Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Τα stress tests δείχνουν συγχωνεύσεις

Πηγή:Hμερησία

Σύντομα παράγοντες της αγοράς αναμένουν να ανακοινωθεί deal μεταξύ τραπεζών

Ανατροπές στον τραπεζικό κλάδο αναμένει η αγορά, καθώς σύντομα παράγοντες της αγοράς αναμένουν να ανακοινωθεί deal μεταξύ τραπεζών.

Το τελευταίο διάστημα έχουν πληθύνει οι επαφές τόσο του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με κορυφαίους τραπεζίτες, όσο και του υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου.


Την περασμένη Παρασκευή, ευθύς μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test -τα οποία πέρασαν όλες οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες- ο υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με κορυφαίους Ελληνες τραπεζίτες.

Η κυβέρνηση επανειλημμένα έχει εκφράσει την προσδοκία της για τη δημιουργία ενός «εθνικού πρωταθλητή» που θα δώσει ώθηση στη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία. Στη δημιουργία μιας υπερτράπεζας που θα «πάει» μπροστά την αγορά και θα προκαλέσει και άλλες κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να ηγηθεί της όποιας κίνησης. Η αγορά περιμένει -μετά το ναυάγιο του deal Alpha Bank τον περασμένο Φεβρουάριο- να γίνει κίνηση μεταξύ της Εθνικής και της Eurobank. Το άλλο όνομα που «παίζει» είναι αυτό της Τράπεζας Πειραιώς.
Οι συζητήσεις μεταξύ των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών είναι καθημερινές. Το deal στον τραπεζικό κλάδο αποτελεί προαπαιτούμενο για να πάρουν μήνυμα οι αγορές ότι κάτι αλλάζει στην ελληνική οικονομία.

Οι τράπεζες Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς βρίσκονται στο επίκεντρο των όποιων κινήσεων. Ωστόσο, καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, είτε με την είσοδο ξένης τράπεζας στον ελληνικό τραπεζικό χώρο, είτε με την απόκτησή του από ελληνική τράπεζα. Οι συγχωνεύσεις δεν είναι επιθυμία μόνο της κυβέρνησης και της ΤτΕ, είναι και απαίτηση της τρόικας. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες «συμμαζεύουν» συμμετοχές που έχουν στο εξωτερικό.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις των τραπεζών υπαγορεύονται από την τρόικα, καθώς έχει ζητήσει από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών να προχωρήσουν σε μείωση των στοιχείων του ενεργητικού τους έως το 2014. Και τις ελέγχει διεξοδικά αν στα σχέδια για τη ρευστότητά τους περιλαμβάνονται πωλήσεις δανείων, ομολόγων αλλά και θυγατρικών τους τόσο στο εξωτερικό όσο και εσωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου