της SAS με θέμα «Your Roadmap to Solvency II» που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με την παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιριών.

Ακόμα υπάρχει πάντως, σημαντική απόσταση που πρέπει να καλυφθεί. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο κ. Iωάννης Βασιλάτος, που εκτός της ιδιότητάς του στην Εθνική Ασφαλιστική είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Solvency II της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ακόμα και τώρα, ένα ποσοστό περίπου 26% των διοικήσεων των εταιριών, δηλώνει λίγο ή καθόλου ενημερωμένο για τις αλλαγές που απαιτούνται για τη Solvency II.
Ένα ποσοστό επίσης πάνω από το μισό, εμφανίζεται να μην έχει σχεδιάσει (λίγο ή καθόλου) τη στρατηγική εφαρμογής.

Και όλα αυτά αν σκεφτεί κανείς, ότι η Solvency II, δεν είναι μια υπόθεση που αφορά τους αναλογιστές ή το λογιστήριο μιας ασφαλιστικής εταιρίας.

Είναι μια υπόθεση που αφορά τις διοικήσεις των εταιριών, όπως επεσήμανε ο κ. Γιώργος Λεκάτης, πρόεδρος της Solvency II Association, της μεγαλύτερης Ένωσης Επαγγελματιών εξειδικευμένων στη «Solvency II» παγκοσμίως, και κορυφαίος εκπαιδευτής της «Solvency II»Training Ltd.

Και τούτο διότι, οι διοικήσεις είναι αυτές που καλούνται να λάβουν αποφάσεις για να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές στην αγορά, στον ανταγωνισμό και να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες.

Όπως τόνισε ο ίδιος, οι ασφαλιστικές έχουν να επιλέξουν μεταξύ της ευρωπαϊκής φόρμας (μαθηματικός τύπος) ή να κατευθυνθούν προς τη λύση των εσωτερικών μοντέλων.

Το μειονέκτημα στην πρώτη περίπτωση εξήγησε ο κ. Λεκάτης είναι ότι πρόκειται για λύση όμοια για όλους που δεν μπορεί να αναδείξει τους κατά περίπτωση κινδύνους.

Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι υπάρχει κινητικότητα και σε τρίτες χώρες για το ενδεχώμενο να αυξήσουν τα επενδεδυμένα κεφάλαια στην Ευρώπη εξαιτίας της εφαρμογής της Solvency II.

Η τελευταία, επίσης, όπως και η Βασιλεία II, κινούνται στην κατεύθυνση των αποφάσεων του G20, να χτυπήσουν τις off shore εταιρίες και τις διαφορές φορολογίας που παρατηρούνται.

Μεταξύ των ομιλητών επίσης, ο κ. Thorsten Hein, Business Development Manager at Risk Global Practice της SAS, ανέλυσε πώς μπορεί μια ασφαλιστική εταιρία να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες επιχειρηματικές διαδικασίες, συστήματα και τεχνολογίες για να επιτύχει το στόχο της συμμόρφωσης με τη «Solvency II».
 
Πηγή: Ιnsuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου