Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Ασφαλιστικές: Σε αναζήτηση ξένων επενδυτών οι μικρομεσαίες

Σε αναζήτηση ξένων στρατηγικών επενδυτών σε Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία , Ιταλία και Ολλανδία  έχουν βγει αρκετές μικρο-μεσαίες ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες καθώς η ρευστότητα στα αποθεματικά όσων δεν είχαν πραγματοποιήσει το 2009 αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων βρίσκεται σε οριακά επίπεδα.

Με δεδομένο ότι τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά του πλέον δεν μπορούν να ρευστοποιηθούν στην δευτερογενή αγορά ομολόγων και με τη συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους στον κλάδο αυτοκινήτου λόγω της αύξησης των ορίων αποζημίωσης- υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 8-10 εταιρείες -που θα πρέπει να προχωρήσουν σε ευνοική ρύθμιση της κεφαλαιακής τους επάρκειας προχωρώντας σε τμηματικές αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων (30%-30%-40%) στα πλαίσια ένταξής τους στο άρθρο 6 του ασφαλιστικού νόμου 400/1970 χωρίς όμως να έχουν αυτή την περίοδο άμεση ρευστότητα. 

Η ‘κάνουλα’ του τραπεζικού δανεισμού στον κλάδο έχει ουσιαστικά κλείσει και έτσι η μόνη διέξοδος είναι είτε η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή είτε να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων υπερ νέων μετόχων. Σύμφωνα με πληροφορίες από γνωστό στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς, κατά την πρόσφατη συνάντηση ασφαλιστικών στελεχών στο συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών στην Ύδρα, υπήρξαν πολλές ανιχνευτικές συζητήσεις προθέσεων σε ξένους συνέδρους που όμως είναι άγνωστο εάν θα καρποφορήσουν.

EΠΙΣΠΕΥΣΗ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΛΟΓΩ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ

Η μετάβαση της εποπτείας της ασφαλιστικής αγοράς από την 1η Δεκεμβρίου στην Τράπεζα της Ελλάδας ουσιαστικά σφίγγει τον κλοιό της χρηματοδότησης και πιέζει τις εταιρείες να ενταχθούν στις ευνοικές ρυθμίσεις της κεφαλαιακής επάρκειας , πριν αναλάβει την εποπτεία  η Τράπεζα της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα υπάρχει και η χρονική πίεση για τις ασφαλιστικές εταιρείες να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια μέσα στο 2011 ενόψει των Solvency II. Έτσι ορισμένες αναγκάζονται να προχωρήσουν σε εκποιήσεις τμημάτων ή θυγατρικών εταιρειών προκειμένου να κρατήσουν υψηλά περιθώρια φερεγγυότητας.

ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ INTERNATIONAL ΑΕΔΑΚ

Ο όμιλος της International μετά την περυσινή πώληση της χρηματιστηριακής της Praxis , έχει βάλει πωλητήριο για την θυγατρική της International ΑΕΔΑΚ. Υπήρξε ενδιαφερόμενος και  είχαν ξεκινήσει από τον Απρίλιο 2010 συνομιλίες που συνεχίζονται μέχρι στιγμής. Ο στόχος του ομίλου είναι να αποκεντρωθεί από τις μη ασφαλιστικές δραστηριότητες αυξάνοντας τη ρευστότητα στα ίδια κεφάλαιά της ενόψει και των  Solvency II. 

Πηγή: Ημερησία
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου