Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Συστήνουν ελληνικά ομόλογα Goldman Sachs, HSBC, SocGen

Οι μεγαλύτεροι διαχειριστές ομολόγων στη Γερμανία εκτιμούν ότι τα χειρότερα πέρασαν για τις πλέον χρεωμένες χώρες και ότι το spread των περιφερειακών τίτλων της Ευρωζώνης θα υποχωρήσει στο 2,2% τα επόμενα δύο χρόνια, από 4,61% την προηγούμενη εβδομάδα. 

Αυτό καταδεικνύει σχετική έρευνα του πρακτορείου Bloomberg μεταξύ 15 τραπεζών που συναλλάσσονται απευθείας με τον γερμανικό οργανισμό διαχείρισης χρέους. Οι τράπεζες HSBC, Goldman Sachs και Societe Generale συστήνουν αγορά ελληνικών τίτλων.

Οι διαχειριστές ομολόγων εμφανίζονται βέβαιοι ότι τα μέτρα λιτότητας θα είναι αρκετά για να κατευνάσουν τις ανησυχίες περί ενδεχόμενης κατάρρευσης της Ευρωζώνης. Το ΑΕΠ στην περιοχή των 16 χωρών-μελών πιθανότατα να ενισχυθεί κατά 1,7% φέτος, σε σχέση με τις προβλέψεις Μαΐου για αύξηση 0,9%, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 13 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα η HSBC και η Goldman Sachs συστήνουν την αγορά 30ετών ελληνικών ομολόγων, η τιμή των οποίων έχει μειωθεί στο 50% της ονομαστικής τους αξίας. Παράλληλα, η γαλλική Societe Generale τάσσεται υπέρ της αγοράς τριετών ελληνικών ομολόγων, θεωρώντας ότι το πρόσφατο ράλι στις τιμές των διετών τίτλων θα επεκταθεί και σε ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας. 

Εκτός αυτού, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, έχει επιταχύνει τις αγορές ελληνικών, ισπανικών, ιταλικών και πορτογαλικών ομολόγων. «Τα spread βρίσκονται κοντά στα επίπεδα ρεκόρ τους, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν δεσμευτεί στην παροχή στήριξης και οι ευκαιρίες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται», τονίζει ο στρατηγικός αναλυτής του κλάδου σταθερού εισοδήματος της Goldman Sachs Μάικλ Βάκνιν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των 15 επενδυτικών τραπεζών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, ο μέσος όρος των spread των δεκαετών ελληνικών ομολόγων αναμένεται να φτάσει το 2011 και το 2012 στις 638 και 477 μονάδες βάσης αντιστοίχως. Το spread του συγκεκριμένου ομολόγου διαμορφωνόταν την Παρασκευή στις 913 μονάδες βάσης.

Το spread του ιρλανδικού δεκαετούς αναμένεται να υποχωρήσει από τις 387 μονάδες βάσης στις 222 μέχρι το τέλος του 2011 και στις 155 το 2012. Στην Πορτογαλία, το spread του κρατικού δεκαετούς τίτλου θα φτάσει τις 277 μονάδες βάσης το 2011 και τις 157 το 2012, από τις 366 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας. Τέλος, το ισπανικό spread εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στις 126 μονάδες βάσης το 2011 και τις 91 το 2012 από τις 177 μονάδες βάσης της Παρασκευής.

«Οι περιφερειακές χώρες ανταποκρίνονται στους στόχους για τη σταθεροποίηση των οικονομιών τους» τονίζει ο επικεφαλής του κλάδου στρατηγικής σταθερού εισοδήματος τη Commerzbank στη Φρανκφούρτη Κριστόφ Ρίγκερ. «Μέχρι το τέλος του έτους η εικόνα θα είναι αρκετά ενθαρρυντική», συμπλήρωσε.

Πηγή: Kαθημερινή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου