Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Aspis Bank: Οι όροι του ΤΤ για την εξαγορά

Επιπρόσθετη προϋπόθεση για την εκδήλωση της όποιας κίνησης αποτελεί και η έγκαιρη αποσαφήνιση των προθέσεων της κυβέρνησης για τον ρόλο που επιφυλάσσει στο Ταχ. Ταμιευτήριο εφεξής.

Αυτόνομη πορεία ανάπτυξης πρόκειται να ακολουθήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ αν προκύψει ευκαιρία δεν αποκλείεται να προχωρήσει και σε εξαγορά άλλου τραπεζικού ιδρύματος. Το μήνυμα αυτό εξέπεμψε η νέα διοίκηση της τράπεζας, διευκρινίζοντας ότι στην περίπτωση της Aspis Bank -για την οποία υπάρχει απόφαση να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την αγορά ποσοστού 30% - 32,9% μέσω της αύξησης κεφαλαίου που επιχειρείται- το εγχείρημα θα υλοποιηθεί μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Απόφαση
Μιλώντας σε στελέχη από τα καταστήματα της Μακεδονίας και Θράκης, με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ο νέος πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Κλέων Παπαδόπουλος, όπως έγινε γνωστό στην «Η», επανάλαβε ότι η οριστική απόφαση για την Aspis Bank θα ληφθεί όταν η τελευταία θα ανακοινώσει την τιμή με την οποία θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Παπαδόπουλος φέρεται να είπε ότι οποιαδήποτε τιμή πάνω από 1 ευρώ ανά μετοχή καθιστά το εγχείρημα ασύμφορο για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Επιπρόσθετη, όμως, προϋπόθεση για την εκδήλωση της όποιας κίνησης αποτελεί και η έγκαιρη αποσαφήνιση των προθέσεων της κυβέρνησης ως προς το ρόλο που επιφυλάσσει στο Τ.Τ. εφεξής.

Κι αυτό διότι υπάρχει μια ισχυρή τάση εντός των κόλπων του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο και διαρκώς ως «μοχλός» για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής εκ μέρους της εκάστοτε κυβέρνησης.

Αν, πάντως, ικανοποιηθούν οι όροι που έχουν τεθεί και ταυτόχρονα τα πορίσματα του ενδελεχούς ελέγχου (που πραγματοποιεί στην Aspis Bank εξωτερικός σύμβουλος για λογαριασμό του Τ.Τ.) δείξουν ότι ο πιθανός στόχος δεν έχει «σκελετούς στα ντουλάπια του», θα πρόκειται για σημαντική συμπληρωματική κίνηση για την τράπεζα.

Αυτό θα συμβεί γιατί θα δοθεί η δυνατότητα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να επεκταθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση και στον τομέα της επιχειρηματικής πίστης, «παντρεύοντας» το εκτεταμένο δίκτυο που έχει στον τομέα αυτό η Aspis Bank με τη ρευστότητα των περίπου 12 δισ. ευρώ που διαθέτει το ίδιο από καταθέσεις πελατών του.

Στρατηγική
Οσον αφορά στην αναπτυξιακή στρατηγική που θα ακολουθηθεί το 2010, η νέα διοίκηση του Τ.Τ. έχει θέσει πιο συντηρητικούς στόχους, έναντι του 2009, όταν η τότε διοίκηση αναγκάστηκε να αναθεωρήσει ελαφρώς προς τα κάτω τους αρχικούς της στόχους, διαβλέποντας ότι οι συνθήκες της κρίσης ταλαιπωρούν έντονα την ελληνική κοινωνία. Ως προς τη συνεργασία με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) αναφέρθηκε ότι είναι ικανοποιητική, ενώ γενικότερα για την πολιτική στα στεγαστικά δάνεια το σήμα που δόθηκε είναι ότι τα κριτήρια χορήγησης δανείων θα είναι πλέον πολύ αυστηρά.

Για το δίκτυο του Τ.Τ. στη Βόρεια Ελλάδα, τέλος, η διοίκηση δήλωσε ευχαριστημένη και γνωστοποίησε ότι θα ανακαινιστούν τα καταστήματα που έχουν την παλαιά εικόνα, ενώ στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να λειτουργήσει ένα ακόμη κατάστημα στην Περαία της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου