Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Ζητούν τα λεφτά τους τα θύματα της Ασπίς



Τους υποσχέθηκαν συμμετοχή στον διάλογο για τη γενικότερη ρύθμιση των εγγυήσεων συμβολαίων ζωής

Με μαύρες σημαίες στα χέρια, δεκάδες ασφαλισμένοι της Ασπίς Πρόνοια διαμαρτυρήθηκαν για μία ακόμη φορά χθες το πρωί έξω από την είσοδο του υπουργείου Οικονομικών, στην οδό Νίκης, και ακολούθως κατευθύνθηκαν στη Βουλή. Στην επιμονή τους να συναντηθούν με εκπρόσωπο του υπουργείου κατόρθωσαν να συνομιλήσουν με τον γενικό γραμματέα κ. Η. Πλασκοβίτη, από τον οποίο απέσπασαν τη γενική δέσμευση ότι θα κληθούν να μετάσχουν στον διάλογο για την κατάρτιση του νομοσχεδίου με το οποίο θα επιχειρηθεί η γενικότερη ρύθμιση του προβλήματος των εγγυήσεων των ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής. 

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχικές προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών ήταν η δημιουργία ενός Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφαλειών Ζωής- αντίστοιχου με αυτό που υπάρχει και λειτουργεί στον κλάδο του αυτοκινήτου, δηλαδή χρηματοδοτούμενο από τις ίδιες τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, ανάλογα με την παραγωγή της καθεμιάς. 

 Προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το οξύτατο πρόβλημα των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια (και ακολούθως και της Commercial Value, στην οποία όμως ήταν μικρότερος ο αριθμός των ασφαλισμένων), επρόκειτο η λειτουργία αυτού του νέου οργανισμού να είχε αναδρομική ισχύ. Στο ενδεχόμενο της αναδρομικότητας της ισχύος αντέδρασαν έντονα οι ασφαλιστικές εταιρείες, λέγοντας ότι θα αναγκαστούν να αυξήσουν σημαντικά τα ασφάλιστρα των συμβολαίων ζωής. Μάλιστα στην τελευταία γενική συνέλευση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ο παριστάμενος κ. Πλασκοβίτης μιλώντας από του βήματος εμφανίστηκε να υπαναχωρεί από τις αρχικές προθέσεις του υπουργείου. Βεβαίως οι ασφαλισμένοι συνέχισαν τις παραστάσεις και τις διαμαρτυρίες τους φθάνοντας ως τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έδειξε ότι βλέπει με συμπάθεια την προσπάθειά τους.

Πάντως όπως έγραψε «Το Βήμα» την περασμένη Κυριακή, χωρίς να υπάρξει καμία περαιτέρω νομοθετική παρέμβαση, κατά τον διαχειριστή των δύο εταιρειών κ. Ι. Παντελίδη , εκτιμάται ότι οι ασφαλισμένοι της Ασπίς Πρόνοια θα λάβουν περίπου το 30% των αποταμιεύσεών τους, ενώ οι ομοιοπαθείς της Commercial Value ίσως είναι πιο «τυχεροί», αφού μάλλον θα εισπράξουν ίσως περισσότερα από το 50% των δικών τους αποζημιώσεων. Και αυτά βέβαια από τα τέλη του 2010, διότι τότε εκτιμάται ότι θα αρχίσει η σταδιακή ρευστοποίηση της περιουσίας της εταιρείας.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου