Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Η οικονομική κρίση αντίδοτο στην κρίση εμπιστοσύνης

Ελάχιστα ή καθόλου εμπιστεύεται τις ασφαλιστικές το 50% των πολιτών

«Στοίχημα» αποτελεί για την αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης η ανατροπή της "ανασφαλούς" εικόνας που εμφανίζει ο κλάδος, εν μέσω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, η οποία έχει ως αντίκτυπο το αυξημένο ποσοστό έλλειψης εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι το "άνοιγμα του ασφαλιστικού" και οι ανατροπές που επέρχονται στη συνταξιοδότηση, μπορούν να λειτουργήσουν ενισχυτικά στην προσπάθεια των στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς να επιτύχουν βελτίωση της εικόνας που έχουν οι καταναλωτές για την ιδιωτική ασφάλιση και εν τέλει να οδηγήσουν τον κλάδο σε ανάπτυξη εν μέσω ενός αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος.

Αναλυτικότερα, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία έρευνας που διενήργησε η Opinion για λογαριασμό της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, σχεδόν το 50% των ερωτηθέντων εμπιστεύονται ελάχιστα ή καθόλου τις ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ την ίδια στιγμή η πλειονότητα των πολιτών εκτιμά ότι οι τελευταίες εξελίξεις δημιουργούν την ανάγκη εξασφάλισης επιπλέον σύνταξης.

Συγκεκριμένα, βασικό τμήμα της έρευνας αφορά τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι σε ποσοστό 98% οι ερωτηθέντες εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι με τις νέες ρυθμίσεις θα επηρεαστεί αρνητικά η μελλοντική τους σύνταξη, ενώ το 94% εκτιμά ότι θα επέλθουν και άλλες αλλαγές - ανατροπές στο συνταξιοδοτικό μέχρι να έρθει η στιγμή που θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν δικαίωμα για συνταξιοδότηση.

Η ανασφάλεια που επικρατεί για το θέμα της συνταξιοδότησης, αντικατοπτρίζει και την αιτία που οδηγεί το 78% των ερωτηθέντων να εκτιμά θετικά το ενδεχόμενο να μπορεί να επιλέξει μεταξύ κρατικού και ιδιωτικού φορέα συνταξιοδότησης.

Παρ' όλα αυτά, μόνο το 16% των ερωτηθέντων φαίνεται ότι διαθέτει ατομικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης, εκ των οποίων το 52% υποστηρίζει ότι ο λόγος που προχώρησε σε αυτή την επιλογή είναι γιατί εκτιμά ότι η μελλοντική σύνταξη δεν θα επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του. 

Όσον αφορά το ποσοστό των ερωτηθέντων που δεν έχουν προχωρήσει σε ατομικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα είναι ενδιαφέρον ότι το 41% δηλώνει πως δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο, ενώ το 31% ξεκαθαρίζει ότι δεν εμπιστεύεται τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. 

Σε κάθε περίπτωση, το 68% δηλώνει ότι δεν έχει σκεφθεί να επενδύσει σε πρόγραμμα αποταμίευσης για το μέλλον. 

Πιο συγκεκριμένα για το ζήτημα της εμπιστοσύνης στις ασφαλιστικές, η έρευνα δείχνει να υπάρχει διαφοροποίηση στα ποσοστά ανά κατηγορία ηλικίας, με τις νεότερες ηλικίες (25-34 ετών) να μην εμπιστεύονται τον κλάδο κατά 26%, και στις ηλικίες 45-55 ετών το ποσοστό να αυξάνεται στο 35%. 

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι 35% των ερωτηθέντων δείχνει να μην αισθάνεται εμπιστοσύνη ούτε στις τράπεζες, γεγονός που ενδεχομένως υποδεικνύει για ακόμα μια φορά την επιρροή της οικονομικής συγκυρίας που βιώνει η χώρα στην ψυχολογία των πολιτών. 

Την ίδια στιγμή, από όσους σκέφτονται να προχωρήσουν σε αγορά ατομικού συνταξιοδοτικού προγράμματος, το 31% εκτιμά ότι επιπλέον φορολογικά κίνητρα θα συνέβαλαν θετικά στην απόφασή τους.

Ως γενικό συμπέρασμα της έρευνας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι πολίτες αναγνωρίζουν πως οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα επηρεάζουν αρνητικά τη σύνταξή τους. Η πρόβλεψή τους για την ηλικία συνταξιοδότησής τους είναι ενδεικτική του μεγέθους των αρνητικών συνεπειών που αντιλαμβάνονται, καθώς μόλις 4 στους 10 αναφέρουν την ηλικία των 65 χρόνων που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο.

Αντίθετα, 3 στους 10 εκφράζουν την αβεβαιότητά τους, είτε δίνοντας μεγαλύτερες ηλικίες, είτε δηλώνοντας αυθόρμητα την ανησυχία τους ότι δεν θα λάβουν ποτέ σύνταξη. Παρόμοια, 4 στους 10 θεωρούν ότι η σύνταξη τους θα είναι πολύ μικρότερη και 5 στους 10 εκτιμούν ότι θα είναι μικρότερη σε σχέση με το προηγούμενο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Με γνώμονα τα ανωτέρω συμπεράσματα, θα μπορούσε να εκτιμηθεί ότι υπό κατάλληλες προϋποθέσεις, όπως η χορήγηση νέων φορολογικών κινήτρων, ένα σημαντικό τμήμα των καταναλωτών θα επέλεγε ως εναλλακτική επιλογή την ιδιωτική ασφάλιση, τουλάχιστον όσον αφορά το κλάδο Συντάξεων. 

Αβεβαιότητα και σύγχυση

Μολονότι, η έρευνα καταδεικνύει ότι εξαιτίας του επίκαιρου του θέματος, το κοινό είναι πολύ ενημερωμένο για τις νέες ρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, μόνο το 25% των ερωτηθέντων φέρεται να έχει εμπεδώσει τις αλλαγές που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο.

Είναι ενδεικτικό ότι το 67% των πολιτών εμφανίζεται να μη γνωρίζει πολλές λεπτομέρειες για τις αλλαγές αυτές ή εκφράζει την ανάγκη για πιο εμπεριστατωμένη πληροφόρηση.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι ενδεικτικό ότι το 51% εκφράζει αβεβαιότητα για το εάν τελικά θα καταφέρει να πάρει σύνταξη, καθώς και για το ύψος της. 

Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το 60% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν μπορεί να υπολογίσει ούτε κατά προσέγγιση το ποιο θα είναι το ποσό της μηνιαίας σύνταξης που θα πάρει, ενώ από το 35% που διατυπώνει εκτίμηση, τοποθετεί το ύψος των συντάξεων να κυμαίνεται από 500 έως 1.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 23% θεωρεί ότι οι νέες συντάξεις δεν θα υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. 

Σε κάθε περίπτωση, η γενικότερη αίσθηση όσον αφορά το ύψος των νέων συντάξεων είναι πώς θα είναι αρκετά μικρότερο σε σχέση με έναν εργαζόμενο σε που συνταξιοδοτείται σήμερα.

Την ίδια στιγμή, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της ιατρικής και την αύξηση του μέσου όρου ζωής, το 60% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί στο μέλλον. 

Η ταυτότητα της έρευνας: Η ποσοτική τηλεφωνική έρευνα της Opinion Marketing Research διεξήχθη την περίοδο 5 με 23 Ιουνίου 2010, σε νοικοκυριά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και σε ακόμα πέντε μεγάλα αστικά κέντρα (Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Καβάλα, Ιωάννινα) με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου διάρκειας 15 λεπτών. Το 51% των ερωτηθέντων ήταν άντρες και το 49% γυναίκες, ηλικίας 25-55 ετών και η δειγματοληψία περιλαμβάνει συνολικά 1.000 συνεντεύξεις
Πηγή: Nαυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου