Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Καθυστερούν οι εκλογές των επιμελητηρίων

Άγνωστο παραμένει το πότε θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές των επιμελητηρίων. Ως πιθανοί χρόνοι διεξαγωγής προβάλουν πλέον από κάποιες πλευρές, ο Δεκέμβριος ή ο Μάρτιος του 2011.

Στην ουσία, δεν μπορούν να γίνουν νωρίτερα από τα τέλη του έτους, καθώς απαιτούνται τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη σχετική ανακοίνωση της διεξαγωγής τους, από την αρμόδια υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα. Λούκα Κατσέλη.


Οι άνθρωποι της αγοράς μετά τη μη διεξαγωγή τους τον Ιούνιο, περίμεναν ότι οι εκλογές θα πραγματοποιούνταν τον προσεχή Οκτώβριο. Τον ίδιο μήνα όμως είναι και οι δημοτικές εκλογές που πιθανότατα έπαιξαν ρόλο στην αναβολή της διαδικασίας.

Εντωμεταξύ, ανοιχτό είναι το θέμα της ενοποίησης των επιμελητηρίων με το σκεπτικό να υπάρχει ένα σε κάθε πόλη και να εκπροσωπεί όλους (επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους και βιομηχάνους).

Στην Αθήνα, ως γνωστόν έχουμε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών που αριθμεί περίπου 250.000 μέλη και με μεγάλη ως γνωστόν συμμετοχή του ασφαλιστικού κλάδου.

Υπάρχει επίσης το Βιοτεχνικό, καθώς και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.) από 80.000-85.000 μέλη, το καθένα.

Παρόλο που δεν έχει οριστεί το εύρος μιας τέτοιας απόφασης -και τι θα γίνει επομένως με το οικονομικό ή το τεχνικό επιμελητήριο- η συνάφεια των αντικειμένων κάνει λόγο για τα τρία επιμελητήρια και ειδικότερα πιο «κοντά» από πλευράς αντικειμένου είναι το Επαγγελματικό και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο.

Στελέχη της αγοράς εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας απόφασης καθώς γίνεται λόγος για κατάτμηση της χώρας σε 13 περιοχές-περιφέρειες. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως επισημαίνουν, οι αποστάσεις θα είναι μεγάλες και είναι δύσκολο να εξυπηρετηθούν τα μέλη.

Εκφράζουν επίσης την απορία τους γιατί να γίνει κάτι τέτοιο από τη στιγμή που τα επιμελητήρια είναι αυτοδιοικούμενα και αυτοχρηματοδοτούμενα και ζουν με τις εισφορές των μελών τους.

Επιπλέον, αν επιλεγεί η λύση των 13 περιφερειών με γραφεία εκπροσώπησης και εξυπηρέτησης ανά πόλη, δεν αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική τουλάχιστον διαφοροποίηση και εξοικονόμηση σε επίπεδο λειτουργικού κόστους.

Αναμένονται με ενδιαφέρον οι εξελίξεις που θα έχουν ιδιαίτερη βέβαια σημασία και για τον ασφαλιστικό κλάδο.

Πηγή: Insuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου