Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Οι ασφαλιστικές ανησυχούν για Solvency II

Πηγή: asfalisinet.gr
Σύμφωνα με νέα έρευνα κατάταξης των κινδύνων για τον ασφαλιστικό κλάδο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι η ταυτόχρονη εισαγωγή, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, νέων ρυθμίσεων.

Η τελευταία έρευνα του Κέντρου Ερευνών Χρηματοοικονομικής Καινοτομίας (CSFI) «Banana Skins» για τον ασφαλιστικό κλάδο, που διεξήχθη σε συνεργασία με την PwC, διαπιστώνει ότι νέοι κανονισμοί που αφορούν ζητήματα όπως η φερεγγυότητα και η συμπεριφορά στην αγορά είναι δυνατόν να επιβαρύνουν τον κλάδο με επιπλέον κόστος και προβλήματα συμμόρφωσης.

 
Ενδέχεται ακόμη να αποσπάσουν την προσοχή της διεύθυνσης από το πιο επείγον έργο της διαχείρισης κερδοφόρων εργασιών σε μια περίοδο όπου ο κλάδος ήδη βρίσκεται υπό πίεση.Στην έρευνα συμμετείχαν 500 περίπου ασφαλιστές και παρατηρητές του κλάδου από 40 χώρες, με στόχο να διαπιστωθεί ποιοι είναι, κατά την άποψή τους, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τα επόμενα 2-3 χρόνια. Ο κίνδυνος της ρύθμισης αποδεικνύεται σαφώς ως ο μεγαλύτερες σε όλες τις σημαντικές αγορές όπως μεταξύ άλλων η Ευρώπη, η Βόρεια Αμερική, η Μέση Ανατολή/Ασία και η ΆπωΑνατολή/Ειρηνικός.
Στο επίκεντρο των μεγαλύτερων ανησυχιών βρίσκεται η Οδηγία της ΕΕ Φερεγγυότητα ΙΙ, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του έτους. Η έρευνα εντοπίζει ωστόσο και νέα διεθνή πρότυπα αναφοράς, την αναθεώρηση των πρακτικών λιανικής διανομής στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες πρωτοβουλίες στον τομέα της φορολογίας και της ρύθμισης, που διογκώνουν την ήδη βεβαρημένη ατζέντα.
Σύμφωνα με την έρευνα, άλλα ζητήματα που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία περιλαμβάνουν τη διαθεσιμότητα κεφαλαίου για αντιμετώπιση των αυστηρότερων ρυθμιστικών απαιτήσεων και την αβέβαιη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και των χρηματοοικονομικών αγορών. Αυτά προστίθενται στις πιέσεις που ήδη υφίσταται ο κλάδος λόγω των χαμηλών επιτοκίων και του έντονου Ανταγωνισμού.

Στη φετινή κατάταξη των 26 κινδύνων σημαντική άνοδο καταγράφουν οι φυσικές καταστροφές, αντικατοπτρίζοντας την αντίδραση στις πρόσφατες καταστροφές της Νέας Ζηλανδίας και της Ιαπωνίας. Ο πολιτικός κίνδυνος επίσης παρουσιάζει σημαντική άνοδο, ως αποτέλεσμα των γεγονότων στον αραβικό κόσμο αλλά και των αυξανόμενων ανησυχιών γύρω από τη φερεγγυότητα στις χώρες της Ευρωζώνης. Για πρώτη φορά κάνει την εμφάνισή της στη λίστα και η έλλειψη ταλέντου, που αναδύεται ως σημαντικό ζήτημα σε όλες τις περιοχές.
\
Από την άλλη, κάποιοι κίνδυνοι δεν θεωρούνται πλέον τόσο σημαντικοί, όπως μεταξύ άλλων η χρήση περίπλοκων μέσων, που προκάλεσε δυσκολίες στις ασφαλιστικές εταιρείες κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης. Η ικανότητα του κλάδου να διαχειριστεί τον κίνδυνο επίσης φαίνεται να έχει βελτιωθεί.

Παρά τις συχνές πλημμύρες, τους βομβαρδισμούς και τις διαρροές πετρελαίου των τελευταίων μερικών ετών, οι ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή, την τρομοκρατία και τη ρύπανση παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Θεωρούνται ως κίνδυνοι αντασφάλισης που μπορούν να τύχουν διαχείρισης και λιγότερο απειλητικοί για τον ασφαλιστικό κλάδο από ό,τι οι ρυθμιστικές αλλαγές. Ο David Lascelles, συντάκτης της έρευνας, δήλωσε σχετικά: «Τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν ότι ο κλάδος δέχεται πιέσεις από πολλά μέτωπα ταυτόχρονα και για να μπορέσει να ανταπεξέλθει θα χρειαστεί ικανά διευθυντικά στελέχη. 

Δεν είναι σαφές κατά πόσον οι νέες ρυθμίσεις βοηθούν ή παρεμποδίζουν τις εργασίες του
κλάδου. Ο David Law, επικεφαλής παγκόσμιων εργασιών ασφαλιστικού κλάδου των PwC δήλωσε:

«Η προσοχή των ασφαλιστικών εταιριών εστιάζεται πλέον πολύ περισσότερο στον τρόπο αντιμετώπισης των αυξανόμενων ρυθμίσεων. Αυτό ενδεχομένως να έχει ως αποτέλεσμα βασικοί πόροι και ταλέντο να μην αφιερώνονται στην εκμετάλλευση των ευκαιριών για ανάπτυξη των εργασιών. Για να εξασφαλίσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα πρέπει να ξεφύγουν από την απλή συμπλήρωση στοιχείων σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση με το ρυθμιστικό πλαίσιο, προχωρώντας σε πρακτικές συμμόρφωσης που θα ενσωματωθούν στις εργασίες τους και θα συμβάλουν στην αξιοποίηση του μεταβαλλόμενου προφίλ κινδύνων. Και όλα αυτά σε ένα σκηνικό αυξημένων φυσικών καταστροφών, χαμηλών επιτοκίων και αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου