Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Καταργείται η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης

Κατάργηση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης και μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου του ασφαλιστικού κλάδου στην Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, που εγκρίθηκε την Παρασκευή από το υπουργικό συμβούλιο.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η σύσταση Εγγυητικού Κεφαλαίου για τον κλάδο ζωής που θα αναλάβει την αποζημίωση των κατόχων ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής, που ήταν ασφαλισμένοι σε εταιρία της οποίας ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της.

Η αποζημίωση φθάνει έως το ποσό των 50.000 ευρώ και παρά το γεγονός ότι δεν διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, θα έχει σύμφωνα με πληροφορίες αναδρομική ισχύ.

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομίας επιδιώκει να επεκτείνει την ασφαλιστική κάλυψη και για τους ασφαλισμένους της Ασπίς Πρόνοια με την ανάληψη του κόστους από την ασφαλιστική αγορά, η οποία θα κληθεί να χρηματοδοτήσει μέρος των αναγκών του Εγγυητικού Κεφαλαίου.

Το υπόλοιπο τμήμα θα καλυφθεί σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Ασπίς Πρόνοια, ενώ δεν αποκλείεται και η προσφυγή στο δανεισμό με τιτλοποίηση μέρους των μελλοντικών εσόδων.

Σκοπός του εγγυητικού κεφαλαίου ζωής, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, είναι κατά πρώτο λόγο η διατήρηση και μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου των ασφαλιστηρίων συμβολαίων σε άλλη ασφαλιστική επιχείρηση ή σε άλλες ασφαλιστικές επιχειρήσεις και αν αυτό δεν επιτευχθεί, η λύση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων και η καταβολή αποζημίωσης στους ασφαλισμένους.

Μέλη του εγγυητικού κεφαλαίου καθίστανται υποχρεωτικά:

-Οι ασφαλιστικές εταιρίες με έδρα την Ελλάδα

-Τα υποκαταστήματα ασφαλιστικών επιχειρήσεων τρίτων χωρών

-Τα υποκαταστήματα ασφαλιστικών επιχειρήσεων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ε.Ο.Χ.

Μέσα από τις νέες ρυθμίσεις το υπουργείο Οικονομίας προχωρά στην «κατάργηση της αναποτελεσματικής και αντικοινοτικής ρύθμισης της προηγούμενης Κυβέρνησης», όπως σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση, η οποία προέβλεπε την εγγύηση του Δημοσίου για τα ασφαλιστήρια του κλάδου ζωής εταιριών που έκλεισαν.

Στο σκεπτικό του υπουργείου Οικονομίας σημειώνεται ότι «στην Ελλάδα έχουν συσταθεί και λειτουργούν τρία εγγυητικά κεφάλαια εξασφάλισης πελατών, ένα ανά χρηματοοικονομικό κλάδο, τα οποία προβλέπονται από κοινοτικές οδηγίες.

Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) καλύπτει τον κίνδυνο των πιστωτικών ιδρυμάτων από τραπεζικές εργασίες και επενδυτικές δραστηριότητες, το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο καλύπτει τον κίνδυνο των Ανωνύμων Εταιριών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΑΕΠΕΥ) κατά την παροχή των επενδυτικών υπηρεσιών και το Επικουρικό Κεφάλαιο του ασφαλιστικού κλάδου, που καλύπτει τον κίνδυνο ασφαλιστικής επιχείρησης, αλλά μόνο όσον αφορά την υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων.

Χωριστή περίπτωση αποτελεί το Επικουρικό Κεφάλαιο που λειτουργεί στα πλαίσια του Χρηματιστηρίου Αθηνών και το οποίο καλύπτει τον πιστωτικό κίνδυνο των χρηματιστηριακών εταιριών κατά την εκκαθάριση των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο ασφαλιστικός κλάδος στερείται παντελώς εγγυητικού κεφαλαίου για την κάλυψη των δραστηριοτήτων ασφάλισης ζωής και σε αυτό συντείνει και το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν υφίσταται αντίστοιχη κοινοτική οδηγία».

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση κατέδειξαν την ανάγκη δημιουργίας εγγυητικού κεφαλαίου ζωής, για την κάλυψη του κενού που παρουσιάζεται στον ασφαλιστικό κλάδο.

Η κατάργηση της Επ.Ε.Ι.Α. που συστήθηκε με το νόμο 3229/2004, υπακούει στην ανάγκη αποτελεσματικότερης παρακολούθησης των αγορών και πλέον οι επιχειρήσεις του τραπεζικού και ασφαλιστικού κλάδου υπάγονται στην ενιαία εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, «η επιλογή αυτή γίνεται για τη δραστικότερη αντιμετώπιση των εξελίξεων που παρατηρούνται στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα», καθώς όπως σημειώνεται «η διεθνοποίηση των αγορών και η αύξηση του ανταγωνισμού οδηγεί τις επιχειρήσεις του τραπεζικού και ασφαλιστικού κλάδου σε συνεργασίες και μετοχικές διασυνδέσεις.

Η υπαγωγή σε ενιαίο εποπτικό έλεγχο θα συντελέσει στη δημιουργία ισότιμων, κατά το δυνατόν, όρων ανταγωνισμού, αλλά και στην αντιμετώπιση του συστημικού κινδύνου».

 Πηγή: Insuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου