Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Το αβέβαιο μέλλον του ΟΑΕΕ στρέφει ασφαλισμένους στην ιδιωτική ασφάλιση


Στην ιδιωτική ασφάλιση, καθώς και σε άλλες μορφές επενδύσεων, στρέφονται ολοένα και περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες βλέποντας ότι το ασφαλιστικό τους ταμείο, ο ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών), οδηγείται στην πλήρη απαξίωση. Hδη άλλωστε ο ΟΑΕΕ αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα χρηματοδότησης, καθώς 4 στους 10 ασφαλισμένους είναι ασυνεπείς ως προς την καταβολή των εισφορών τους.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) σε συνεργασία με την εταιρεία Marc A. E., το 46% των ελευθέρων επαγγελματιών στρέφεται σε εναλλακτικές μορφές εξασφάλισης εισοδήματος μετά τη συνταξιοδότηση.

Ειδικότερα, το 19,2% οδηγείται στην ιδιωτική ασφάλιση, το 13% προβαίνει στην αγορά ακινήτων, το 12,7% επενδύει σε αμοιβαία κεφάλαια ή στρέφεται στην αποταμίευση και το 0,9% υλοποιεί άλλες μορφές επενδύσεων

Εκτός από την απαξίωση του ΟΑΕΕ, το φαινόμενο αυτό έχει μία ακόμη αρνητική διάσταση. Oπως επισημαίνει το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, οι επιχειρηματίες δεν προχωρούν σε παραγωγικές επενδύσεις για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεών τους. Επομένως, σπαταλώνται πόροι που θα μπορούσαν να αυξήσουν την απασχόληση και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ιδιαίτερη ανησυχία, εξάλλου, προκαλεί το γεγονός ότι 7 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν πως θα προτιμούσαν να είναι προαιρετική η εγγραφή στον ΟΑΕΕ και όχι υποχρεωτική. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι τα ποσοστά υπέρ της προαιρετικής εγγραφής στον ΟΑΕΕ εμφανίζονται πολύ υψηλότερα στις μικρότερες και πιο παραγωγικές ηλικίες (8 στους 10 επαγγελματίες ηλικίας 30 - 39 ετών), τότε προδιαγράφεται μια τάση πλήρους απαξίωσης της δημόσιας και κοινωνικής ασφάλισης.

Eντονη δυσαρέσκεια εμφανίζεται σε ό, τι αφορά τις παροχές και τις συντάξεις του ΟΑΕΕ σε σχέση με τις καταβαλλόμενες εισφορές. Το 76,9% τις θεωρεί μάλλον ή εντελώς ανεπαρκείς, ενώ 1 στους 2 τις χαρακτηρίζει εντελώς ανεπαρκείς.

Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τάσης αυτής διαδραματίζουν, βεβαίως, οι πρόσφατες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Το 84,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ανασφάλεια σε ό, τι αφορά τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, με τα ποσοστά αυτά να υπερβαίνουν το 90% στις μικρότερες ηλικίες ασφαλισμένων (18 - 39 ετών).

Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών (80%) θεωρεί ότι οι προοπτικές συνταξιοδότησης, μετά τη θέσπιση του νέου ασφαλιστικού νόμου, είναι χειρότερες, ενώ μόλις το 3,3% πιστεύει ότι είναι καλύτερες. Μάλιστα, η αντίληψη αυτή είναι η κυρίαρχη όχι μόνο στις μικρές ηλικίες (85,7% στην ηλικιακή κατηγορία 18 - 29 ετών), αλλά και στους επιχειρηματίες ηλικίας 50 - 59 ετών (82,4%) οι οποίοι πλησιάζουν στο όριο συνταξιοδότησης.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου