Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Μόνο έμμεση η εγγύηση του Δημοσίου για «Aσπίς»

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τους ασφαλισμένους των εταιρειών του ομίλου Ψωμιάδη

Απορρίπτει οριστικά την άμεση κάλυψη των ασφαλισμένων της «Ασπίς Πρόνοια» και της Commercial Value μέσω άμεσης εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες. Επιδιώκοντας να συμμετάσχει στην επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τους 200.000 περίπου ασφαλισμένους, το Δημόσιο παρέχει την εγγύησή του στο Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής, προκειμένου ο φορέας να μπορέσει να δανειστεί και να αναλάβει μέρος του ανοίγματος που αφήνουν πίσω τους οι δύο εταιρείες, το οποίο συνολικά υπολογίζεται στα 600 εκατ. ευρώ. 

Η προοπτική αυτή εξασφαλίζεται μόνο μέσα από τη δυνατότητα μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου των δύο εταιρειών, αφού προηγουμένως οι απαιτήσεις προσαρμοστούν στο επίπεδο των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν η «Ασπίς Πρόνοια» και η Commercial Value. Σε διαφορετική περίπτωση όλοι οι ασφαλισμένοι θα καλυφθούν από το προϊόν της εκκαθάρισης, δηλαδή τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των δύο εταιρειών.


Μεταβίβαση
Τη διαδικασία της μεταβίβασης των χαρτοφυλακίων, αλλά και της προσαρμογής των απαιτήσεων αναλαμβάνει να ολοκληρώσει η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα αναλάβει και την εποπτεία του κλάδου των ασφαλιστικών εταιρειών. Οπως προβλέπει το νομοσχέδιο, η ΤτΕ «θα προτείνει τη μείωση των υφιστάμενων απαιτήσεων των ασφαλισμένων ή των ποσών καλύψεων, εκτός των απαιτήσεων που αφορούν ασφαλίσματα υγείας, σε ποσοστό που αντιστοιχεί σε συνολικό χρηματικό ποσό που ισοσκελίζει κατά προσέγγιση τη διαφορά μεταξύ του ενεργητικού και του παθητικού του χαρτοφυλακίου». «Στην περίπτωση που το ποσοστό της προτεινόμενης μείωσης είναι μεγαλύτερο του 50% της απαίτησης, η διαφορά αποτελεί απαίτηση του αναδόχου κατά του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής, η σύσταση του οποίου προβλέπεται στο ίδιο νομοσχέδιο. Αποκλειστικά για την εξόφληση της παραπάνω απαίτησης, το Εγγυητικό Κεφάλαιο μπορεί να συνάπτει δάνειο από πιστωτικά ιδρύματα με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου». 

Κίνητρο προς τις εταιρείες προκειμένου να αναλάβουν τα χαρτοφυλάκια είναι η πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για «αναστολή κάθε υφιστάμενης αίτησης εξαγοράς ή μελλοντικής εξαγοράς ασφαλιστηρίου της επιχείρησης ή λήξη ασφαλιστηρίου -με εξαίρεση τις απαιτήσεις για καταβολή ασφαλίσματος υγείας- για 2 χρόνια από την ημέρα ανάληψης του χαρτοφυλακίου από τον ανάδοχο», καταργώντας παράλληλα τα εγγυημένα τεχνικά επιτόκια, που δεν προβλέπονται στον νόμο.

Νοσοκομειακά συμβόλαια
Ειδική πρόβλεψη γίνεται για τους κατόχους νοσοκομειακών συμβολαίων, οι οποίοι «στην περίπτωση που κριθούν από τον ανάδοχο ασφαλίσιμοι με βάση την ηλικία τους και την κατάσταση της υγείας τους, αντικαθίστανται με τα ανάλογα προϊόντα που διαθέτει ο ανάδοχος». Αντίθετα στην περίπτωση που οι ασφαλισμένοι δεν κριθούν ασφαλίσιμοι, συνεχίζονται από τον ανάδοχο, ο οποίος μπορεί να εξαλείψει τυχόν όρους που αντιβαίνουν στα συναλλακτικά ήθη της ασφαλιστικής αγοράς και να αυξήσει το ασφάλιστρο σε ποσοστό μέχρι και 20%, αναπροσαρμοζόμενο εφεξής με το κοινό ποσοστό αναπροσαρμογής ασφαλίστρων των νοσοκομειακών προγραμμάτων». 

Επίσης «όσοι ασφαλισμένοι διαθέτουν νοσοκομειακό συμβόλαιο ή νοσοκομειακό προσάρτημα συμβολαίου ζωής και δεν είναι ασφαλισμένοι σε κάποιο φορέα κοινωνικής ασφάλισης δικαιούνται δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου». Κατά τα άλλα, το Εγγυητικό Κεφάλαιο που συστήνεται και το οποίο θα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από εισφορές των ασφαλιστικών εταιρειών θα αποζημιώνει σε ποσοστό 100% και μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ τις απαιτήσεις ασφαλισμένων από εταιρείες ζωής που κλείνουν, από εταιρείες ζωής για παροχές στη λήξη και εξαγορές συμβολαίων και μέχρι το ποσό των 50.000 ευρώ για αποζημιώσεις θανάτου, ανικανότητας από ατύχημα και παροχής σύνταξης. Παράλληλα, προβλέπεται η δυνατότητα που ισχύει για τις τράπεζες για τον διορισμό επιτρόπου σε ασφαλιστικές εταιρείες που εμφανίζουν προβλήματα στη λειτουργία τους ή τη φερεγγυότητά τους.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου