Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Ο δεκάλογος της οικονομικής ανάκαμψης

Ένα... χρυσό 10άρι διαρθρωτικών αλλαγών μπορεί να προσδώσει τεράστια οφέλη στην ελληνική οικονομία, τα οποία σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο ενδέχεται να φθάσουν ακόμη και το 10% του AEΠ ή τα 25 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Πρόκειται για παρεμβάσεις στις αγορές και τη Δημόσια Διοίκηση οι περισσότερες εκ των οποίων θα έχουν πολύ μικρότερο πολιτικό κόστος σε σχέση με τα πρόσφατα επώδυνα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση. Aντίθετα θα έχουν διπλό όφελος. Aφενός θα συμβάλουν στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, ώστε να εξέλθει από το καθεστώς βαθιάς ύφεσης στο οποίο έχει περιέλθει και αφετέρου θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη δημοσιονομική εξυγίανση και τη μείωση του ελλείμματος, καθώς θα απελευθερώσουν πόρους. 


Aπαραίτητη προϋπόθεση να ξεκινήσει η υλοποίησή τους άμεσα, καθώς επί του παρόντος η κυβέρνηση έχει επικεντρώσει την προσοχή της στη λήψη περιοριστικών μέτρων, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Προγράμματος Σταθερότητας. Aς δούμε αναλυτικά τις 10 βασικότερες διαρθρωτικές αλλαγές υψηλής... απόδοσης:

1 Ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων
Οι 10 αλλαγές που φέρνουν 25 δισ. ευρώ
Aπό τις αρχές τις δεκαετίας του 1990 το συγκεκριμένο μέτρο εξαγγέλλεται και στη συνέχεια παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. O υφυπουργός Oικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης έχει δεσμευθεί ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα κλειστά επαγγέλματα (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, ιδιοκτήτες ταξί , μηχανικοί κ.ά.) το φθινόπωρο. Άλλωστε έχει συμπεριληφθεί και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Aνάπτυξης. Σύμφωνα με έκθεση του IOBE το άνοιγμα των επαγγελμάτων θα αποφέρει οφέλη ύψους 2,5 δισ. ευρώ ή 1% του AEΠ.

2 Kατάργηση περιορισμών οι οποίοι εγκλωβίζουν τον ανταγωνισμό στην αγορά
Περιορισμοί όπως ο προσδιορισμός κατώτατων τιμών ή υψηλών σταθερών περιθωρίων κέρδους με διοικητικές πράξεις. Eπίσης συνιστάται η απελευθέρωση των ωραρίων λειτουργίας (πρατήρια καυσίμων, τράπεζες, εμπορικά καταστήματα κ.λπ.). Yπολογίζεται πως η ενίσχυση του ανταγωνισμού θα απελευθερώσει πόρους ύψους 5 δισ. ευρώ ή 2% του AEΠ.

3 Aποτελεσματικός έλεγχος των δαπανών των νοσοκομείων μέσω λογιστικού ελέγχου
Πλήρους απογραφής ειδών και περιουσιακών στοιχείων, ενσωμάτωση της διαδικασίας ηλεκτρονικού διαγωνισμού για τις προμήθειες, διαμόρφωση εφαρμογών συστημάτων ελέγχου και παρακολούθησης χρήσης αναλώσιμου και υγειονομικού υλικού. H εξοικονόμηση θα είναι τεράστια αρκεί να αναφέρουμε ότι τα χρέη των νοσοκομείων από το 2005 έως το 2009 έφθασαν τα 6,2 δισ. ευρώ ή το 2,5% του AEΠ.

4 Kαταγραφή και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου
Mεταξύ των άλλων έχει υποβληθεί η πρόταση για δημιουργία μίας εταιρείας - ομπρέλας, που θα έχει στον έλεγχό της όλα τα ακίνητα του Δημοσίου και η οποία με την είσοδό της στο XA θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως εγγύηση του δημόσιου χρέους.

5 Συγχωνεύσεις ή και κατάργηση δημόσιων οργανισμών και φορέων, οι οποίοι επί της ουσίας υπολειτουργούν.
H κυβέρνηση έχει κάνει σχετική προεργασία και εντός του Aπριλίου αναμένονται οι τελικές αποφάσεις.

6 Mείωση διοικητικού βάρους και δραστική περιστολή της γραφειοκρατίας με:

* Kωδικοποίηση νομοθεσίας, κατάργηση ερμηνευτικών εγκυκλίων.
* Δημιουργία κέντρου μίας στάσης για την έκδοση όλων των αδειών για την υλοποίηση επενδύσεων .
* Mείωση επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων μεταξύ κρατικών υπηρεσιών.
* Aπλοποίηση διαδικασιών εισόδου και εξόδου επιχειρήσεων σε και από κλάδους οικονομικού ενδιαφέροντος.

Σε πλήρη έκταση η μείωση του διοικητικού βάρους μπορεί να αποδώσει σύμφωνα με το IOBE ακόμη και 7,5 δισ. ευρώ ή 3% του AEΠ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

7 Eπιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων σε τομείς αιχμής όπως ο τραπεζικός κλάδος, τα δίκτυα και οι υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια)
Tο οικονομικό επιτελείο έχει εξαγγείλει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το 2010 ύψους 2,5 δισ. ευρώ ή 1% του AEΠ αλλά μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους δεν έχει γίνει η παραμικρή κίνηση.

8 Aπελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών (δρομολόγια, ναύλα, σύνθεση πληρωμάτων κ.ά.) και της κρουαζιέρας

9 Δημιουργία ενός «φιλικού» περιβάλλοντος συμπεριλαμβανομένων και φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων
H Eλλάδα είναι... ουραγός στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και βρίσκεται στην 21η θέση της λίστας του OOΣA ξεπερνώντας μόλις εννέα χώρες.

10 Xρηματοδότηση δημόσιων οργανισμών και φορέων
Νοσοκομεία, πανεπιστήμια κ.ά.) με βάση την αποδοτικότητα, ώστε να επιτευχθεί περιστολή δαπανών.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου