Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Όχι κενό στην εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς

Υπερβολικό το ποσό για το Εγγυητικό Ζωής, αντιτίθεται στην επιβολή έκτακτης εισφοράς.

Στην ανάγκη διασφάλισης του αδιάλειπτου της εποπτείας του ασφαλιστικού κλάδου επικεντρώνει τις παρατηρήσεις της η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, σε ότι αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την κατάργηση της Επ.Ε.Ι.Α..


Στο σχετικό υπόμνημα που κατέθεσαν εκπρόσωποι της Ένωσης κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με το γενικό γραμματέα κ. Ηλία Πλασκοβίτη, η ΕΑΕΕ υπογραμμίζει ότι «η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Επ.Ε.Ι.Α. στην ΤτΕ πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη δημιουργηθεί οποιοδήποτε κενό εποπτείας και σύμφωνα με την ΕΑΕΕ, ουσιώδης όρος για την επιτυχή αντιμετώπιση των εποπτικών προκλήσεων εκ μέρους της ΤτΕ είναι η μεταφορά του εξειδικευμένου προσωπικού της Επ.Ε.Ι.Α.».

Στις παρατηρήσεις της η ΕΑΕΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η επιβολή και μάλιστα αυξημένης εισφοράς υπέρ της ΤτΕ, ενώ δεν υφίσταται αντίστοιχη υποχρέωση για τα εποπτευόμενα από την ιδία αρχή πιστωτικά ιδρύματα, εγείρει θέμα «διακριτικής μεταχείρισης μεταξύ δύο σημαντικών τομέων της οικονομίας που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό χώρο της χώρας».

Στο πλαίσιο αυτό προτείνει ως ενδεδειγμένο τρόπο χρήσης του συσσωρευθέντος κεφαλαίου της Επ.Ε.Ι.Α., την αποκλειστική διάθεσή του για τους σκοπούς του υπό σύσταση εγγυητικού οργανισμού του κλάδου ζωής.

Σε ότι αφορά την επιλογή για τη δημιουργία ενός μηχανισμού μικτής εγγύησης (μεταβίβαση χαρτοφυλακίου ζωής και εφόσον τούτο δεν είναι εφικτό, εκκαθάριση) στον κλάδο ζωής, η ΕΑΕΕ, σημειώνει ότι δεν αποτελεί τη συνήθη ευρωπαϊκή πρακτική, η οποία προτάσσει τη δημιουργία εγγυητικών συστημάτων με αποκλειστικό έργο την εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου ζωής.

Το ίδιο ισχύει και με την επιλογή του νομοθέτη να συμπεριλάβει στο πεδίο κάλυψης του νέου εγγυητικού οργανισμού τις νοσοκομειακές καλύψεις.

Η ΕΑΕΕ, υπογραμμίζει επίσης ότι η εισφορά που καλούνται να καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρίες υπέρ του Εγγυητικού Ταμείου Ζωής συγκρινόμενη με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά μεγέθη, είναι «υπερβολική», ενώ θεωρεί ως μη αποδεκτή τη θέσπιση δυνατότητας επιβολής έκτακτης εισφοράς.

Οποιαδήποτε επιπρόσθετη, όπως καταλήγει μη ορθολογικά σταθμισμένη, εισφορά «συνεπάγεται υπέρμετρη επιβάρυνση των εταιριών, οι οποίες λόγω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας δεν έχουν τέτοια περιθώρια».

Πηγή: Insuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου