Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Μην Πυροβολείτε τον Καθρέπτη


Λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή . Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον αναγνώστη που μας έδωσε την ευκαιρία να προβάλουμε μια ακόμα θέση. Όσοι από εσάς θελήσετε να απαντήσετε στο κάλεσμα του αναγνώστη μας ή επιθυμείτε να δημοσιεύσετε τις δικές σας σκέψεις, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο press@prasinomilo.gr.

"Απευθύνομαι στο ιστολογιό σας γιατί διαβάζοντας σας καθημερινά εδώ και ένα χρόνο νιώθω ότι δεν αντιπροσωπεύετε τα συμφέροντα εταιριών,  που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι λειτουργείτε χωρίς την προβολή διαφημίσεων.

Με τον τρόπο που λειτουργείτε δείχνετε ότι δεν σας ενδιαφέρει ο  ανταγωνισμός  αφού καθημερινά προβάλετε τα άρθρα των ανταγωνιστών σας με την αναδημοσίευση των άρθρων τους επιδεικνύοντας ότι το μόνο μέλημα σας είναι η πλουραλιστική πληροφόρηση μας. Θέλω λοιπόν να σας παρακαλέσω να μου δώσετε την άδεια να καταθέσω τις σκέψεις μου και τις προτάσεις μου με ένα και μόνο σκοπό;  να προκαλέσω και προσκαλέσω τους συναδέλφους σε διάλογο. Ώστε να καταλήξουμε μέσα από αυτόν σε πιο ώριμα συμπεράσματα, αποφεύγοντας σπασμωδικές κινήσεις και πανικόβλητες αποφάσεις,  που πολλές φορές είναι αυτοκαταστροφικές.

Για να καταλήξουμε σε αποφάσεις όσο το δυνατό σωστότερες πρέπει πρώτα να γίνει ανάλυση των δεδομένων.
 
Ας μιλήσουμε λοιπόν για τα δεδομένα που έχουμε..

  1. Όλοι νιώθουμε την αγορά μας να περνάει στα χέρια των πολυεθνικών με την σύμφωνη γνώμη των διοικούντων αυτής της χώρα και την σύμπραξη του συνδικαλιστικού οργάνου των ασφαλιστικών εταιριών που ελέγχεται από τις ίδιες (πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι ο αριθμός των ψήφων που έχει κάθε εταιρία για την εκλογή του προεδρείου είναι ανάλογος με τον όγκο παραγωγής που έχει και όχι κάθε εταιρία και ψήφος!!!).  Άρα ποτέ δεν πρόκειται να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των ελληνικών εταιριών που πλέον είναι η μειοψηφία.
  2. Οι περισσότεροι διαμεσολαβούντες ασχολούνται με την ασφάλιση των αυτοκινήτων.
  3. Το 95% του χρόνου τους καταναλώνεται στην διαχείριση του χαρτοφυλακίου τους: εισπράξεις, διαχείριση ζημιών, εκδόσεις συμβολαίων (η έκφραση άλλο πράκτορας και άλλο εισπράκτορας περιγράφει καλύτερα την σημερινή κατάσταση)
  4. Τα εισοδήματα ενός παραγωγού προέρχονται από τις πωλήσεις και όχι από την διαχείριση.
  5. Οι ασφαλίσεις δεν είναι μόνο αυτές του αυτοκινήτου.
  6. Υπάρχει συστηματικός αποκλεισμός των δημιουργών αυτής της αγοράς, δηλαδή των διαμεσολαβούντων, με διάφορους θεμιτούς και μη τρόπους.
  7. Σήμερα οι διαμεσολαβούντες όλων των ειδών και βαθμίδων είναι περίπου 30.000.
  8. Η μέση παραγωγή του διαμεσολαβητή, με τα σημερινά δεδομένα, προκειμένου να μπορεί να επιβιώνει από την δουλειά αυτή δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 100.000€ καθαρά ετήσια ασφάλιστρα.
  9. Αν οι προμήθειες και ειδικά του κλάδου του αυτοκινήτου ευθυγραμμιστούν με αυτές της υπόλοιπης Ευρώπης τότε είναι ορατός ο κίνδυνος να μειωθεί ο αριθμός των διαμεσολαβούντων σε λιγότερο από 10.000 δημιουργώντας ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.
  10. Γραφεία με μικρότερη παραγωγή- των 3.000.000€ ετησίως (με κυρίαρχη αυτή των αυτοκινήτων)- είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορούν να επιβιώσουν βγάζοντας τα έξοδα τους και δίδοντας κάποιο εισόδημα στους παραγωγούς. 
  11. Η λύση των συνεργασιών παρουσιάζεται συνήθως η επικρατέστερη.
  12. Όποια προσπάθεια έχει γίνει στο παρελθόν για μια τέτοια συνεργασία καταλήγει κατά 95% σε φιάσκο, με έντονα προβλήματα  για το ποιος θα έχει το μεγαλύτερο γραφείο και  ποιος θα διοικεί.  Όπως επίσης βρέθηκαν πολλές φορές κάποιοι εξυπνάκηδες «επιθεωρητές» που ποτέ δεν πούλησαν ούτε ένα συμβόλαιο να αυτοαποκαλούνται σωτήρες και να προσπαθούν να μαζέψουν τους ασφαλιστές σαν πρόβατα πουλώντας τους στις εταιρίες.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Σίγουρα τα μικρά μεγέθη με τις σημερινές παγκόσμιες συνθήκες δεν μπορούν να επιβιώσουν.  Σε όλες τις αγορές οι επιχειρήσεις συνασπίζονται.  Ακόμη και οι τράπεζες αναγκάζονται να συγχωνευθούν και από τόσες που υπάρχουν στην Ελλάδα μας θα πρέπει μέσα σε πολύ λίγο καιρό να υπάρχουν μόνο 3 . Η αγορά μας δεν αντέχει άλλες.  Όπως και οι ασφαλιστικές εταιρίες,  και αυτές από 180 που υπήρχαν πριν από χρόνια θα μείνουν λιγότερε από 10 !

Εμείς λοιπόν, γιατί πιστεύουμε ότι όσοι και να είμαστε (και ζωή να έχουμε είμαστε 30.000) θα πρέπει να δουλεύουμε ο καθένας για τον εαυτόν διατηρώντας όλα τα πλεονεκτήματα του παρελθόντος.

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ

Αντί λοιπόν να πετάμε πέτρες ο ένας στον άλλο, ας  θυμηθούμε ότι οι ασφαλίσεις μέσα από το  INTERNET δεν ξεκίνησαν φέτος αλλά τουλάχιστον 4 χρόνια νωρίτερα. Αλλά τότε όταν κάποιοι μας το έλεγαν, απαντούσαμε χαμογελώντας: « εδώ είναι Ελλάδα και ο ασφαλισμένος χρειάζεται τον ασφαλιστή του».  Ας θυμηθούμε ότι όταν μας έλεγαν οι εταιρίες ότι  θα κάνουν χρήση των εναλλακτικών δικτύων πωλήσεων, δηλαδή το περιβόητο bank assurance,  πάλι λέγαμε: «σιγά που ο τραπεζικός υπάλληλος θα μπορέσει να πουλήσει ασφάλειες».

ΑΣ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ

Ας συνεχίσουμε να αντιδράμε (οι φωνές ποτέ δεν πήγαν χαμένες) κοιτάζοντας όμως το τι γίνεται εδώ και χρόνια στην Ευρώπη, όπου οι ασφαλιστές σε ομάδες διαπραγματεύονται την τύχη τους με τις εταιρίες σαν ίσος με ίσο και γι’αυτό τους σέβονται.  Ας αφήσουμε τις αρχηγικές μας τάσεις στην άκρη και ας βάλουμε τους τεχνικούς (αδιαφορώντας για τις «σωτήριες» προτάσεις κάποιων επιθεωρητών πωλήσεων) να διαχειρίζονται τον κόπο των ομάδων που θα φτιάξουμε μεταξύ μας.  Τέλος ας αρχίσουμε να κάνουμε μόνο αυτό που ξέρουμε, να πουλάμε. Αυτό δηλαδή που κερδίζουμε για να ζήσουμε,  και ας μην σπαταλιόμαστε..

ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΟΡΜΗ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΥΣΗ
Όπως είπα από την αρχή ζήτησα να καταθέσω τις σκέψεις μου, όχι γιατί πιστεύω ότι είναι οι σωστές, αλλά για να προκαλέσω και  να προσκαλέσω τους συναδέλφους μου σε διάλογο και να πλησιάσουμε στην σωστή απόφαση και ίσως με αυτό τον τρόπο να γίνουμε σαν ομάδα πιο δυνατοί…

Περιμένοντας λοιπόν τις απόψεις των συναδέλφων μου σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να δημοσιεύσω τις ανησυχίες μου και τις απόψεις μου. 




Με εκτίμηση,


Προμηθέας"

8 σχόλια:

  1. ΡΕ ΠΡΟΜΗΘΕΑ,
    ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΟΥ, ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΑΣ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΛΕΥΑΜΕ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ.
    ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ?
    ΣΑΚΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ανωνυμοσ ασφαλιστησ10 Μαρτίου 2011 στις 3:01 μ.μ.

    έχω σιχαθεί τους σωτήρες- αρχηγούς που έρχονται να μας φάνε την παραγωγή μας (την τελευταία φορά, προ ημερών, κάποιος εξυπνάκιας σωτήρας μου ζήτησε 1.000€ εμένα και σε άλλους 100 που πάει να πει ότι θα μαζέψει 100.000€ για να μας αντιπροσωπεύσει στις εταιρείες και να έχουμε όλοι μεγάλες προμήθειες και φυσικά να παίρνει και την υπερπρομήθεια του.

    Δείχνουμε λοιπόν τόσο πρόβατα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. -τι γίνεται στο εξωτερικό;

    -πως λειτουργούν στην αγορά οι ασφαλιστές εκεί;

    -πως προστατεύουν το χαρτοφυλάκιο τους και το μέλλον τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. signomi h ethniki,intersalonika,h ydrogios ,h minetta den ine elinikes eteries me ogko paragogis?tha trelathooo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. α ωραια!δηλαδη εμεις σαν ασφαλισμενοι θα βρισκουμε ακρη μονοι μας!!πολυ ευκολο ακουγεται...α μπορει να πεφτουμε και σε καποιον του στυλ δημοσιο υπαλληλο, ενδιαφερον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ας συνειδητοποιήσουν και οι διαμεσολαβητές ότι το party τελείωσε, ότι θα πρέπει να γίνουν επαγγελματίες και να σταματήσουν να είναι αεριτζήδες... όποιος προσφέρει πραγματικά υπηρεσία στον ασφαλισμένο δεν έχει να φοβάται τίποτε... άραγε πόσοι διαμεσολαβητές μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια τον πελάτη τους και να του πούνε ότι από τα 500 ευρώ που πληρώνει για την ασφάλεια αυτοκινήτου, τα 80 (τουλάχιστον) ευρώ πάνε στην τσέπη τους??? εδώ σας θέλω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ "ανταγωνισμού" και "αθέμιτου ανταγωνισμού". όσοι από εσάς γνωρίζουν τις ηλεκτρονικές πωλήσεις μπορούν να τις διαχωρίσουν από το διπλό τιμολόγιο ενός επώνυμου προιόντος. αν κοιτάμε στο μέλλον ας κοιτάμε μπροστά όχι λοξά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητοί συνάδελφοι

    Απαντώντας στην πρόσκληση τουΣτις διαπιστώσεις συμφωνούμε όλοι αλλά η συνεχής επανάληψη για τις αρνητικές εξελίξεις σε βάρος μας ,καταλήγει μεμψιμοιρία και ηττοπάθεια .
    Προτείνω λοιπόν για ζύμωση , την ανταλλαγή απόψεων για το τι πρέπει και τι μπορούμε να πράξουμε .
    Κατά την άποψή μου πρέπει να κινηθούμε σε 2 κατευθύνσεις ταυτόχρονα
    1. Στη δημιουργία συνθηκών ώστε να αποκτήσουμε υγιή και μαχητικό συνδικαλισμό, θέτοντας ως προϋπόθεση την ενοποίηση των ενώσεων διαμεσολαβούντων.
    2. Την δημιουργία μεσαίων και μεγάλων μονάδων κέρδους ως αποτέλεσμα ενοποίησης των πολλών μικρών και μικρομεσαίων μη βιώσιμων σημερινών μονάδων.
    Η διαδικασία ενοποίησης μπορεί να γίνει κάτω από κοινά αποδεκτές αρχές και με γνώμονα τον ορθό λόγο συνεργασίας.
    Τα οφέλη της συνεργασίας που είναι προφανή(οικονομίες κλίμακος, αποτελεσματικότερη διοικητική οργάνωση, απόκτηση πωλησιακής δομής, αύξηση εσόδων, ισχυροποίηση διαπραγματευτικής δυνατότητας, αξιοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων κ.λ.π)μπορούν να προκύψουν μέσα από μια διαδικασία ενοποίησης που μπορεί να διασκεδάσει τις σημερινές καχυποψίες , να αποκαταστήσει σχέσεις εμπιστοσύνης και να δείξει απτά πρακτικά αποτελέσματα γι' αυτό μπορεί να ξεκινήσει με ανθρώπους που έχουν επικοινωνιακή συνάφεια και με απλές μορφές όπως η συστέγαση αλλά και ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα ανάπτυξης.
    Όσο για τους "ειδικούς" , "τεχνικούς ",τα αρματολίκια και τους κλεφτονταϊφάδες συμφωνώ με τους σχετικούς σχολιαστές.
    Ας μην υποτιμάμε τους εαυτούς μας και τις δυνατότητές μας.
    Δυστυχώς δεν μας λείπουν οι γνώσεις .Αντίθετα συσσωρεύουμε τεράστιες πληροφορίες και γνώσεις αλλά δεν τις αξιοποιούμε (ως τώρα).

    Λυκούργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή