Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Eλληνικές τράπεζες: Αδικες οι επιθέσεις δήλωσε ο Β. Ράπανος

Πηγή: Ημερησία

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ τόνισε στην ομιλία του ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη, στην οποία το κράτος δεν χρειάστηκε να διασώσει τράπεζες

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δέχεται συχνά άδικες επιθέσεις, τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Β. Ράπανος στην παρουσίαση Συλλογικού Τόμου της ΕΕΤ με τίτλο «Η διεθνής κρίση, η κρίση στην Ευρωζώνη και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

Ο κ. Ράπανος εξήγησε στην ίδια ομιλία ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα άντεξε στην κρίση και ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη στην οποία το κράτος δεν χρειάστηκε να διασώσει τις τράπεζες.


Ο κ. Ράπανος προλόγισε τη μελέτη της ΕΕΤ και αναφέρθηκε στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ο ίδιος τόνισε ότι με την εκδοθείσα μελέτη, η ΕΕΤ επιδιώκει να συμβάλει, με τρόπο αναλυτικό, τεκμηριωμένο και νηφάλιο στο δημόσιο διάλογο αναφορικά με τα αίτια και τις επιπτώσεις της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα και τις εφικτές λύσεις για έξοδο από αυτήν.

Με 34 άρθρα

Το περιεχόμενο της μελέτης, στην οποία περιέχονται 34 άρθρα, παρουσίασαν στη συνέχεια οι συν-επιμελητές της κ. Γκίκας Χαρδούβελης και Χρήστος Γκόρτσος. Ο καθηγητής κ. Χαρδούβελης, πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου της ΕΕΤ και οικονομικός σύμβουλος του ομίλου Eurobank, αναφέρθηκε στις έξι πρώτες ενότητες της μελέτης στις οποίες αναλύονται οι διαφορετικές μορφές της διεθνούς και ελληνικής κρίσης και οι επιπτώσεις τους στη λειτουργία των τραπεζών, των αγορών, στο θεσμικό πλαίσιο και, γενικότερα, στην προσπάθεια η ελληνική οικονομία να απεγκλωβιστεί από τις ανισορροπίες του παρελθόντος.

Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι «η αφορμή για τη συγγραφή του τόμου υπήρξε η διαπίστωση της ανάγκης για ενδελεχή επιστημονική ανάλυση των πτυχών της δημοσιονομικής κρίσης με επίκεντρο την Ελλάδα και τις επιπτώσεις στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Ο Χρήστος Γκόρτσος, αναπληρωτής καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου και γ.γ. της ΕΕΤ, ανέλυσε τα επιμέρους θέματα που συνδέονται με τη ρυθμιστική παρέμβαση και εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα, σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο και κατ' επέκταση στις επιπτώσεις που θα έχουν και στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Ο ίδιος τόνισε ότι «θα διανύσουμε μια χρονική περίοδο υπερβολικής ρυθμιστικής παρέμβασης, απόρροια της πρόσφατης διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έξοδο της χώρας από την κρίση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου