Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

"Σανίδα σωτηρίας" για ασφαλιστικές το άρθρο 6 για τα περιουσιακά στοιχεία

Σε "σανίδα σωτηρίας" για αρκετές ασφαλιστικές είναι το άρθρο 6 του ν.δ. 400/70, για κατά παρέκκλιση υπολογισμού των περιουσιακών τους στοιχείων, προκειμένου να αποκτήσουν κεφαλαιακή επάρκεια και να μην τεθούν στο «κοκκινο» τα αποθεματικά τους.

Ηδη μεγάλος αριθμός εταιριών, που μπορεί να είναι και διψήφιος, φέρεται  έχει υποβάλει σχετική αίτηση στην Επιτροπή Εποπτείας της Ιδιωτική Ασφάλισης (ΕπΕΙΑ) προκειμένου να τύχει σχετικής ρύθμισης και να μην απαιτηθεί άμεσα η αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου προκειμένου να αποκτήσουν πιστοποιητικά φερεγγυότητας.



Όπως επισημαίνουν άνθρωποι της ασφαλιστικής αγοράς είναι η τελευταία ευκαιρία για αρκετές απο αυτές να πετύχουν την σχετική υπαγωγή και να κερδίσουν χρόνο για να προχωρήσουν σε αναγκαίες κινήσεις για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Μάλιστα όπως επισημαίνουν αρκετές από αυτές αναζητούν είτε χρηματοδοτήσεις από ξένες τράπεζες ή συζητούν την εξαγορά τους ή την συγχώνευσή τους με άλλες εταιρίες.

Κι αυτό γιατί από το 2011 θα πρέπει να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις Solvency 2  ενώ από τις αρχές Δεκεμβρίου 2010 η εποπτεία τους περνά στην Τράπεζα της Ελλάδος όπου οι έλεγχοι θα είναι αυστηρότεροι και προβλέπεται μέχρι και ο ορισμός επόπτη που θα αναλαμβάνει την επιτήρησή τους αν βρεθούν στο κόκκινο.

Πηγή: Asfalisinet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου