Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Aσφαλιστικές: Τα επαγγελματικά ταμεία η λύση στο ασφαλιστικό αδιέξοδο

Την ίδρυση ειδικών Επαγγελματικών Ταμείων από τις Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις που κρίνονται φερέγγυες και εύρωστες προτείνει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ως προσφερόμενη επιλογή για το θέμα της Επαγγελματικής και Επικουρικής Ασφάλισης.

Προτάσεις που μπορούν να προσφέρουν κάποιες λύσεις στο ασφαλιστικό αδιέξοδο και να οδηγήσουν σε μεγάλη εξοικονόμηση κεφαλαίων θα καταθέσει η Επιτροπή Συντάξεων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών τόσο στο υπουργείο Οικονομίας όσο και στο υπουργείο Απασχόλησης με θέμα τα Επαγγελματικά Ταμεία.


Ατελής
Στην Ασφαλιστική Αγορά είναι καθολική η εκτίμηση ότι ο προηγούμενος νόμος 3029/2002 για τα Επαγγελματικά Ταμεία (Τ.Ε.Α) είναι ατελής αφού δεν δημιουργεί οικονομίες κλίμακος. Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών προτείνει ειδική νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα εξασφαλίζεται η δυνατότητα για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις να διαχειρίζονται τα Επαγγελματικά Ταμεία καθώς να δοθεί η δυνατότητα για τις Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις να ιδρύουν Ανοικτά Ταμεία Επαγγελματικής Συνταξιοδοτικής Ασφάλισης (Α.Τ.Ε.Σ.Α) τα οποία θα είναι κατ’ ουσία ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα. Για να μπορεί ασφαλιστική επιχείρηση να ιδρύει Ανοικτό Ταμείο Επαγγελματικής Συνταξιοδοτικής Ασφάλισης θα πρέπει να διαθέτει ειδική διοικητική άδεια εξαρτώμενη από την ύπαρξη αυξημένων ιδίων κεφαλαίων, να εξασφαλίζει χωριστή διαχείριση όλων των στοιχείων του ενεργητικού και των υποχρεώσεων που αφορούν τις εργασίες των Α.Τ.Ε.Σ.Α από τη διαχείριση των λοιπών δραστηριοτήτων της.

Ενεργητικό
Η φύλαξη των εν λόγω στοιχείων του ενεργητικού θα ανήκει σε ειδικό θεματοφύλακα. Η ίδρυση και η λειτουργία των Ειδικών Επαγγελματικών Ταμείων θα υπόκειται σε ανώτατα όρια επιβαρύνσεων για γενικό διαχειριστικό κόστος και κόστος πρόσκτησης εργασιών καθοριζόμενο νομοθετικά. Θα πρέπει επίσης να τηρεί συγκεκριμένη μηχανογραφική υποδομή για τις εργασίες του που θα καθορίζεται από την Εποπτική Αρχή. Τέλος θα πρέπει να τηρεί κανόνες συνεχούς διαφανούς ενημέρωσης των ασφαλιζόμενων κατά τη διάρκεια της αποταμίευσης με ενιαία καθοριζόμενους κανόνες από την Εποπτική Αρχή και κυρίως να παρέχει το δικαίωμα μεταφοράς του αποθέματος σε περίπτωση αλλαγής εργοδότη.

Κριτήρια
Η πολιτεία θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει πρόσθετα κριτήρια επιλογής (π.χ αυξημένο δείκτη φερεγγυότητας) στις επιχειρήσεις που θα διαχειρίζονται ή θα ιδρύουν τα Επαγγελματικά Ταμεία. Τα εργαλεία επενδύσεων των Ταμείων θα κινούνται εντός των πλαισίων των επενδυτικών κανόνων που θεσπίζουν οι κοινοτικές οδηγίες Basel II και Solvency II. To φορολογικό καθεστώς των ασφαλίστρων που θα δίδονται σε ένα Επαγγελματικό Ταμείο θα μπορεί να περιέχει πλήρη απαλλαγή ως δαπάνη από το φορολογητέο εισόδημα του ασφαλιζομένου.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου