Πηγή: Καθημερινή
Αξιωματούχος, με σημαντικό ρόλο σε οικονομικό υπουργείο ειδοποίησε τη διοίκηση της «Ασπίς Πρόνοια», μετά την καταγγελία του πρώην αναλογιστή της εταιρείας κ. Θ. Αναγνωστόπουλου στο υπουργείο Ανάπτυξης τον Απρίλιο του 2007, ότι, μεταξύ άλλων, τα αποθέματα της εταιρείας δεν έφθαναν για να καλύψουν τις υποχρεώσεις της από προϊόντα συνδεδεμένα με τίτλους ελεύθερης διαπραγμάτευσης (unit linked). Ο αξιωματούχος δεν ήταν μέλος της κυβέρνησης, είχε όμως την πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες και την άμεση δυνατότητα επικοινωνίας με τον κ. Π. Ψωμιάδη, σύμφωνα με πηγή του περιβάλλοντός του.
Οι νομικοί εκπρόσωποι των θυμάτων, κ. Γ. και Μ. Μαρκουλάκος, υποστηρίζουν με νεότερα στοιχεία που κατέθεσαν αυτήν την εβδομάδα στην Εισαγγελία Αθηνών ότι το ετος 2007 η εταιρεία προχώρησε σε μία μεθόδευση με δόλο, «κρύβοντας» υποχρεώσεις από τον κλάδο ΙΙΙ (τα ασφαλιστήρια συμβόλαια τύπου unit linked) στον κλάδο Ι (στα κοινά ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής), ο οποίος μέχρι τότε δεν είχε εμφανίσει πρόβλημα. Η μεταφορά, σύμφωνα με τους ίδιους, αποφασίστηκε «μετά την έγγραφη καταγγελία του Θ. Αναγνωστόπουλου, αναλογιστή της «Ασπίς Πρόνοια» ΑΕΓΑ, ο οποίος τον Μάρτιο του 2007 ενημέρωσε την αρμόδια διευθυνση του υπουργείου Ανάπτυξης ότι είχε εντοπίσει έλλειμμα άνω των 150 εκατ. ευρώ στον κλάδο ΙΙΙ λόγω της εγγύησης των συμβολαίων χωρίς την τήρηση αποθεμάτων.
Οταν οι αρμόδιοι υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης προχώρησαν στον έλεγχο αμέσως μετά την καταγγελία, αρκέστηκαν να ελέγξουν, σύμφωνα με τους δικηγόρους των θυμάτων, αλλά και πηγές προσκείμενες στον κ Ψωμιάδη και την τότε ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, μόνο τον κλάδο ΙΙΙ. Τώρα οι συνήγοροι των θυμάτων επισημαίνουν ότι «η εποπτεία ενήργησε πλημμελώς» και απέτυχε να εντοπίσει τη μεθόδευση που είχε συντελεστεί.
Η θέση αυτή αποδεικνύεται από το γεγονός η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης αποφάσισε τον Μάρτιο του 2009 να ελέγξει όλους τους κλάδους για τη χρήση του 2007. Ο έλεγχος αυτός θα έπρεπε κανονικά να έχει ολοκληρωθεί ένα χρόνο πριν, το 2008. Στον έλεγχο αυτό η ΕΠΕΙΑ διαπιστώνει ότι το έλλεμμα στο σύνολο του κλάδου ζωής προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ, όντας 100 εκατ. μικρότερο από τη χρήση του 2006, γιατί σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ελεγκτικής εταιρείας Baker Tilly, για λογαριασμό του εκκαθαριστή, η εταιρεία δεν είχε αγοράσει το σύνολο των μεριδίων του εσωτερικού μεταβλητού κεφαλαίου Aspis Bond για τα οποία είχαν καταβάλει χρήματα οι ασφαλισμένοι.
Το συνολικό έλλειμμα που είχε διαπιστώσει η ΕΠΕΙΑ πριν από την ανάκληση της άδειας ήταν 103,6 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τα unit linked. Η Baker Tilly επισημαίνει ότι «η εταιρεία (σ. σ. «Ασπίς») ενώ θα έπρεπε να κλείνει θέση καθημερινά με βάση τις πωλήσεις μεριδίων δεν το έπραττε αυτό και αγόραζε μερίδια οποτε «διέθετε» χρήματα γι’ αυτόν τον σκοπό. Γι’ αυτόν τον λόγο στις 21 Σεπτεμβρίου 2009 υπάρχει σημαντικό άνοιγμα στα μερίδια ανάμεσα στη διεύθυνση επενδύσεων και τη μηχανογράφηση. Σύμφωνα με όσα είχαν πει στον γράφοντα στελέχη της ΕΠΕΙΑ, τα στοιχεία του ελέγχου του 2006 δεν έγινε δυνατόν να αποκρυπτογραφηθούν το 2007, παρά τη συνδρομή του ΣΔΟΕ και της αμερικανικής εταιρείας λογισμικού, που προσπάθησε να «ανοίξει» τα αρχεία με αποτέλεσμα τα μέλη της επιτροπής που είχε ορίσει ο τότε υφυπουργός κ. Γιάννης Παπαθανασίου να παραιτηθούν.
Αλλά και η συγκρότηση του unit link δεν έγινε με βάση τον ίδιο ελεγχο νόμιμα, καθώς ο ν. 400/70 προέβλεπε ότι το εσωτερικό μεταβλητό κεφάλαιο της εταιρείας θα πρέπει να συγκροτείται από μετοχές εταιρειών εισηγμένων σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κρατικά ή τραπεζικά ομόλογα, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, μετοχές εταιρειών που επρόκειτο να εισαχθούν στο Χ. Α. κ. λπ.
