Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Οι ασφαλίσεις αυτοκινήτων οδηγούν τις εξελίξεις

Εντείνονται οι ρυθμοί ανάπτυξης στον κλάδο Γενικών Ασφαλειών, με τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων να οδηγούν τις εξελίξεις, μεταφέροντας μερίδια από τα χαμηλά της ασφαλιστικής αγοράς στα υψηλά της κλιμάκια.

Τα στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης για το πρώτο τρίμηνο του 2010 είναι άκρως αποκαλυπτικά για το πώς ακριβώς οι ισχυροί του κλάδου κερδίζουν πόντους έναντι όσων χρόνια τώρα δρούσαν βασιζόμενοι στο πτωχευτικό ασφάλιστρο.


Ειδικότερα στο διάστημα 1η Ιανουαρίου-31η Μαρτίου 2010 στις Γενικές Ασφάλειες, καταγράφηκε άνοδος παραγωγής κατά 5,97% στα 851 εκατ. ευρώ, με τις 20 πρώτες εταιρείες να αυξάνουν τις εργασίες τους κατά 25,3% στα 740 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας διψήφια ποσοστά ανάπτυξης, που έφθασαν και το 89%, ενώ καταγράφηκε και ένα τριψήφιο ποσοστό ανάπτυξης (147%), όπως και δύο αρνητικοί δείκτες.

Στην κορυφή της πυραμίδας η Εθνική Ασφαλιστική αύξησε την παραγωγή της κατά 40,2% στα 143,1 εκατ. ευρώ διαμορφώνοντας μερίδιο 16,81%, η Interamerican κατά 13,6% στα 67,4 εκατ. ευρώ με μερίδιο 7,92%, και η Αγροτική Ασφαλιστική κατά 11,69% στα 57,5 εκατ. ευρώ με μερίδιο 6,76%.

Η μεγάλη χαμένη της κατηγορίας ήταν η Ιντερσαλόνικα η οποία κατέγραψε απώλειες παραγωγής 12,05% στα 47,4 εκατ. ευρώ με το μερίδιό της να περιορίζεται στο 5,57%.

Με τη Generali Hellas, που επίσης μείωσε την παραγωγής της, κατά μικρότερο όμως ποσοστό (-2,45%), ήταν οι μόνες εταιρείες οι οποίες κατέγραψαν αρνητική ανάπτυξη, σε μια περίοδο έντονης ανοδικής πορείας για τους 20 πρώτους παίκτες.

Ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης που καταγράφηκε στις Γενικές Ασφάλειες, φέτος, σε ότι αφορά πάντα τις 20 πρώτες θέσεις της κατηγορίας, αποδίδεται στο τζίρο που «χήρεψε» μετά τις ανακλήσεις αδειών λειτουργίας στις οποίες προχώρησε τους τελευταίους μήνες η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Οι ανακλήσεις εξασφάλισαν στον ανταγωνισμό περί τα 103,2 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 12,84% της συνολικής παραγωγής Γενικών Ασφαλειών.

Βέβαια, η άνοδος της παραγωγής οφείλεται και στις γενναίες αυξήσεις ασφαλίστρων στης οποίες προχώρησε η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλιστικών εταιρειών, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες υποχρεώσεις σε αποζημιώσεις λόγω ανόδου των κατώτατων υποχρεωτικών ορίων ασφάλισης στην Αστική Ευθύνη Οχημάτων.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα επιμείνουν στην αυξητική αναπροσαρμογή των τιμολογίων τους, δεδομένης της δεύτερης αναπροσαρμογής στα κατώτατα όρια ασφάλισης που θα ισχύει φέτος, ενώ θα υπάρξει και συνέχεια. Οι ασφαλιστικές εταιρίες θα πιεστούν κεφαλαιακά και από την εφαρμογή της Solvency II.

Μάλιστα, αρκετές θα υποχρεωθούν και σε συγχωνεύσεις με εταιρείες του ανταγωνισμού, ή και σε αλλαγή της πολιτικής ανάληψης κινδύνου, μεταφέροντας μεγαλύτερο μέρος αυτού στους αντασφαλιστές.

Πηγή: Ιnsuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου