Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Υπό ασφυκτικό κλοιό οι ασφαλιστικές

Πηγή: Ναυτεμπορική
[Τράπεζα της Ελλάδος] Το νέο QIS 5 θα ολοκληρωθεί το Νοέμβριο - Για το 2014 μεταφέρεται το Solvency II - Ανακλήσεις αδειών το καλοκαίρι

Ο κύβος ερρίφθη για την ασφαλιστική αγορά και οι χρόνοι μετρούν αντίστροφα από την Τράπεζα της Ελλάδος, έως το Νοέμβριο για την εκτέλεση του νέου QIS 5 -με στοιχεία αυτή τη φορά 2010-, και εν συνεχεία για διάστημα 24 μηνών έχοντας ως προτεραιότητες την εφαρμογή του Solvency II και, φυσικά, την εξυγίανση του κλάδου χωρίς εκπτώσεις ή συμβιβασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», τα μηνύματα που λαμβάνει η ΤτΕ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εφαρμογή του Solvency II αναφέρουν ότι η αγορά θα έχει μια άτυπη παράταση που μπορεί να φθάσει και το έτος ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα.


Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η καταληκτική ημερομηνία για το Solvency II δεν αποκλείεται τελικά να μεταφερθεί για την 1η Ιανουαρίου 2014 αντί της 1ης Ιανουαρίου 2013, όπως είχε σχεδιαστεί και αυτό διότι εκτός από την Ελλάδα και άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν το νέο εποπτικό περιβάλλον από τις αρχές του 2013, πολύ, δε, περισσότερο από το Νοέμβριο του 2012 όπως προέβλεπε ο πρώτος σχεδιασμός.

Σημειώνεται ότι επίσημες ανακοινώσεις για το θέμα αυτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχουν γίνει, αναμένονται ωστόσο στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Ανεξάρτητα, πάντως, από τη νέα προθεσμία για το Solvency II, η Τράπεζα της Ελλάδος καλείται να επιβάλει τους όρους της στις ασφαλιστικές εταιρείες, και όπως αναφέρουν πηγές της «Ν» ήδη πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση. Η επιτυχής ολοκλήρωση των stress test από όσες ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες ενεπλάκησαν στη ευρωπαϊκή δοκιμασία δίνει μια πρώτη νότα αισιοδοξίας στην αγορά, αλλά και το μήνυμα δεν είναι στις προθέσεις της ΤτΕ να κάνει εκπτώσεις στην προσπάθειά της να οδηγήσει τον κλάδο στην πλήρη εξυγίανση. Αυτό σημαίνει ότι η εποπτική αρχή θα αρχίσει να πιέζει εντονότερα και ότι δεν θα διστάσει να κινηθεί περισσότερο επιθετικά εφόσον διαπιστώσει αδυναμία ή αδιαφορία από κάποια ή κάποιες εταιρείες να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Ήδη, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, τρεις εταιρείες βρίσκονται υπό τον ασφυκτικό κλοιό των ελεγκτών της Τραπέζης, καλούμενες να καταβάλουν κεφάλαια συνολικής αξίας περί τα 100 εκατ. ευρώ. Η μία εξ αυτών υποχρεούται να καλύψει ένα άνοιγμα της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, μια δεύτερη καλείται να προχωρήσει σε αντίστοιχη αύξηση κεφαλαίου και από μία τρίτη ζητούνται κεφάλαια ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Η λίστα των «κόκκινων παικτών» είναι βέβαια ακόμη μεγαλύτερη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι συνολικά οκτώ εταιρείες βρίσκονται στην γκρίζα ζώνη της αγοράς, σε ένα σύνολο περισσότερων των 30 εταιρειών τις οποίες κυριολεκτικά «ξεσκόνισε» η Τράπεζα της Ελλάδος τους τελευταίους δύο με τρεις μήνες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για κάθε μία από τις 8 ανωτέρω εταιρείες ο έλεγχος βρίσκεται και σε διαφορετική φάση. Σε άλλες η ΤτΕ έχει αποστείλει τα πορίσματα των ελέγχων και αναμένει τυχόν ενστάσεις από τους αναλογιστές, σε άλλες ήδη διαπραγματεύεται τα ποσά των κεφαλαίων που απαιτούνται για την κάλυψη των περιθωρίων φερεγγυότητας και των αποθεμάτων τους, ενώ για κάποιες ενδεχομένως να έχει οριστεί και προθεσμία ώστε να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίων.

Πηγές αναφέρουν ότι η ΤτΕ δεν δίνει τόσο έμφαση στα ανοίγματα των εταιρειών, δηλαδή στο αν οι υποχρεώσεις τους είναι μεγάλες ή μικρές, αλλά στις προθέσεις τους να αντιδράσουν θετικά και, όπως αναφέρεται, ήδη διαφαίνεται το ποιοι προτίθενται να ενισχυθούν κεφαλαιακά και ποιοι όχι και υπό αυτή την έννοια είναι πολύ πιθανό έως το τέλος του καλοκαιριού να υπάρξουν και νέες ανακλήσεις αδειών.

Πάντως, οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι οι έλεγχοι της ΤτΕ βασίσθηκαν σε πρωτογενές υλικό, το οποίο συγκεντρώθηκε στο πλαίσιο αιφνιδιαστικών επισκέψεων των ελεγκτών στα γραφεία των εταιρειών. Επισημαίνεται, δε, ότι στο στόχαστρο της εποπτικής αρχής δεν τέθηκαν μόνον οι γνωστοί… ύποπτοι του κλάδου. Έλεγχοι διενεργήθηκαν σε μικρές και μεγάλες εταιρείες, σε εθνικές και πολυεθνικές, σε τραπεζικές ή μη τραπεζικές.

Η άσκηση του QIS 5

Πάντως, ανεξάρτητα από τους ανωτέρω ελέγχους, η ΤτΕ επικεντρώνει το ενδιαφέρον της αυτό το διάστημα στην άσκηση του QIS 5 που αυτή τα φορά θα γίνει με στοιχεία της 31ης Δεκεμβρίου 2010. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν στο σύνολό τους οι ασφαλιστικές εταιρείες -πλην όσων πέρασαν τα τεστ αντοχής.

Για το θέμα αυτό, μάλιστα, η ΤτΕ έχει προκαλέσει μια πρώτη συνάντηση για τις 15 Ιουλίου με εκπροσώπους από όσες εταιρείες θα επιχειρήσουν την άσκηση ώστε να τους ενημερώσει σχετικά και να τους καθοδηγήσει για το πώς να αντιδράσουν θετικά. Στις προθέσεις της ΤτΕ είναι να ολοκληρώσει την άσκηση έως τον προσεχή Νοέμβριο και εν συνεχεία με βάση τα ευρήματα των ελέγχων να αρχίσει να μετρά αντίστροφα για τους επόμενους 24 μήνες, ώστε η αγορά και πιο συγκεκριμένα όσοι επιβιώσουν στο μεσοδιάστημα να διαθέτουν τα εποπτικά κεφάλαια που απαιτεί το Solvency II.

Η εμπειρία των τεστ κοπώσεως

«Όλες οι εταιρείες έζησαν έντονα την εμπειρία των stress test. Κατάλαβαν τι σημαίνει να λειτουργούν υπό καθεστώς πίεσης, όπως και το πώς πρέπει να αντιδράσουν από εδώ και στο εξής ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα για το Solvency II» δηλώνεται στη «Ν» από γνωστό παράγοντα ο οποίος είχε άμεση εμπλοκή στα τεστ κοπώσεως. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό το οποίο είχε σημασία δεν ήταν τόσο τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής, που για κάθε εταιρεία ήταν διαφορετικά, αλλά η εμπειρία της δοκιμασίας και η ευκαιρία που είχαν όσοι τη βιώσαν να οργανωθούν εφεξής κατάλληλα για τα επόμενα βήματά τους.

4 σχόλια:

  1. ... Λοιπόν κύριοι... μας έχετε τρελάνει το τελευταίο διάστημα... όχι θα κλείσουν 8 όχι θα κλείσουν 5 όχι 3 εταιρείες...
    Επιτέλους, έχουμε χάσει τον ύπνο μας... και έχουμε γίνει επιφυλακτικοί με τις εταιρείες τις οποίες συνεργαζόμαστε...
    Τρέμουμε για το τι θα μας ξημερώσει...
    Πέστε επιτέλους ποιες είναι αυτές οι εταιρείες που έχουν πρόβλημα... στείλτε σε όλα τα ασφαλιστικά γραφεία ένα φαξάκι... ένα μέιλ... τι στο καλό...
    Διαφορετικά μη μιλάτε... μη λέτε τίποτα... αυτό που κάνετε δε βοηθάει κανέναν και προπάντων τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές... διότι οι πελάτες δεν ξέρουν καμία εταιρεία, ξέρουν μόνο τους ασφαλιστές τους οι οποίοι έχουν φορτωθεί όλη αυτή τη βρομιά... είναι ΝΤΡΟΠΗ!!! Φτάνει πια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ ΚΥΡΙΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ... ΘΑ
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΟΦΕΡΕΤΑΙ ΑΛΛΟ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΤΟΧΟΙ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ,ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΣ.ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΞΕΡΕΤΕ,ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕ ΤΑ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ.ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΛΕΕΙ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΖΟΜΕΝΩΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. απλά συναδελφοι δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά.....λοταν ακούμε για διάφορες καλό θα είναι να το ψάχνουμε.....γιατί κάποιες απ αυτές θα κλείσουν...έχουμε την πείρα απ τα προηγούμενα κλεισίματα που 3-4 έκλεισαν.....ψάξιμο παιδιά...και τα μάτια ανοιχτά και μακρυα απ τις πολλά υποσχόμενες.....

    κεντρί....

    ΑπάντησηΔιαγραφή