Οπως φαίνεται από τα προσαρτήματα της ίδιας της εταιρείας στους ισολογισμούς από το 2000 ώς το 2004 το χαρτοφυλάκιο για το προϊόν Aspis Bond αποτελούνταν από κινητές αξίες εταιρειών που δεν ήταν εισηγμένες στο χρηματιστήριο, τοποθέτηση που «διά ροπάλου» απαγορευόταν από τον νόμο.
Σιγή ασυρμάτου μετά το 2004...
Μετά το 2004, εξ αιτίας της εφαρμογής των διεθνών λογιστικών προτύπων, η εταιρεία δεν προχώρησε στις ανάλογες δημοσιεύσεις, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση οποιαδήποτε αρχή να ελέγξει τη νομιμότητα των τοποθετήσεών της. Οι εταιρείες, στις μετοχές των οποίων είχε επενδύσει η «Ασπίς» στο εσωτερικό μεταβλητό κεφάλαιο (unit Link), ουδέποτε εισήχθησαν τελικά στο χρηματιστήριο, κάτι που αποκλείεται να διέλαθε της προσοχής των εποπτικών αρχών. Ενα δεύτερο κεντρικό πρόβλημα του εποπτικού ελέγχου της ασφαλιστικής είναι η πραγματική αξία των μετοχών που κατείχε σε άλλες επιχειρήσεις, συνδεδεμένες και μη. Η λογιστική αποτίμηση υπερεκτιμούσε τις αξίες των συνδεδεμένων εταιρειών σε τετοιο βαθμό ώστε ο ίδιος ο ορκωτός λογιστής της εταιρείας να γράψει στο προσάρτημά του 2002 ότι «στην παρούσα χρήση έγινε αποτίμηση της υπό εισαγωγή στο ΧΑΑ εταιρείας “Ασπίς Πρόνοια” στο ποσό των 34,32 εκατ. ευρώ με βάση τις εκθέσεις αποτίμησης δύο ανεξάρτητων διεθνώς αναγνωρισμένων ελεγκτικών οίκων, το οποίο είναι ανώτερο της αξίας κτήσεώς τους κατά 27,5 εκατ. ευρώ. Η καθαρή λογιστική αξία των μετοχών αυτών με βάση τον ισολογισμό της 31.12.2001 είναι μικρότερη από την ανωτέρω εμφανιζόμενη αξία κατά 30,9 εκατ. ευρώ και συνεπώς εάν η αποτίμησή τους γινόταν σύμφωνα… με τον ν. 2190/1920 θα έπρεπε να σχηματιστεί ισόποση πρόβλεψη η οποία θα επιβάρυνε τα αποτελέσματα και θα μείωνε τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας»...
Κάπως έτσι ανακάλυψε και, ο Κολόμβος την Αμερική. ΟΝΤΩΣ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι εντάξει, αξιωματουχοι, υπουργοι ,βουλευτες, συνεργάτες του Παυλάρα , και λοιποι παρατρεχάμενοι, και τι έγινε με όλα αυτά που μαθαίνει ο κόσμος που εξαπατήθηκε ? ποιος εισαγγελέας ασχολήθηκε με ολους αυτους? ΚΑΝΕΙΣ!και που τα μαθαίνουμε όλα αυτά τώρα , για τα αποθέματα, για τα λεφτά που κάνανε φτερά κάποιοι ευθύνονται. Θυμηθείτε οτι ο Ψωμιάδης ειναι στη φυλακή απο το aspis capital, για τις παρανομίες του στις ασφαλιστικές , δεν έχει ακόμα ασχοληθεί η δικαιοσύνη , και δεν ξέρω και άν θα το πράξει. Επίσης ολοι συνεργάτες του , τους κάλεσε η δικαιοσύνη , κάποιος εισαγγελέας ? ΟΧΙ! ολα αυτά μπορεί να ειναι ωραία , που μαθαίνουμε , αλλά θα μπορούμε να τα διαβάζουμε ψύχραιμα όταν αποζημιωθεί μερικώς έστω ο κόσμος , και βρεθούν κάποιοι στη φυλακή. Μέχρι τότε μόνον να μας εξοργίζουν πρεπει, οχι γιατι δεν αποζημιωνεται κανείς , αλλά γιατί υπάρχει πλήρης ατιμωρησία .
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΑ ΒΓΟΥΝ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΗ ΦΟΡΑ ΤΩΡΑ!!!! ΑΦΟΥ Η "ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ" ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ, ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΗ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ!!!! ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΣΟΝ ΚΑΙΡΟ!!!! ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ ΠΟΥ ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΝΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ "ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΟΥ ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΕΜΕΙΣ" ΕΞΕΘΡΕΨΑΝ ΤΟΝ ΑΠΑΤΕΩΝΑ ΨΩΜΙΑΔΗ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΣΕ ΤΟΝ ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΙΣ ΡΕΜΟΥΛΕΣ ΤΟΥ;;;;;
ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΠΛΑΦΟΝ ΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΑ!!!!! ΔΗΜΕΥΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ (ΚΑΙ ΒΑΛΤΕ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΑ, ΝΗΣΟΥΣ ΚΑΪΜΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ "ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥΣ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ-ΑΠΑΤΕΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ") ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΣΠΙΣ ΚΙ ΑΜΑ ΔΕ ΦΤΑΝΟΥΝ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΟΥΣ ΟΠΩΣ ΚΑΝΑΝΕ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ!!!!!