Η ασφάλιση των νεογέννητων περιλαμβάνεται μεταξύ των σύγχρονων καλύψεων που παρέχουν οι ασφαλιστικές εταιρίες στο κοινό τους.
Πρόκειται για καλύψεις που εξασφαλίζουν από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ζωής ενός παιδιού υψηλού επιπέδου περίθαλψη που, δυστυχώς, στη χώρα μας κοστίζει πολύ.
Όμως η σωστή ασφάλιση ενός νεογέννητου απαιτεί την προσοχή του γονιού για τα όσα προβλέπουν τα συμβόλαια των ασφαλιστικών εταιριών. Ας δούμε λοιπόν που και γιατί απαιτείται αυξημένο ενδιαφέρον πριν τη σύναψη το σύμβασης:
-Πότε ασφαλίζεται ένα νεογέννητο: Η ασφαλιστική αγορά έχει θέσει ένα σύντομο σχετικά χρονικό περιορισμό, που ποικίλει από εταιρία σε εταιρία.
Βάσει αυτού, ένα νεογέννητο για να ασφαλιστεί θα πρέπει πρώτα να έχει ζήσει τις πρώτες 15 έως και 90 ημέρες της ζωής του ώστε να διασφαλιστεί ότι εκ γενετής δεν παρουσιάζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Στην πλειοψηφία τους πάντως οι εταιρίες απαιτούν η ασφάλιση να γίνεται εφόσον το παιδί έχει κλείσει τουλάχιστον τον πρώτο μήνα της ζωής του, ενώ σε κάθε περίπτωση πριν την υπογραφή της σύμβασης ζητείται από τους γονείς το «μπλε βιβλιάριο» του παιδιού, απ΄ όπου πιστοποιείται η πραγματική κατάσταση της υγείας του.
-Πως ασφαλίζεται ένα νεογέννητο: Οι επιλογές που υπάρχουν είναι δύο. Είτε να ασφαλιστεί ως εξαρτώμενο μέλος στο νοσοκομειακό πρόγραμμα που ενδεχομένως διαθέτει κάποιος από τους γονείς του, είτε να συναφθεί ένα νέο συμβόλαιο ειδικά για το παιδί.
Στην πρώτη περίπτωση ως θετικά στοιχεία αναφέρονται το χαμηλό κόστος ασφάλισης και η δοκιμασμένη επιλογή (ο γονιός γνωρίζει το πρόγραμμα καλά και αποφασίζει εκ του ασφαλούς αν ταιριάζει στο παιδί του), ενώ ως αρνητικό σημείο σχολιάζεται η λύση του συμβολαίου και για το παιδί εφόσον αποβιώσει ο κύριος ασφαλισμένος. Αντίθετα εφόσον επιλεγεί η λύση του ξεχωριστού συμβολαίου, τότε το κόστος είναι υψηλότερο διότι θα απαιτηθεί η σύναψη και ενός φθηνού συνταξιοδοτικού προγράμματος.
Όμως στα ατομικά συμβόλαια δεν υπάρχει η σχέση εξάρτησης μεταξύ γονιού και παιδιού, ενώ παράλληλα για το παιδί ισχύει η απαλλαγή πληρωμής των ασφαλίστρων σε περίπτωση μόνιμης ολικής ανικανότητας ή θανάτου του συμβαλλόμενου, που στην περίπτωση αυτή συνήθως είναι οι γονείς. (Η συγκεκριμένη συμπληρωματική κάλυψη ισχύει μόνο μέχρι το 65ο έτος της ηλικίας του συμβαλλόμενου).
-Ποιες επιλογές υπάρχουν: Στις περισσότερες εταιρίες οι επιλογές είναι δύο. Είτε τα προγράμματα θα προβλέπουν ποσοστιαίες απαλλαγές ή απαλλαγές σε αξία (συμμετοχή του ασφαλισμένου στη ζημιά-νοσήλια), είτε θα προβλέπουν την πλήρη κάλυψη των νοσηλίων από την ασφαλιστική εταιρία.
Επίσης υπάρχουν προγράμματα που προσφέρουν μόνο νοσοκομειακές καλύψεις και άλλα πάλι που παρέχουν και εξωνοσοκομειακές καλύψεις. Όσο για τη διάρκεια του συμβολαίου, η ισχύς του λήγει στο 18ο έτος της ηλικίας του παιδιού ή στο 23ο - 25ο έτος εφόσον το ασφαλισμένο πρόσωπο προχωρήσει σε πανεπιστημιακές ή άλλες σπουδές.
-Ποιο το κόστος της ασφάλισης: Τα πιο φθηνά προγράμματα που προβλέπουν τη συμμετοχή του ασφαλισμένου στη ζημιά κοστίζουν από 300 έως 400 ευρώ το χρόνο, ενώ το κόστος των προγραμμάτων με κάλυψη 85% των νοσηλίων κοστίζουν περί τις 400 έως 500. Τέλος τα πιο ακριβά προγράμματα - πλήρους κάλυψης του ασφαλισμένου - τιμολογούνται από 500 έως και 600 ευρώ ετησίως.
Πηγή: Insuranceworld
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου