Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Συμβουλές για τροχαίο με αυτοκίνητο με ξένες πινακίδες


Λίγο - πολύ όλοι γνωρίζετε πως πρέπει να αντιδράσετε μετά από ένα τροχαίο. Έχουμε εξάλλου αναφερθεί στη Φιλική Δήλωση, όπως και στις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβείτε αν θέλετε να εισπράξετε εύκολα την αποζημίωσή σας.

Όλα αυτά βέβαια εφόσον στο τροχαίο εμπλέκονται οχήματα με Ελληνικές πινακίδες, διότι αν ένα εκ των δύο οχημάτων φέρει ξένα νούμερα, τότε όλα τα δεδομένα και οι διαδικασίες αλλάζουν.


Τι συμβαίνει λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις:

- Το πρώτο το οποίο θα πρέπει να ζητήσετε είναι η πράσινη κάρτα του ξένου αυτοκινήτου, στην οποία είναι καταγεγραμμένα όλα τα αναγκαία στοιχεία, τόσο του αυτοκινήτου, όσο και του οδηγού του, της ασφαλιστικής εταιρίας, καθώς και οι διευθύνσεις των αντιπροσώπων της ασφαλιστική στις χώρες όπου η πράσινη κάρτα ισχύει

- Στη συνέχεια, παίρνετε το ένα από τα δύο αντίγραφα της κάρτας. Αν ο ξένος οδηγός έχει μόνο το ένα φύλλο εξαιτίας άλλου τροχαίου ατυχήματος, εξασφαλίζετε οπωσδήποτε φωτοαντίγραφο αυτού.

Αν ωστόσο το ατύχημα συμβεί σε ερημική τοποθεσία και σε ώρα που δεν υπάρχει η δυνατότητα να βγει φωτοτυπία, εσείς σε κάθε περίπτωση επιμένετε να βγάλετε φωτοτυπία με δική σας πρωτοβουλία, έστω και αν χρειαστεί να κάνετε μερικά χιλιόμετρα παραπάνω, διότι αν επιχειρήσετε να αντιγράψετε τα στοιχεία είναι πολύ πιθανό να μεταφέρετε κάποια από αυτά λάθος, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να αντιμετωπίσετε σοβαρά προβλήματα στην προσπάθειά σας να διεκδικήσετε αποζημίωση εφόσον βέβαια τη δικαιούστε.

- Επίσης είναι πολύ σημαντικό να πειστεί ο άλλος οδηγός να κάνει δήλωση στον αντιπρόσωπο της ξένης εταιρίας, που βρίσκεται στην πιο κοντινή σας πόλη, διότι στην αντίθετη περίπτωση η διαδικασία διεκδίκησης της αποζημίωσης γίνεται δύσκολη και χρονοβόρα.

Πάντως να ξέρετε πως αν ο ίδιος δεν το θέλει τότε η τροχαία δεν μπορεί να τον υποχρεώσει να κάνει δήλωση, οπότε επιστρατεύετε όλη την… πειθώ σας για να τον μεταπείσετε

- Αν τώρα από το ατύχημα υπάρχουν σωματικές βλάβες, επεμβαίνει υποχρεωτικά η τροχαία και η πράσινη κάρτα του αλλοδαπού παραμένει στο φάκελο της δικογραφίας ως εγγύηση

- Επίσης για τις σωματικές βλάβες ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία, αν φυσικά δηλώσετε ότι επιθυμείτε την ποινική του δίωξη

- Στο μεταξύ, μετά την υποβολή της δήλωσης από τον ξένο οδηγό στο νόμιμο αντιπρόσωπο στην Ελλάδα, θα ακολουθήσει η διαδικασία με τους πραγματογνώμονες και τα τιμολόγια και στη συνέχεια θα ζητηθεί η έγκριση από την έδρα της εταιρίας στο εξωτερικό για να αποζημιωθείτε

- Αν υπάρξει διαφωνία θα πρέπει φυσικά να ζητήσετε αποζημίωση με αγωγή που θα καταθέσετε στα ελληνικά δικαστήρια

- Αν πάλι το αυτοκίνητο δεν έχει πράσινη κάρτα θα πρέπει να αναζητήσετε την εταιρεία του, ενώ παράλληλα μπορείτε να προχωρήσετε σε συντηρητική κατάσχεση του αυτοκινήτου με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων που είναι σύντομη. 

Πηγή: Insurancewold

2 σχόλια:

  1. Θέλω να αναφερθώ με λίγα λόγια για το έντυπο "Φιλικής Δήλωσης". Οι Ασφαλιστικές Ελληνικές εταιρίες όλες ΔΕΝ συνεργάζονται με το έντυπο της "Φιλικής Δήλωσης". Είναι προτιμότερο να καλέσουμε ΠΡΩΤΑ και πάντα την αστυνομία για ανταλλαγή στοιχείων.
    Εδώ πρέπει να πούμε ότι η Αστυνομία ποτέ δεν ρίχνει ευθύνες σε έναν από τους οδηγούς του τροχαίου (γιατί απαγορεύετε από τον Νόμο). Καταγράφει στοιχεία των οδηγών και την πορεία των αυτοκινήτων που είναι χρήσιμα και επικυρωμένα στοιχεία για κάθε νόμιμη χρήση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλέστε την τροχεα για σιγουριά ξεχάστε τον φιλικό το 99% που εχω παρει φιλικούς εχω μεγάλο πρόβλημα με αποζημιώσεις απο τής ίδιες τής εταιρίες δεν σηντάσονται ποτε σωστά και εαν περιμενης την φροντίδα ατυχήματος να ερθει ασε να περιμενης το τηλ. κεντρο που ενα νουμερο για ολη την ΕΛΛΑΔΑ να σήκωση το κοριτσάκι που πρέπει να αφήσει το Facebook και να σήκωση το τηλ. 210696969696969 χωρια η χρεωση που θα φας γιατι το 5λεπτο δεν το γλιτώνεις και εαν εχεις καρτα /??? ΠΑΕΙ Η ΚΑΡΤΑΑ\ και οταν ερθει η φροντίδα και κατέβει το ΑΛΒΑΝΟ Η το ΡΟΣΟΠΟΝΤΙΟ σου πει (ΑΝΤΕΡΦΕ ΕΓΓΩ ΝΤΕΝ ΞΕΡΕΙ ΓΚΡΑΦΕΙ ΕΣΕΙ ΓΚΡΑΨΗ ΜΟΝΗ ΣΟΥ ) ΕΣΕΙ ΤΙ Κάνεις τότε ??? Εμπιστεύεσαι την αποζημιώσει σου και που ???
    υποψειν... δεν έχω τίποτα με Αλβανούς και με τα αδέλφια Ροσοποντιους αλλά η αλήθεια είναι αυτή Γιατι η ΕΥΡΟ ΓΙΟΥ ΜΟΝΤΙ ΑΣΙΣΤΑΝΣ ΘΕΛΟΥΝ ΛΙΓΑ ΕΞΟΔΑ .ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΚΕΥΤΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΤΗΝ ΓΑΛΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΛΠ ΠΟΙΟ ΠΟΛΛΑ EURO
    ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΙΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΏΝ ΚΑΙ$#@#$#@!@#$ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή